Asics Piranha, Saucony Hattori, NB Minimus Trail, Five Fingers Bikila, Merrell Pace Glove

Spring lätt!

PrylarPlötsligt är det inte bara en subkultur - nu finns de överallt. De löpande minimalisterna.    

Till jogg-redaktionens inkorg kommer det en hel del utskick om nya produkter och vad som komma ut på marknaden. Vi överger det tidigare produkttestandet som var svårt att göra utan att det kändes "köpt" och satsar mer på att leverera nyheter från tillverkarna på ett snabbare sätt. Till exempel som här - när vi hittat den gemensamma nämnaren som stavas "minimal".

Att bygga upp sin kropp inifrån är inne. De små musklerna i foten som hjälper oss att hålla oss stadiga ska inte länge paketeras in i tjocka skal, utan få full frihet i tunnare löparskor. Många vill ha något slags skydd under foten och inte köra helt barfota. Att ha en sula som ändå ger kontakt med marken, som skyddar den ömtåliga huden och som indirekt bygger upp muskulaturen i fötterna är inte omöjligt i dagens tunna lättviktsskor. Den minimala dämpningen under hälen gör det nästintill omöjligt att ta rullande hälsteg under någon längre sträcka. Skorna är helt enkelt gjorda för att man ska byta steg och tippa över mer och mer på framfoten.

Om man inte lockas av att nöta på sitt eget skinn så har New Balance, Five Fingers, Saucony, Merrel och Asics kommit med nya skor på marknaden. De är mer eller mindre dämpade, men sammantaget är de alla minimala lättviktare som passar bra på sommarfötter och sköna underlag.

Asics lockar med Piranha SP3 som med sin 138 gram är en av de lättare skorna på marknaden. Den är gjord för snabba intervaller utan extra vikt helt enkelt. Gel Tarther är en annan sko, byggd på racingläst - men sägs fungera fint på alla distanser från 5k till maraton. Den nya varianten av Hyper Speed har fått en ny ovandel, men mellansulan är densamma som föregångaren. Hyper Speed är lite mer dämpade än de nyss omskrivna, men är ändå en riktigt lätt och neutral sko som man med enkelhet kan påbörja sin minimalistiska karriär i.  

New Balance Minimus-familj har flera olika sorter av tunnare skor men en av de mest intressanta är NB Minimus Trail som är gjord för att användas i terrängen. Sulan är försedd med ett mönster av "öar" som ska ge samma känsla som om man sprang barfota. Skon kan flexas runt rötter och stenar och ge både stabilitet, skydd och kontakt med underlaget på samma gång. Eftersom sulan är nästintill jämntunn över hela foten (endast 4 mm skiljer häl från framfot) så hamnar foten i en naturlig position så fort du tar på dig skon.

Saucony tidigarelägger släppet av sin nya Hattori efter som efterfrågan på skotypen varit så stor. Vi kommer att kunna avnjuta Hattoriskorna redan i slutet av juni istället för i augusti som var den första tanken. Saucony har tänkt att skon ska vara som ett träningsredskap för hela underbenspartiet och fötterna - där muskulaturen stärks allt eftersom man använder skorna. Förutom Hattori finns Kinvara och Mirage i Sauconys lättviktsfamilj för den som vill ha fler modeller att prova.   

Merrell har många nya modeller och deras Pace Glove utlovas sitta som en handske på foten. Med endast 130 grams vikt kommer man knappt att märka att den finns där. Sulan är av så kallad "zero drop" modell vilket innebär att den är helt horisontell och fotmuskulaturen stärks hela tiden. En chockabsorberingsplatta i framfoten ska fördela trycket som uppstår när man landar på foten.

Five Fingers är en en klassiker i barfotasammanhang. Deras skor med tår väcker uppmärksamhet var de än används. Det finns modeller för inomhusbruk, för terräng och för "vanlig" löpning, alla med lika tunna sulor och bra kontakt med markytan man springer på. Bikila med snörning är den som känns mest bekant med en vanlig löparsko - och tack vare snörningen sitter den också som gjuten på foten. 


Trevlig sommar och spring lätt! 

1 kommentarer till artikeln

0 •
#1
9 augusti 2019 - 18:10
I told you now try to play this game https://getrobloxfreerobux.com and thanks for share.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.