Vad passar dina breda, smala, skeva, korta eller långa fötter bäst? Foto: Maria Wiberg

Så provas ett par skor ut

PrylarFör att hitta ett par skor som passar just dig och dina fötter bör du gå till en butik som är specialiserad på just löpning. Där analyseras såväl ditt löpsteg som formen på dina fötter.

Bakgrundsinformation
För att du ska få ett par skor som är optimala för dig behöver vi först få lite bakgrundsinformation. Hur mycket springer du? Vilket underlag springer du på? Har du några särskilda mål med din löpning? Har du några problem med fötter, knän, rygg eller finns det något annat som kan vara viktigt att känna till? Dessutom är det viktigt att få veta vad du förväntar dig av dina nya skor. Du kanske har sprungit i mer väldämpade skor en längre tid och vill testa på att springa i ett par skor som är något lättare. All denna information tar vi, tillsammans med nedanstående faktorer, med oss när vi plockar fram olika skor till dig.

Dina fötter
Utseendet på dina fötter är faktiskt en av de viktigaste faktorerna som ligger till grund för valet av sko. För att få en så bra bild som möjligt behöver du stå på en spegellåda så att vi kan se dina fötter från alla håll. Det vi tittar på är om du har höga eller låga fotvalv, hur dina vrister ser ut, formen på dina fötter samt vad som händer i dina fötter när vi ber dig böja på knäna. Redan här kan vi ana hur ditt löpsteg kommer att se ut när du sedan får springa på bandet.

Ditt löpsteg
Efter att vi tittat på dina fötter får du sätta på dig en tunn testsko och kliva upp på löpbandet. Du får springa en någon minut medan dina fötter och underben filmas. Därefter spelar vi upp filmen långsamt och förklarar vad vi ser. Det vi främst kollar på är hur du sätter ner din fot samt vad som händer i fot- och knäled genom steget. Har du ett neutralt steg eller om du supinerar/underpronerar (se faktaruta till höger) plockar vi fram olika neutrala skomodeller åt dig. Har du en riktigt lätt pronation gäller också en neutral sko, då vi inte vill överkorrigera och riskera att du hamnar på utsidan av foten. En viss pronation är naturligt för foten och det är oftast bättre att ha en viss pronation än en supination. Om du däremot överpronerar tar vi fram skor som har ett extra stöd på insidan. .

Känslan
Slutligen får du provspringa i lite olika skomodeller som passar din fot och ditt löpsteg. Vi filmar igen för att kontrollera att skorna fungerar bra tekniskt sett och du får sedan känna dig fram till vilken modell som du tycker känns bäst. Känslan är otroligt betydelsefull och det är viktigt att du hittar en sko som känns skön att springa i och sitter bra på foten.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.