Löpning Skador & Rehab 18 inlägg 19347 visningar

Springa med löparknä

Henrik Johansson
1983 • Växjö
#1
18 november 2010 - 01:19
Gilla
Hej
Drog för någon månad sen på mig löparknä i mitt högra knä. Vilade ett par veckor och testade sen försiktigt att springa igen. Jag började med att bara springa någon km men är nu uppe på drygt 5km. Jag stannar och stretchar ett par gånger under passet och känner ingen smärta under passet. Men efteråt är jag otroligt stel i knäet och det gör även lite ont resten av dagen. Redan dagen efter känns det bättre igen.

Nu till mina frågor. Vad tror ni, har jag kört igång för tidigt? Är det bättre att vila helt en längre tid? Är det kanske så att jag iom min vilja att snabbt komma tillbaka rent av förlänger min åter-hämtning? Jag kanske skulle lägga ner löpningen resten av året?

Tacksam för lite tips och råd.
1983 • >
#2
18 november 2010 kl 03:05
Gilla
Har du försökt ta reda på varför du fick löparknäet? Jag råkade ut för något som kan ha varit ett löparknä i somras och det försvann på några veckor efter skobyte.
1973 • Kävlinge
#3
18 november 2010 kl 09:53
Gilla
För mig blev det så, att jag i min iver att testa knät hela tiden bara sköt läkningen framför mig. Det var först när jag faktiskt vilade på riktigt (=tränade annat) som det läkte ut. Hade stor hjälp av min foamroller som jag rullade utsidan på knät med, för att göra senan mindre stram.

Du kan läsa mer hur jag gjorde här:
http://blogg.piggelina.se/2010/06/konsten-att-bli-av-med-ett-lparkn/
Camilla Nilsson
1967 • Piteå
#4
21 november 2010 kl 08:52
Gilla
Jag åkte på löparknä några dagar efter Lidingöloppet...när jag i stället för att vila fortsatte träna ganska hårt... Nu har det gått två månader och jag är fortfarande inte bra. Började med att alternativträna (cykel och rodd + stretching), men var nog för ambitiös - även det slet på skadan. Jag fick det goda rådet av mina löparkompisar som själva varit i min/våran situation; att gå till en sjukgymnast. Men jag ville inte lyssna på det örat utan kontaktade en naprapat i stället - som sa att efter ca 3 behandlingar skulle jag vara "frisk". Det lät jättesnabbt och bra tyckte jag och genomförde dessa. Avslutade där för tre veckor sedan - utan att vara bra! Har nu börjat hos sjukgymnast och fått: 1) dokumenterat VARFÖR jag fått löparknä och
2)veta HUR jag kan bygga upp mina brister (i mitt fall instabilitet pga för lite muskler utifrån den mängd löpning jag utsätter min för)
3)ett träningsprogram i gymet som jag kör tre ggr i veckan.

Jag är mycket mycket bättre nu! Kan/ska fortfarande inte springa...tänker rehabilitera mig ungefär till jul, men JAG ÄR FULL AV TILLFÖRSIKT!

Sammanfattning: SKYNDA DIG TILL EN DUKTIG SJUKGYMNAST! De är proffs på löparknä, och jag lovar dig att du kommer tillbaka som en ÄNNU STARKARE löpare! Trots att man tror och tycker att man är stark i benen efter så många mils löpning som man samlar ihop år på år -så behöver man styrketräning!
I min värld låter detta urtrist (jag avskyr styrketräning!), men blir jag en bättre löpare och slipper löparknä - så är det värt det. Alla gånger!
När jag blickar tillbaka, skulle jag naturligtvis gått till sjukgymnast direkt...men det är lätt att vara efterklok.

Lycka till!
Håkan
1969 • Halmstad
#5
21 november 2010 kl 10:27
Gilla
Hejsan, jag tränade i ca 3 månader med ett löparknä inför Stockholm Maraton, jag gick mycket på massage och stretchade mycket och jag kunde springa längre och längre men så fort det kom en liten uppförsbacke satte värken in, jag hade gett mig den på att iaf starta i maran men var livrädd för västerbron.. iaf några dagar innan maran gick jag till min kiropraktor i andra ärenden och nämnde mitt löparknä, då berättade han för mig att löparknä kommer från höften o knäckte till mig, sedan dess har jag inte känt någonting i knät! och maran genomfördes utan problem ;)

Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#6
21 november 2010 kl 13:19
Gilla
Förra gången jag fick löparknä gick jag till en naprapat. Behandlingen tog 3 - 4 ggr och .sen kunde jag springa igen utan problem.

Nu har det dock kommit tillbaka (efter ca 2 år tror). Naprapaten jag gick till är nu naprapat åt Malmö FF så han lär man inte få tid hos.

Provar lite egenbehandling med strech/styrka och det verkar fungera. Har dessutom åkt på en rejäl förkylning nu så vilan kommer automatiskt.

Inväntar tillfrisknande så jag kan testa på löpning så sakta igen!
1967 • Laxå
#7
21 november 2010 kl 20:50
Gilla
Ta det försiktig, ta reda på o rätta till orskarna till problemet. Jag har dragits med löparknä i mer än tre års tid, är numera opererad, har ortopediska inlägg, löper aldrig på bilvägar, tränar specifik rehab dagligen o går hos osteopat för att hålla höften i korrekt läge...bland annat... Så utmana inte ödet i onödan, för då kan det bli riktigt besvärligt o långdraget om du har otur.
Alexander Persson
1984 • Umeå
#8
22 november 2010 kl 08:22
Gilla
Hej.

