Vad är en lätt löpare? - Löpning
Löpning Övrigt 7 inlägg 1793 visningar

Vad är en lätt löpare?

1981 • Bagarmossen
#1
28 juni 2021 - 19:16
Gilla 
Läste "passar bra för en lätt löpare" infon om ett par plankor här om dagen.. Vad innebär det egentligen? Jag väger runt 75kg, aldrig under men ofta över.
1974 • Stockholm
#2
29 juni 2021 - 00:58
Gilla 
När jag köpte Next% fr Mr Running så menade sajten att modellen passar en lätt löpare vilket förtydligades med "under 70 kg".
Jag väger 83,5 och tycker att skorna passar mig alldeles utmärkt.
1984 • Göteborg
#3
29 juni 2021 - 06:34
Gilla 
Gissar att det inte direkt är vetenskapligt belagt utan baserat på antagandet att man ska ha mer dämpning ju tyngre man är.

Men om man skippar mer extrema fall där det blir som ett "sjukbeslag" där man redan gjort sitt val att man riskerar andra krämpor istället för att man springer med extrem övervikt, kroniska skador som påverkar motoriken o dyl, så är det väl känt vid det här laget att dämpning inte gynnar lederna i längden.? Samma med balansändringar och kompensation av olika slag. Känns som att de flesta stora inom löpsko-industrin inte hängt med där utan fortfarande ofta kommer med konstiga rekommendationer och extrema pjucks
1984 • Göteborg
#4
29 juni 2021 - 07:03 Redigerad 29 juni 2021 - 07:08
Gilla 
Lite lustigt för t o m bland hästskor har man gjort undersökningar på för- och nackdelar mellan gummiskor och metallskor, effekten på fysiken. Ju mer friktion (gummi, eller ännu mer med brodd då såklart) desto mer "stopp" blir det i lederna som därmed får högre påfrestning än metallen som snarare glider på underlaget. Gummit skapar också betydligt mer vibrationer (instabilitet) i lederna som de stabiliserande musklerna får jobba för att, ja, stabilisera. Men beroende på motoriken kommer de inte till fullo lyckas utan oddsen är sämre för att leden får jobba "rakt" över sin motsvarighet. Är man på det lite överrörlig antingen i allmänhet eller pga obalanser i fysiken som skapar stelhet på ett håll och ökad rörlighet på annat håll, då är det synnerligen otaktiskt att välja alternativ som skapar mer instabilitet från underlaget.
Men alla våra skor är ju i gummi mer eller mindre, om man översätter så skulle i det här fallet en stummare och tunnare sula och inte en massa grepp under vara ett bättre alternativ ur led-aspekt jämfört med tjockare och/eller mjukare gummi och mer greppfriktion mot underlaget, i motsats mot vad vi är lärda gällande sportskor.

(Så poängen är - skit i rekommendationerna om det inte finns belägg för dom.)
1974 • Stockholm
#5
29 juni 2021 - 11:29
Svar på inlägg #3
1 Gilla 
Nu får väl Next anses vara ganska väldämpad... men rekommenderas alltså (åtminstone i ett fall, jag har inte undersökt detta) för lätta löpare. Gissningsvis har detta att göra med den tänkta förmågan att utnyttja energiåtervinningen.

Ang dämpning generellt så har jag en blandad kompott av skor men betydligt oftare än 9 gånger av 10 så drar jag på mig något väldämpat. Och i den löpande bekantskapskretsen är det inte jag som haltar mig fram genom tillvaron.
1971 • Nykvarn
#6
29 juni 2021 - 12:29
Gilla 
Man får komma ihåg vad Nike tog fram Vaporfly för från början (och alla märken sedan har försökt hänga på), för världselitlöpare (i lätt flugvikt) att sätta rekord i och ta medaljer med. Att sedan vi motionärer som oftast tävlar i en annan viktklass upptäckte hur sköna/snabba de är att springa i och hur skonsamma de är, gissar jag var en överraskning också för marknadsavdelningen på Nike.
1974 • Stockholm
#7
29 juni 2021 - 15:22
Svar på inlägg #6
Gilla 
Man undrar vem som först sliter ut sin sko.
Den fjäderlätta elitlöparen som med ett perfekt löpsteg utnyttjar skons möjligheter till max, eller 83,5 kg medelålders motionär?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.