Löpare i funktionskläder under Stockholm marathon tidigare i år. Foto: DECA Text&bild

Rätt utrustning för behagligare löpning

Prylar"Det enda du behöver är ett par bra skor" Du har förmodligen hört den meningen många gånger. Ett par bra skor, sedan är det bara att ge sig ut. Visst kan det vara så, men för att göra löpningen ännu lite behagligare kan det vara väl värt att investera i ytterligare ett par saker.

Kläder som andas 
Att sätta på sig en bomullströja och ett par byxor i wct-material kan vara förödande för löplusten. Ju varmare du blir (för varm lär du bli!) desto tyngre blir kläderna och desto tyngre går din löpning. Som nybörjare är denna känsla förmodligen inget som får dig att längta till nästa pass. Men om du istället väljer kläder som andas blir upplevelsen åtminstone något lättare. En bra grund är en t-shirt eller ett linne i funktionsmaterial och ett par löparshorts eller ett par korta tights (samt en stadig sportbh om du är kvinna) om sommaren. När det blir kallare ute är ett par längre tights eller ett par tunna byxor bra att ha på benen. En vindjacka alternativt en långärmad funktionströja att ha över t-shirten brukar räcka bra. När vintern kommer är ett underställ som både håller värmen och transporterar bort överskottsvärme, bra att ha. Tänk sedan lager på lager beroende på temperatur och hur frusen du är.  

Funktionsstrumpor 
Det kanske känns onödigt att lägga ut pengar på speciella löpstrumpor, men faktum är att du genom att använda strumpor i funktionsmaterial både håller fötterna torra (om sommaren) och varma (om vintern) samt dessutom minskar risken för skavsår. Det finns funktionsstrumpor som kostar flera hundra kronor paret och generellt sett kan sägas att ju dyrare de är desto fler tekniska detaljer. Du behöver absolut inte köpa de dyraste, men att välja ett par som är höger- respektive vänstersydda kan vara bra, särskilt om du har lätt för att få skavsår.

Rätt skor 
Så var det det där med skorna. Ett par skor som är bra för mig behöver inte vara bra för dig. Det finns mängder av bra löpskor på marknaden, men alla passar inte alla. Har du smala eller breda fötter? Höga eller låga fotvalv? Hur ser ditt löpsteg ut? Hur mycket springer du? Har du några problem med knän, rygg, vrister eller något annat? För att hitta de skor som passar just dig bäst behöver du dels få hjälp med att analysera ditt löpsteg och dels prova flera olika skor. Gå till en butik som är specialicerad på just löpning för att få hjälp att hitta just dina skor.  

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.