Löpning - så startar du

Löpning - så startar du

InspirationEn fot före den andra. Så funkar löpning. Kan låta basalt. Men i tider av stress och prestation kan det vara bra att koka ner löpningen till vad det är. Du behöver inte klocka dig. Du behöver inte flashiga tights och dyra prylar. Löpningen är din natur. Den är enkel. Du behöver bara sätta en fot framför den andra.

Hellre långsamt och länge
Än snabbt och effektivt. Att bygga upp sig tar tid. Och uppbyggnad sker även när du själv tycker att du såsar. Även av konditionen. Så tänk att det är antalet pass och tiden ute du bygger upp dig. Lite som att spara på ett bankkonto. Kontot växer även när det går långsamt. Dessutom hinner muskler och annat ikapp din kondition i takt med att du tränar. Å ju starkare du blir hårdare kan du träna. Sen.

Spring snyggt och tyst
Låtsas du är en atlet och spring ditt tystaste. Då kommer du långt i jakten på ett bra löpsteg. Om du behöver göra med, tänk såhär. Räta upp dig som om någon lyfte dig i håret. Fram med bröst och höfter. Låt armarna jobba fram och tillbaka istället för från sida till sida. Landa på foten UNDER kroppen med lätt böjt knä. Även när du tar långa steg. Försök hänga liiiite längre i luften och låt fotbladet "örfila" till marken när du vill dra på lite.

Klä dig enkelt
Är så lätt som det låter. Ta vad du har hemma. Löpning är en grej mellan dig och din natur. Inte plånboken. Låt inte för mycket kläder och utrustning förta din löpkänsla. Dessutom är inget så jobbigt som att bli överhettad i steget. Tänk istället att du skall frysa lite första biten men att löpningen skall hålla dig varm. Skor då? Ja välj skorutefter din kropp och din löpvana. Principen är att ju lättare och bättre löpare ju mindre viktigt blir dämpning och stöd. Den funkar oxå omvänt så be skobutiken om hjälp.

Våga vila för i ...
Den bästa träningen är den som blir gjord heter det. Det gäller både att komma ut men oxå att undvika skador. Skadorna kommer när du överbelastar dig. Ökar på träningsmängden mer än kroppen hinner med. Eller kanske framförallt när du maxar farten och slarvar med återhämtningen. Så. Våga vila även när du är hel och känner dig odödlig.

Prehab/rehab
Ingen skada, frånsett benbrott, blir bättre av total vila. Tvärtom krävs det belastning för att bygga upp. Det viktiga är bara att du inte tar i för mycket och förvärrar. En riktilinje är att det kan få göra lite ont när du påfrestar. Typ 1-5 på en 10-gradig smärtskala under förutsättning att skadan inte gör ondare (precis- lr dagen) efter. Så. Kontrollerad uppbyggnad och rörlighetsträning är grejen för de flesta skador. Å självklart. Kan du slöta det innan du överbelastar. Jättegrattis till dig.

Löp dig sådär vidrigt glad och präktig
Starkare ben. Friskare hjärta. Bättre mental hälsa och mer ork i vardagen är lite av det som väntar dig i ditt nya löparliv. Men, det finns bieffekter oxå. Allvarliga sådana.  Rätt snart börjar du tänka att Tights är oxå byxor. Du kommer stå på fester och snacka löptider. Du blir den där som smyger ner löparskorna i semesterpackning. Å kanske värsta av allt. Du kommer säga till vännerna att "det är ju så enkelt, bara att ge sig ut...
Men face it. En får ta det onda med det goda. Löp vackert.


3 kommentarer till artikeln

1966 • Malung
#1
6 oktober 2015 - 06:14
Vackert skrivet!
Blir faktiskt inspirerad att ge sig ut och springa tyst idag.
Raz
1977 • Örebro
#2
8 oktober 2015 - 10:06
... och sluta inte.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#3
8 oktober 2015 - 14:39
Själv har jag hittat en ny löparvärld på gamla dagar, i stället för hårt och med fullt fokus i nuet och steget, tillåter jag mig att med lugn och avslappnad stil bara glida fram genom stan. Skillnaden mellan 160 och 130 i puls är stor, skillnaden i fart är runt minuten per kilometer.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.