Nisse med träningsarmband och mobil i högsta hugg! Foto: Jessica Segerberg

Statistik, träningsarmband och löparglädje

PrylarSpring för att det är härligt. Njut av omgivningarna. Sluta fokusera på prestation, tid och sträcka. Du har hört det förr, va? Och, ja, det stämmer för många. Löpning ska vara himla gött för det mesta, inte press och ångest. Men så finns det folk som hittar motivation och löparkärlek i just tiden och sträckan. I statistiken. Nisse till exempel.

 

På senare tid har Nisse haft en svacka. Han har haft svårt att hitta den där motivationen. Men så kom räddningen: Häsloappen i Iphone.
– Kolla, det finns stegräknare i telefonen! sa han under en morgonfika för ett tag sedan.
Det glittrade i ögonen på honom.

 

Sedan dess tävlade vi. Vem fick ihop flest steg per dag? Det blev det givna snackisen under arbetsdagarna. Telefonen hängde med överallt och vartenda steg skulle räknas.

 

Sedan blev träningsarmbandet årets julklapp. Nisse hade längtat länge och nu fick han äntligen chansen. Vi fick låna var sitt träningsarmband under en vecka. Mäta steg, träningstid, sömn. Plötsligt fanns det statistik på allt.

 

Och tävlingen var ett faktum. Vem av oss sover bäst, går mest, tränar mest? Vi jämför oss med varandra. Och vi har garanterat börjat gå mer. Mikaela lämnar bilen hemma och går till tåget. Nisse parkerar bilen längre bort från kontorit för att få mer vardagsmotion. Och plötsligt är alla jättesugna på att springa ner till affären för att köpa mjölk till kaffet.

 

Löpning handlar absolut om glädje och njutning. Men även statistik kan vara just det. Det kan vara en motor, motivation och gemenskap. Vad motiverar dig?

2 kommentarer till artikeln

Tanja Werner
1968 • Malmö
#1
9 december 2014 - 17:39
Inte statistiken, tackade faktiskt nej till "årets julklapp". Gillar att ha Runkeeper på, men ibland blir det för mycket press på mig själv o jag tappar lusten. Då blir det rundor utan all mätning, men med lusten tillbaka.
1976 • Sollentuna
#2
12 december 2014 - 17:19
Statistik är ganska stor motivationsfaktor för mig. Det känns på något sätt fel att säga det, men det är sant. Siffrorna kan alltid bli bättre och det är lätt att sätta klara och tydliga mål. Sen kan man ju alltid ifrågasätta meningen med att prestera bättre siffror. Vad är det bra för? Men man kan ju analysera sönder allt. Det finns trots allt rätt många som är lika där. Man ska inte ta så allvarligt på livet :)
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.