Foamroller är et mycket bra tips. Det går lika bra att rulla på en flaska, kavel eller något annat som fungerar. Jag är ganska ny löpare. Drog på mig ett löparknä tidigare i höst för att tog i för mycket, och för snabbt. Behöver bygga en stabil grund. Skulle helst vilja kunna börja köra backlöpning.


Hur lång tid efter att ett löparknä har läkt kan man egentligen börja springa i kuperad terräng, och till sist backlöpning. Någon som har erfarenheter här?
1970 • Sala
#9
22 november 2010 kl 17:01
Gilla
Ta det lugnt! Det är nog det bästa rådet faktiskt, det går inte att skynda på. Försök att hitta en alternativträning som funkar för dig. Känner man av knäet när man springer ska man omedelbart sluta springa. Hitta en stretch som funkar och gör den minst tre gånger om dagen. Det kommer att läka men det gäller att ha tålamod, men fasen vad tråkigt det är. Ofta får man ju löparknä när löpningen är som bäst, man ökar distansen och känner sig stark.

Antiinflammatoriska tabletter eller gel, stretch, vila, värme på området mellan träning och kyla direkt efter träning. En cortisonspruta kan funka för att häva en envis inflammation.

Löparknä var anledningen till att jag började med triathlon faktiskt. Variationen i träningen verkar bra för knäet.

Lycka till!
Sudde
1972 • Gävleborg
#10
23 november 2010 kl 14:04
Gilla
Efter sju år med löparknän, har min fru opererat bägge knäna i slutet av sommaren. Nu har hon äntligen börjat springa igen. Än så länge verkar det som operationen har lyckats bra.

Jag tycker du ska ta Camillas råd och kontakta kunnig person för att få bort problemet så snart som möjligt.
1974 • Upplands Väsby
#11
23 november 2010 kl 16:44
Gilla
Kommer löparknä alltid från höften? Eller kan det komma från underbenet också? Jag har känningar på utsidan av knät men upplever att det kommer underifrån...
Sudde
1972 • Gävleborg
#12
23 november 2010 kl 19:56 Redigerad 23 november 2010 kl 19:58
Gilla
Som jag förstod så hade min tjej kort muskel/sena på utsida knät som gjorde att hon fick inflammation som inte gick över. Hon hade mer ont underifrån. Inte utsida knä utan mer under knät.

För att fastställa det som läkaren trodde så satte han en bedövningspruta på det problem-område där "löparknä" sitter. (alltså inte där hon hade ont.) Hon fick prova att springa och det kändes inget från hennes knän.

Vid operationen så tror jag att det gjordes snitt för att förlänga muskeln/senan. Tog typ 20 min för båda knäna.
Fredrik G
1980 • Malmö
#13
30 november 2010 kl 19:10
Gilla
Jag kan rekommendera dessa länkar:
http://www.sportsinjurybulletin.com/archive/0168-knee-injuries.htm

Lång text, men övningen som beskrivs har gjort nytta för mig. Tanken är att man ska träna upp sitt ITB genom att bli starkare i benets "löprörelse".
http://runningtimes.com/Article.aspx?ArticleID=3528 http://runningtimes.com/Article.aspx?ArticleID=6099&PageNum=&CategoryID=

Den sista länken beskriver flera bra övningar - styrka, stretch och massage.
Mikael Björk
1978 • Löddeköpinge
#14
30 november 2010 kl 21:35
Gilla
Har under ca en vecka kört de övningar som Anna rekommenderade på http://blogg.piggelina.se/2010/06/konsten-att-bli-av-med-ett-lparkn/

Testade idag och det var första gången på ett tag som jag kunde springa HELT utan känning i knäet. Så jäkla skönt!!

Min egenbehandling tidigare bestod mest är strech för gluteus men den övningen som Anna visar med strech av låret med tryck på knäet fungerade verkligen för mig. Fortsätter även med utfall och lite rullningar på pet-flaska för att det inte skall komma tillbaka.

Stort tack för tipset Anna!
Johan Holmberg
1977 • Avesta
#15
2 oktober 2014 kl 08:36
Gilla
Mitt löparknä har nu funnits i ca 2 månaer. Det tog dock ca 1 månad innan jag förstod vad det var. Trodde det enbart var att jag var stel. Jag förstod det dagen efter Sälen fjällmaraton för smärtan under och efter loppet var obeskrivlig. Men det skulle bara genomföras. Nu har jag kört rehab sedan dess med stretch, knäböj och kanske två pass på crosstrainer i veckan. Smärtan är inte borta men det blir bättre. MEN VILKEN TID DET TAR... Jag har ett problem att mina muskler blir stenhårda och med ömma platser på musklerna. Efter besök hos sjukgymnas med massage så har det blivit bättre. Köpte då en foam roll och i början gick det knappt att rulla för smärtan. Idag är de onda platserna borta.
Det jag funderar på är lite VAR rullar ni med rullern? Jag har kört utsida låt och skinka, vad och vrist. Men är det tänkt att man ska rulla mer på själva knät??
1968 • Kållered
#16
2 oktober 2014 kl 22:21
Gilla
Nä, det är väl egentligen bara den där senan på utsidan av låret som är viktig att komma åt? :)
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#17
3 oktober 2014 kl 08:15
Gilla
Håll dig borta från själva knät! Utsida lår är väl generellt sett viktigast men sedan beror det ju lite på hur skadan uppkommit. Jag rullar friskt som prehab och då kör iaf jag utsida lår, baksida lår och vader.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#18
3 oktober 2014 kl 08:40
Gilla
Jag åkte på löparknä i våras och förutom stretch, styrka etc så undvek jag kupering så gott det gick. I princip all distans gick på bana eller väldigt flacka rundor. Just nedförsbackar var det som triggade min smärta. Efter ca en månad så försvann problemen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.