Foto: Maria Thomsen

På väg genom Europa

ReportageDen 10 april började Rune Larsson, 55 år, sin löparresa genom Europa tillsammans med Susanne Johansson, 49 år.

Runes uppdrag som löpledare i Monte Gordo, Portugal, för Springtime Travel var till ända – och visst tar sig väl Sveriges mest meriterade ultralöpare hem med hjälp av fötterna! Jag hade förmånen att få en telefonintervju en söndagkväll när duon kommit 29 dagar in i löpningen.

Den säkert 400 mil långa träningsrundan beräknas ta till efter midsommar att genomföra. Jag hade läst någonstans att dagsetapperna skulle ligga på cirka fem mil, men det svarar Rune Larsson på såhär “Det blir vad det blir – vi springer på känsla och har inte bestämt vilken väg vi ska ta hem ännu". Med sig har de en babyjogger, döpt till Gudrun, med vatten, tält och förnödenheter. Vagnen väger trots lätt packning hela 30 kg. Ungefär var tredje natt sover de i tältet, den andra tiden på något hostel eller bed and breakfast.

När jag pratar med Rune förvånas jag över hans lugna, sansade beskrivning av tillvaron – ingen uppgivenhet hörs, bara ett lugn som verkade vara det naturligaste i världen. Han beskriver det som att han lever lyxliv, att få leva i en parentes från det dagliga livet – fri från all stress och alla åtaganden. På min fråga om hur många Runekakor de satt i sig skrattar Rune tillbaka och säger “Runekakorna tog slut under Trining Camp i Monte Gordo, och maten genom Spanien var kass". Idag befinner de sig i Frankrike och har precis kommit ur staden Castelejaloux. Rune berättar vidare om att det är viktigt att hålla sig ren och aldrig springa med skitiga kläder (de tvättas dagligen), just idag var det stekande hett med 30 graders värme och en kristallklar älv fick tjänstgöra bad, de blev iakttagna av en kraftfull orm som inte hade vett att bli rädd för dem. Rune har två par skor med sig, New Balance båda två, och när jag frågar vilken som är favoritfärgen på löpartröja, svarar han “orange" utan att tveka - “Man syns bäst då!".

Det skönaste svaret på mina direkta frågor till Rune är “Jag är brunbränd, mentalt utvilad och relativt mätt!". Det låter fantastiskt underbart att få ta en sådan parentes i livet. Nästa land blir förmodligen Belgien, sedan mot Tyskland och Danmark för att ta sig hem till Sverige. Ingen vet säkert, och äventyret fortsätter.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.