Löpning Skador & Rehab 31 inlägg 6723 visningar

Huvudvärk av cykelhjälm?

Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#1
7 juli 2013 - 11:31
Gilla
De gånger jag varit ute och långcyklat (i mitt fall betyder det mellan 3-5 mil ungefär) och haft cykelhjälm på mig så får jag intensiv huvudvärk dagen/dagarna efter (inte migrän, det är halvsidigt, utan "hela huvudet). Men när jag cyklat ungefär lika långt men utan cykelhjälm får jag inte huvudvärk. Såna långcyklingar gör jag bara på sommaren och när det är bra väder så temperatur/vind osv är ungefär lika och ävenså ansträngningen. Det är inte träningscykling utan cykling till loppisar, stormarknader eller annat sånt. Både större landsvägar och mindre vägar ute på vischan. Någon som har en bra förklaring eller tips på hur jag kan förebygga det?
< < < 1 2 > > >
Fredrik Thunarf
1983 • Uppsala
#2
7 juli 2013 kl 11:59
Gilla
Har du provat att spänna hjälmen lite lösare?
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#3
7 juli 2013 kl 15:23
Gilla
Ja Fredrik, jag har den så pass lös jag törs. Jag är van sedan förr att använda MC-hjälm så att ha hjälm är inget som besvärar mig annars (utom när jag glömde integralhjälmen på mig och cyklade med den genom stan) :-)
Annelie
1971 • Skövde
#4
7 juli 2013 kl 15:40
Gilla
Vad har du för färg på hjälmen? Är du känslig för värme? Kanske får hjälmen ditt huvud att "koka"... Håller du din vätskebalans?

Har du testat en hjälm av ett annat märke?
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#5
7 juli 2013 kl 15:55
Gilla
Hjälmen är svart med orange strimmor. Brukar ha keps (ofta svart) annars när jag är ute och cyklar. Jag är inte värmekänslig annars, ju varmare det blir desto bättre trivs jag. Utom om det är runt 34 plus inomhus när jag ska sova :-) Igår drack jag ungefär 1 liter plus 2 koppar kaffe plus åt flera nävar smultron, under tiden jag var ute. Större delen av cyklingen gick på små asfalterade skogsvägar, så jag cyklade inte rätt ute i solen mer än en liten del av tiden. Nej, jag har inte testat någon annan hjälm, men har börjat fundera på att försöka få tag på en med längre "skärm" för jag tänkte om det kanske är ljusflimret som gör att jag får huvudvärk. Har ju alltid keps på mig när jag är ute i solen annars. Plus ibland solglasögon.
Annelie
1971 • Skövde
#6
7 juli 2013 kl 16:14
Gilla
Skulle nog rekommendera dig att ta bort skärmen på hjälmen samt kepsen. Du ser inga landsvägscyklister med skärm. En skärm gör att man måste nästan böja huvudet bakåt för att kunna se vägen. Kanske beror huvudvärken på att du måste anstränga nacken för att kunna titta rakt fram. Satsa istället på bra solglasögon.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#7
7 juli 2013 kl 16:33
Gilla
Uj, blev lite fel där. Jag har INTE keps och cykelhjälm på mig samtidigt! Kepsen har jag på mig när jag är ute överhuvudtaget när det är sol (och sommar), gående eller cyklande. Har jag cykelhjälm har jag INTE keps på mig. Men eftersom jag är van att cykla med keps på mig annars (och den skärmen sticker ju ut mycket mer än den lilla fjuttskärmen på hjälmen) och inte får huvudvärk då så undrar jag om det är det som orsakar huvudvärken? Jag har bra solglasögon, slipade till min styrka, det enda jag skulle vilja haft är bättre skydd mot sidorna men det ska jag tänka på nästa gång.
Johan F
1975 • Huskvarna
#8
7 juli 2013 kl 17:36
Gilla
Spänningsvärk kanske. Har själv märkt när jag nu börjat cykla, att jag trycker upp axlarna mot öronen och på det sättet ådragit mig huvudvärk efteråt. När jag tänker på att cykla avslappnat händer det inte. Bara en tanke...
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#9
7 juli 2013 kl 17:50
Gilla
Johan, problemet är att jag cyklar vart jag än ska så jag cyklar väldigt mycket. Och det är enbart när jag använder cykelhjälm som jag får huvudvärk, aldrig när jag cyklar utan, även om det är lika långt och under ungefär samma omständigheter. Före augusti 2012 hade jag aldrig använt cykelhjälm och fick aldrig huvudvärk av mina långcyklingar, någonsin. Så jag tror inte det är spänningsvärk.
Annelie
1971 • Skövde
#10
7 juli 2013 kl 20:13
1 Gilla
Eftersom det inte verkar bero på något av de vanliga orsakerna så finns det bara ett alternativ kvar.

