Så laddar du sista veckan - Ramboll Stockholm Halvmarathon

TipsI helgen går 22:a upplagan av Ramboll Stockholm Halvmarathon. Det tuffa jobbet är gjort och det roliga är kvar. Löpningen och festen. Men. Det är ju några dagar kvar. Så. Hur laddar du bäst såhär mot slutet? Här är sex tips för den delikata uppladdningen. 

Vila:
Träningen som är gjord är gjord. Den som är missad är missad. Så hetsa inte med att få in några extra pass nu. De kommer göra mer skada än nytta på tävlingsdagen. Det din kropp behöver nu är bygga upp det som veckors träning brutit ner. Så. Det bästa du kan göra är vila dig i form. 

Vila inte:
Din kropp är van vid träning nu. Anpassad. Att bara lägga dig ner nu vore ovant och det finns risk att du tappar såväl känsla som speed till startskottet går. Så kör lite lätta korta pass som håller benen vakna. Tex 3-5 km i tilltänkt tävlingsfart. Men inte längre eller tuffare än så. 

Matladda:
Lyxigt eller tight att få till. Här är vi olika. Men försök hålla det enkelt. Käka bra mat du är van vid. Låt benen ladda på lite mer energi än vanligt. 

Matladda inte:
Du och löparkroppen käkar vanligvis vad du behöver så mixtra inte för mycket med intaget. Det kan resultera i svajig känsla och mage. Så håll dig till vad du brukar. Bara liiite mer ordentligt.

Planera loppet:
Rejset skall gå i din fart. Inte i kollektivets rusning i starten. Så håll dig till det tempo du planerat som snitt för hela loppet. INTE snabbare än så i början. Hit räknas första 7 km. De "bromsar" du dig igenom på lätta ben. Kilometer 8-14 fortsätter du i samma speed. Men denna ggn får du trycka lite mer. Slutligen. Sista tredjedelen (km 15-21) är det  "fri fart i samma tempo" som gäller. I praktiken: Kötta på för att orka hålla samma tempo som från start utan att falla igenom. Sen är det såklart alltid tillåtet att öka...

Planera inte loppet:
Tävling är tävling och inget går som planerat. Trängsel och draghjälp kan förändra allt. Kroppen kan vara tyngre eller piggare än normlat. Så. Hitta känslan. Gå inte hårdare än du känner. Men spara dig inte heller i onödan. Ha lite känlsa för feeling. Framförallt på sista tredjedelen. Här kan det vara fri hopp och lek. 

Ladda lagom och borsta tänderna strax innan start. Ger absolut en bättre sluttid...
Kämpa på!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.