Bok om motionsspår (vi jogg:are får rabatt)

Reportage
Oskar och Philip har skrivit en boken Sveriges bästa motionsspår. Om det svenska fenomenet motionsspår. I stort sett i varje samhälle av storlek finns ett spår. Oftast i det avlägsnaste och mest kuparade området i området.  det vilar nåt folkhem och något ju hårdare ju bättre över det. 

Nu har de två löparna Oskar och Philip skrivit en bok om denna kulturskatt. Det började inne på ett gym:
Vi slogs av hur fullproppat med folk det var inne på gymmet. Trots att det både kostade pengar och var dålig luft. Strax utanför, i fria luften, låg vårt motionsspår i Karlskrona. Jättefint och alldeles gratis. Vi började tänka och blev nyfikna på denna nationalskatt. 

Äkta motionsspår finns ju bara i Sverige och de utgör de en fantastisk möjlighet till natursköna löpupplevelser. Vi har därför försökt kartlägga och skapa en guide till de bästa. Både med praktiska detaljer som koordinater och spårutbud. Men också med bilder och berättelser som ger dig rätt känsla för att verkligen uppskatta spåret.
 
Men det här med backigheten. Är det en myt? 
Jo den stämmer ganska bra. Majoriteten av alla motionsspår är anlagda på 60-, 70-, och 80-talet. På den tiden har vi förstått att det var modernt att hitta det brantaste backarna för att plåga livet ur motionärerna. Modernare spår bjuder på mer variation och är oftare snälla och mer anpassade för nybörjare och/eller funktionshindrade. 

Vilka spår/områden är roligast?
Som orienterare tycker vi såklart bäst om de skogsnära trailspåren. Men under vår resa lärde vi oss även att uppskatta de klassiska grusade spåren. De bästa spåren hittar man i Värmland. Men även i Skåne, Stockholm och Västergötland. Och de mest genuina pärlorna hittar man utspridda på hundratals kilometers avstånd uppe i Norrland. 
 
Boken då. Kan ni göra nåt för våra stjärnmedlemmar på den?
Javisst. Boken kostar 185:- ex frakt. Men Jogg.ses alla stöttande stjärnmedlemmar kan få den för 100:- ex frakt.
 
 
 
 

6 kommentarer till artikeln

1994 • Göteborg
#1
26 februari 2018 - 13:16
Det står "(Stöttande stjärnmedlemmar hämtar den magiska koden här)" men jag ser ingen kod eller hyperlänk. Är jag kanske bara en stjärnmedlem, och inte en stöttande sådan?
1976 • Göteborg
#2
26 februari 2018 - 14:29
Hej Patrik

My bad. Lyckades publicera artikeln innan vi var helt klara. Nu är det löst.

Och du är mer än stöttande. På samma sätt som vi är er alla oerhört tacksamma för möjligheten att utveckla Jogg.se med ert stöd...


1994 • Göteborg
#3
26 februari 2018 - 15:04
Tackar så hjärtligt!
Anders Ståhl
1980 • Ängelholm
#4
1 mars 2018 - 14:54
Det är en fin bok, med bra upplägg, inspirerande. Jag gav den till mina förändra i julklapp, då de är ute och rör på sig en hel del och förhoppningsvis leder till nya turer.
Niclas Sjögren
1966 • Värnamo
#5
3 mars 2018 - 18:39
Köpte boken innan jul, trevlig läsning, rekommenderas!
Ulf Nyback
1965 • Geta - Åland
#6
11 mars 2018 - 12:26
Finns i Finland också.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.