Ängsö Trail Run växer

TräningAtt starta lopp idag kräver stort engagemang. Ingen överlever på gamla meriter. Tvärtom är det tydligt vad som funkar: Äkta löpning driven av eldsjälar som vågar utveckla. Ett exempel är Stockholm Marathons klassiska asfaltslopp. Parallellt, menav samma anledning, är det den typen av trailopp som växer idag. Ett som lyckas (med allt och) växer Ängsö Trail Run. Vi tog ett snack med dem

Berätta om Ängsö Trail Run. Hur började det?
Vi har sprungit på Ängsös leder i många år och aldrig tröttnat på hur vackert det är med den varierade naturen och närheten till Mälaren. Tanken på ett lopp har nog alltid funnits där men blev inte verklighet förrän vi av en slump sprang på Lina Filer som jobbar för Westmannastiftelsen som bland annat sköter om naturreservatet. Vi berättade om vår idé för Lina som tog frågan vidare. Kort därefter var Ängsö Trail Run ett faktum. Det här var våren 2017 och årets upplaga av loppet blir nummer fyra i ordningen.


Ni verkar vara ett skönt gäng. Hur jobbar ni?
Passionen till stiglöpning förde oss tillsammans för många år sedan, vilket så småningom resulterade i skapandet av den öppna löpargruppen Westeros Trail Running Society. Nu har vi funnits i snart sju år och våra evenemang har växt betydligt mer än vi hade föreställt oss. Många av de som är med och springer på våra öppna löparträffar deltar nu som funktionärer på de större loppen. Tack vara passionen och den inre motivationen som finns i gruppen skapas en känsla av engagemang som är ovärderlig. Det är typ så vi jobbar.

Banan och slottet, hur går tankarna? (känns som publikfrieri?) 
Ambitionen med banan är att löparna ska få uppleva öns samtliga leder så långt det är möjligt samtidigt som vi tar hänsyn till de som bor och driver verksamhet på ön. Vi lånar ju faktiskt bara stigarna ett par timmar.

Slottet med dess omgivningar är perfekt som start- och målområde. Stora ytor att bre ut sin picknikfilt, närhet till lederna och Ängsös alla spökhistorier gör att det blir en upplevelse både för löpare och åskådare.


Trailtrenden håller i sig. Hur många klarar ni ta emot? 
Vi är noga med att växa långsamt för att inte överbelasta område och stigar. 2019 var det nästan 1000 löpare och vi kan konstatera att det finns mer utrymme. Anmälan är öppen

Vad är vackrast?
Det beror nog på vad besökaren tycker är vackert. Ett av de vackraste partierna, enligt oss, är på den norra delen när man kommer ut ur skogen och Mälaren öppnar upp med vidunderlig utsikt. Om man har bråttom hinner man inte njuta så mycket eftersom det direkt blir en snabb utförslöpa ner mot vattnet innan stigen viker vänster och därefter håller sig i strandkanten.

Sedan vågar vi nog sticka ut hakan och påstå att vi har en av Sveriges vackraste målrakor då den sista sträckan av alla distanser går genom de klassiska ”lövgångar” har blivit ett signum för slottsparken på Ängsö. 

 

Till sist. Hur skall vi som springer dispinera loppet?
 Inledningen är relativt lättlöpt och något som vi hör av många löpare när de kommer i mål var att de  gått ut hårt och fått sota för det senare i loppet. Sånt gillar vi att höra.

 

2 kommentarer till artikeln

1967 • Linköping
#1
2 mars 2020 - 18:43
Låter som ett fint lopp!

Kolla även in Omberg runt http://ombergrunt.heymo.se/loppet
0 •
#2
14 juni 2023 - 11:48
nice
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.