Det här med skor

Prylar/KrönikaJag har alltid varit en tränings-allätare. En sån som tränar, men som tränar lite ditten och datten. Inte en grej till hundra procent. Löpning har alltid funnits där som ett komplement. Inte som mitt huvudfokus. Tills jag började på Jogg.

Som så många andra började jag med att köpa ett par skor som verkade bra till ett rimligt pris. Inga konstigheter. Jag använde dem ett tag, tills det började värka på insidan av vänster knä. Först lite när jag sprang, sedan i stort sett hela tiden.

Jag tänkte att kroppen så klart behöver lite tid för att vänja sig vid att jag springer oftare och längre än förut. Sedan började jag fundera. Tänk om jag har fel skor, tänk om jag drar på mig problem nu? Hjälp!

I måndags åkte jag till en butik för att prova fram ett par nya dojjor.

Steg ett. Jag fick ta av mig barfota och ställa mig på en genomskinlig pall med en spegel under. Så att det gick att se hur jag lägger belastningen och hur mina fötter ser ut, egentligen. De är långa och smala med låga fotvalv och jag faller in med vänsterfoten, fick jag veta.

Steg två. På med mina vanliga löpskor och upp på ett rullband. Jag fick springa i en takt som kändes bekväm för mig samtidigt som en kamera filmade mitt steg. Vi tittade på filmen i slow motion, vi pausade och vi spelade tillbaka igen.

Steg tre. Filmen visade att jag behöver en sko med mer stöd. Jag springer ofta på asfalt, lite mer dämpning kan vara bra. Efter en stund stod tre olika skoförslag uppradade framför mig. Dags för fröken plattfot att provspringa framför kameran igen.

Steg fyra. Valet. Ett par skor stryks direkt. För stabila och inte bra för mig (fast supersnygga och koola, fanken också). Två blir godkända, men vilka är bäst? Nu handlar det om vilken sko som är skönast helt enkelt. Svårt att avgöra. Vad känns bäst nu, vad känns bäst en regnig torsdag efter sex kilometer eller så? Gah. Jag slog till på ett par, lite på chans.

15 kommentarer till artikeln

1981 • Linköping
#1
18 oktober 2013 - 08:10
Hej!
Det hade ju varit kul med lite mer nyanserad bild än att få höra det som de alltid säger i skoaffärer. De kan ju enbart en skoutprövningsmodell och de tycks ge samma råd till alla: du behöver dämpning och stabilitet (dock i varierande grad). Kan det finnas andra sanningar?? Men återkom gärna med reultatet (dvs blev du bättre)
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#2
18 oktober 2013 - 12:31
Har märkt jag sliter höger och vänster sko olika så fötterna skiljer sig åt. Ska man då köpa två par skor och sätta ena skon från ena paret på ena foten och andra skon från andra paret på andra foten?
0 • Gällivare
#3
18 oktober 2013 - 15:32
Intressant detta, dagens nyheter lät för något år sedan en reporter gå runt till alla sportbutiker och prova ut skor. Denne reporter fick höra helt olika saker i alla butikerna. Så man undrar ju hur exakt den här vetenskapen är och vad försäljarna har för utbildning... Förutom att de ska sälja förstås.
Åsa Nelin
1958 • Onslunda
#4
18 oktober 2013 - 19:36
jag har gjort nästan likadant, fast i mina affärer fanns inte löpband, jag gick till två konkurrerande sportkedjor, fick upp på glasspegeln och mina fötter analyserades Och de sa exakt lika och båda affärerna plockade fram tre par skor i olika prisklass, samma par skor i båda affärerna, jag tog de dyraste, skönaste då jag har artros lite överallt och jag älskar mina skor, jag sprang mitt första pass längre än 5 km dvs en mil första gången jag sprang i skorna, Dessutom är dom häftigt lilafärgade:)
1984 • Surahammar
#5
18 oktober 2013 - 22:00
Skulle vara intressant med en slutsats också, vart det bättre?
Lars O
1978 • Sandviken
#6
19 oktober 2013 - 08:08
Jag minns också artikeln i DN. Vore kul att läsa den igen.
1961 • Göteborg
#7
19 oktober 2013 - 10:58
1968 • luleå
#8
19 oktober 2013 - 11:02
Jag har nästan exakt lika fötter förutom att jag har plattfoten på höger. Jag har börja få ont i höger knä på insidan. Skorna har gått 331km.
Jag ska försöka springa med mina andra skor fast inte dämpningen inte är densamma.
Om det blev bättre med dina skor som du köpte vad är det för märke?
Jag har väldigt smala fötter.
Lars O
1978 • Sandviken
#9
19 oktober 2013 - 19:55
@Erik

Tack. Intressant !
Björn Donobauer
1976 • Onsala
#10
20 oktober 2013 - 18:15
Att ta med sina gamla löparskor till affären underlättar ofta analysen. Tyvärr är kompetensen och utbildningen för låg hos dom vanliga sportkedjorna.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#11
20 oktober 2013 - 20:51
Kompetensen och utbildningen är ju låg oavsett vilken kedja du går till. De som jobbar i de olika butikerna är där för att i första hand sälja. 95 % av dem springer inte ens...och de är inte i närheten av någon sorts experter....faktum är att de inte ens är säljare...de är krängare...
Lars O
1978 • Sandviken
#12
21 oktober 2013 - 06:55
Vissa gör nog helt enligt konstens regler. Men problemet verkar vara att de studier som gjorts visar att det här sättet att prova ut skor inte har någon skademinskande effekt alls. Att man lika gärna kan välja sko på måfå.
1972 • Mölndal
#13
21 oktober 2013 - 08:55
Ett bättre alternativ kan ju vara att analysera löptekniken. Att du behöver dämpning är kanske för att du springer fel?
Jag har alltid fått extremt dämpade och stabila skor tidigare, alla analyser visade kraftig pronation. Men jag fick ändå ont när jag prang långt och mycket.
Sedan tog jag lektioner hos en löpcoach och ändrade löpsteget helt så att belastningen minskade kraftigt och nu springer jag bara helt odämpat i superlätta skor. Funkar även om jag kör ett helt maraton på asfalt.
1973 • Växjö
#14
27 oktober 2013 - 07:57
Tomas är inne på rätt spår här. Avancerade skor kan inte kompensera för konstiga löpsteg och bristande styrka i foten. Bättre att lära sig springa mer skonsamt.
1929 • malmö
#15
29 oktober 2013 - 10:38
Min gamla fem kamps tränare "läs armen 80-talet"
menade att fotren ska jobba och inte packas in i hårda skal med tjocka uppkilade fotvalv.
Vi fick springa mkt barfota på kolstybb för att ligga lite mer på framfote, det var hans idéer , finns ju många hällöpare som funkar lika bra o.sv.

Därför använd en sko som känns bra, pronation eller inte..........

Mina skor:

Puma Fas 500 v2 : funkar så där lite för breda fram för mig o sladdriga....
Saucony Mirage 3 : skit sköna, lätta ,minmal dämp och sitter perfekt för
mig, snabba :-))))) .............
Asic GT2170 : blev pådyvlad just av förståsigpåare löpbutik . ont i knäna
klumpiga och tunga för mig vill säga
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.