1961 • Göteborg

Göteborg halvmarathon

Lördag 12 oktober 2013 11:30

Löpning - Tävling
VerktygKopiera passetRadera passet
Kopiera extra data
Vill du radera detta träningspass?
Nej men? Pers igen!

Efter det lyckade Lidingöloppet kände jag att det skulle vara trevligt att få till ett bra halvmararesultat medan formen var på topp – Göteborgsvarvet gick ju inte så bra i värmen. Så jag hade då i princip bestämt mig för att springa Göteborg halvmarathon, men sen blev jag sjuk i nästan en hel vecka och hade i stort sett gett upp tanken på start. Måndagens IK Jogg-träning gick dock såpass bra att jag åter trodde på en start, men ett provskott i tävlingsfart på torsdagen gjorde mig tveksam igen – det kändes inte alls bra. Så det var efter mycket velande och beslutsvånda som jag till sist bestämde mig för att ändå åka till Slottsskogsvallen och göra en efteranmälan. Det fantastiska vädret gjorde sitt till för att tippa över vågskålen: strålande sol, måttlig vind och behaglig temperatur.

Gjorde en kort uppvärmning, två varv runt löparbanorna, och det kändes riktigt bra. Inför starten ställde jag mig ganska nära efter fållan för löpare som planerade en tid under 1:30, om allt funkade borde det gå att komma under 1:34 tänkte jag. Startskottet small och så var vi iväg. Det kändes riktigt lätt, kanske var det de nya skorna som gav extra spänst i steget. Hur enkelt som helst att ligga i 4:25–4:20-tempo. I det fina vädret sprang jag bara och njöt, åtminstone ner till vändningen och en bra bit till. Blå himmel och segelbåtar i viken, det var verkligen en fröjd för ögat. Dessutom pigga ben – "kroppen kändes som en maskin som bara ville springa" som en annan av dagens löpare skrev i sin tävlingsberättelse.

Efter tre fjärdedelar av loppet hade jag lite av samma känsla som i Berlin: "när det går så här fort måste det snart börja gå trögt", men precis som där blev det aldrig riktigt jobbigt. Visst, jag hade inte samma klipp i benen efter femton km som på den första, men det kändes inte speciellt ansträngt. Jag plockade också rätt många löpare sista kilometerna vilket förstås också ger en mental boost. Nånstans runt 18 km hakade jag på en annan löpare som sprang något snabbare än jag för att få till en långspurt, tempot gick då ner mot 4:10. Det var dock något i tuffaste laget och jag fick släppa honom med en dryg kilometer kvar.

I den lilla knixen upp på Margretebergsgatan kunde jag hålla bra fart och sprang om ett tiotal löpare, och när krönet var passerat ökade jag ett snäpp till och var nere på fyraminuterstempo. De sista hundra meterna inne på löparbanan kom jag ikapp en löpare som jag bestämde mig för att inte släppa före. Det blev en riktig spurtduell där jag drog längsta strået och gick in en sekund före. Jag knäppte av min klocka på 1:31:47 och var förstås supernöjd med det: pers med över två minuter! Eftersom jag startade klockan på startskottet blev den officiella tiden ännu bättre: 1:31:38 – en putsning av mitt personbästa med 2:31!

Den där sista fartökningen till under 3:30-tempo tog ut sin rätt, efter målgång och medaljutdelning var jag tvungen att ligga ner och flåsa lite. Men ganska snart var jag uppe på benen igen och kunde avancera fram mot vatten, macka, bulle och kaffe. Där träffade jag också Karibou som gjorde mig sällskap medan jag åt och drack. Vi fick en trevlig pratstund och gjorde upp marathonschema för de närmaste fyra åren: 2014 Chicago, 2015 New York, 2016 Tokyo och 2017 London. Med reservation för att K kanske är i Rio och springer 2016. :-)

En riktigt trevlig dag (kvällen också, men det är en annan historia) på alla sätt! Jag träffade massor av bekanta (och några obekanta som kände igen mitt namn från forumet), kul. Och, sorry Robban, men nu måste du springa Stockholm Marathon nästa år! ;-)