Cyklar man utan hjälm har man uppenbarligen ingen hjärna att skydda. Och som man säger "no brain, no pain"...

Hoppas att du inte tar illa upp, men att strunta i hjälm för att man bara ska cykla till affären är ganska dumt. Som att strunta i bilbältet för att man inte ska köra så långt... Eller att inte ha flytväst när man paddlar bara för att solen skiner och man vill ha snygg solbränna...
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#11
7 juli 2013 kl 20:33
Gilla
Tack så väldigt Annelie för det konstruktiva rådet! Nu är det ju inte i hjärnan huvudvärk uppstår utan i blodkärlen men.... Och jag har svårt att tro att det är min eventuella brist på förstånd som gör att jag får huvudvärk av cykelhjälmen. Jag hade ju hoppats på ett råd som skulle bidra till att jag fortsatte använda den...
Annelie
1971 • Skövde
#12
7 juli 2013 kl 21:00
Gilla
Susanne, det var inte meningen att ifrågasätta ditt förstånd. Jag tycker bara att det är onödigt att strunta i hjälmen.

Eftersom inget av de råden som vi har givit dig verkar vara applicerbara på ditt problem så har jag inga fler idéer än att testa annan hjälm.

Hoppas att det löser sig så att du kan fortsätta att njuta av cyklingen, utan att riskera att skada något värdefullt.
Pär M
1969 • Umeå
#13
8 juli 2013 kl 10:34
Gilla
långsökt men..
testa tejpa igen hållen på hjälmen så det inte drar alls på huvudet
1965 • Umeå
#14
8 juli 2013 kl 12:36
Gilla
Jag känner igen det där, får väldigt lätt huvudvärk av cykelhjälmar och även solglasögon. För mig kommer det dock medan jag har på mig grejerna, och det jag kommit fram till är att det beror väldigt mycket på hur bågar på glasögonen sitter och hur högt/lågt jag trycker ner hjälmen. Sätter den förstås precis som du så löst som känns vettigt.

Inte så mycket till råd kanske, men det kan ju vara kul att det finns någon mer som har huvudvärk samtidigt ;-)
Björn Leijnegard
1965 • Bollnäs
#15
8 juli 2013 kl 16:41
Gilla
jag tycker att du ska prova en annan hjälm eftersom problemet bara uppkommer när du har hjälmen. det kan ju vara så att hjälmen "klämmer" på någon speciell punkt på skallen så att värken uppstår.. annars så har jag ingen annan idé vad det kan vara.. hoppas det löser sig.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#16
8 juli 2013 kl 20:14
Gilla
Ja, jag har en annan hjälm, en skatehjälm tror jag de kallas (ser ut som en upp-och-ner-vänd skål) som jag impulsköpte en gång och aldrig använt, tycker den är rätt så klumpig. Får väl ge mig ut med den på nånstans där det inte är så mycket folk ;-)
1971 • Nykvarn
#17
8 juli 2013 kl 20:48
Gilla
Jag kan känna igen mig lite, har stort huvud och har haft svårt att hitta en hjälm som sitter bra och tillräckligt långt ner på huvudet utan att trycka och det har fört med sig olika former av obehag och skav.

Nu har jag till slut hittat en hjälm som sitter bra och därmed fungerar bra.
Ava
1958 • Lindome
#18
8 juli 2013 kl 21:02
Gilla
Om du har skärm på hjälmen så testa att ta av den. Jag fick rejält ont i nacke och huvud innan någon sade till mig att testa utan skärmen.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#19
8 juli 2013 kl 21:16
Gilla
Jag har också stort huvud för att vara tjej, får alltid ta storlek L i hjälmar (både MC o cykel). Visst, jag kan prova att ta av skärmen, men jag har svårt att tänka mig att det beror på det, eftersom (som jag skrev förut) är van att cykla med keps på mig (inte samtidigt med hjälmen!) och den skärmen sticker ut mycket längre. Då borde jag väl få huvudvärk då också? Och det får jag inte.
Ava
1958 • Lindome
#20
8 juli 2013 kl 21:27
Gilla
När du har keps på dig misstänker jag att du har en betydligt mer upprätt position än du har när du cyklar + att kepsens skärm är betydligt mer rörlig (går ju att vicka upp och ner på ett annat sätt). Skärmen på hjälmen sitter ju stadigare. Jag blev av med mitt onda genom att ta bort skärmen på hjälmen och titta nedåt betydligt mer (dvs inte hela tiden titta långt fram), Inte säkert att det hjälper dig men det kostar ju inget att prova.

Jag har f.ö. också hyfsat stort huvud (storlek 59-60) men jag tror inte det har någon större betydelse.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.