____

Placering 92 av 334 startande i klass M. Inga åldersklasser i halvmaran, men om jag räknat rätt kom jag på tredje plats i M50.
Bild uppladdad av Erik "Tricky" Fries
21,1   km
Distans
1:31:38
Tid
4:21   min/km
Snitt
164
Snittpuls
175
Maxpuls
175   m
Total stigning (map)
Mizuno Wave Ronin 5
Total distans: 
79:03:12
950 km
Kompisar på passet

Resultat på sajten

  Namn Tid Snitt
11. David Sauer 1:30:36 4:18 m/km
12. Erik "Tricky" Fries 1:31:38 4:21 m/km
13. Jennie Rohman 1:33:15 4:25 m/km

Kommentarer

Marna - 12 oktober 2013
Grattis till nytt pers!
Karibou - 12 oktober 2013
STORT GRATTIS EN GÅNG TILL! Var kul att se dig idag och kunna prata en stund. Lopp-planering ser bra ut tycker jag :) Glöm bara inte att anmäla dig till Chicago för nästa år (påminn mig också!).
I alla fall har jag nåt att se fram emot nu...till 2016!!! Bara att lägga några lopp dit o dit och hop! toppen schema på plats!

Jag funderar för nästa veckanslopp och återkommer... Måste träna lite backigt tills dess kanske!
Ava - 12 oktober 2013
Stort grattis! Tråkigt att vi missade dig (men vi såg Jogg-bilen!!) men hörde av Stefan att du haft en bra dag.
Mellanben - 13 oktober 2013
Du är ju helt grym Mr Duracell ! Grattis till nya perset.. Snart flyger du runt banorna ju... Men VAD gjorde du vid 17,8 och 19,1 :-))
Anders Pihl - 13 oktober 2013
Superbra, stort grattis.
Helt fel dag att sitta i skolbänken
Ser att många gjorde mkt bra eller bättre insatser :)
Erik "Tricky" Fries - 13 oktober 2013
Tack alla! :-)
@Marna: du persade väl också? Grattis!
@Karibou: vi får påminna varann om anmälan till Chicago. :-)
@Ava: ja, hade varit kul om du sett mig och inte bara min bil. Och ja, det var en bra dag! :-)
@Mellanben: jag tror klockan fick lite spunk när jag sprang i tunnlarna under de stora vägarna och gps-signalen försvann.
@Anders: definitivt fel dag att nöta på byxbaken. Bättre att nöta på löparskorna! :-)

Och förresten: En kontrollräkning i resultatlistan visar att jag kom på tredje plats i M50, inte på femte. Jag hade råkat räkna med två som var födda 1958, men de tävlar ju i M55.
Martin Johnsson - 13 oktober 2013
Imponerande!
Marna - 13 oktober 2013
Tack Erik! Årsbästa blev det i alla fall :-)
Mats Ågren - 13 oktober 2013
Hej Erik,
Vi har inte träffats men jag är en obekant som kände igen ditt namn på tröjan från Jogg.se.
Vet du ungefär hur fort du sprang första halvan?
Jag undrar eftersom jag blev omsprungen av dig strax före varvningen och själv inte hade koll på tiden. Hade inte en chans hänga på dig tyvärr ;-)

Erik "Tricky" Fries - 13 oktober 2013
Hej Mats, jag var vid rundningsmärket 46:16 efter startskottet. Ska man vara petig så har man då passerat halva sträckan med ungefär 50–60 meter eftersom man springer längre sträcka på löparbanorna vid starten än vid målgång.
Ser ut som om du hade en skakig uppladdning inför loppet. Bra jobbat efter förutsättningarna!
Dan gustafsson - 13 oktober 2013
Grattis Erik. DU ÄR GRYM.
Mats Ågren - 13 oktober 2013
Tack Erik!
Mats Ågren - 13 oktober 2013
Och grattis!
kortben - 14 oktober 2013
Oj, har missat detta! Stort Grattis!
Mellanben - 14 oktober 2013
Tänkte väl att det inte var så att du stannade och filosofera lite :-))