Löpning Kläder, Skor & Prylar 6 inlägg 6115 visningar

Flera par skor? Bra eller vinst för handlaren

1965 • Höganäs
#1
26 september 2014 - 23:54
1 Gilla 
Hej på er alla
Finns där någon vinst att ha flera par skor? Då tänker jag utifrån skaderisken.
Har man ett par skor och springer med dem i vått o torrt (utan att springa slut på skorna), då vänjer sig fötter muskler vid dessa skorna . Alla vet hur jobbigt det kan vara med nya dojjor. Varierar man med två par skor då inbillar jag mig att fötterna och musklerna vänjer sig vid dessa. Att det inte blir någon skillnad. Muskler och hjärnan blir programmerade att vänja sig. Eller det är så att små förändringar på fötterna, vristerna o muskler då man har två par skor gör att skadorna minskar?
Jag kan förstå att ett par skor får bytas oftare än om man har två par.
Kollat tidigare trådar men dem snöar bara in på olika märke på skor, det är helt ointressant. Eller är det försäljnings trix att ha flera par skor?
Någon som har erfarenhet/råd?

Oldboy
1952 • Danderyd
#2
27 september 2014 - 00:07
1 Gilla 
Bra med flera par med olika egenskaper, fötterna får mer varierad träning. Dessutom håller skorna fler mil om de får vila ut mellan passen. Försäljarna tjänar bara på dem som tröttnar innan skorna slitits ut.
1980 • Kristinehamn
#3
27 september 2014 - 00:20
2 Gilla 
Jag ser att det finns flera fördelar med att ha några par skor att varva med. Dels så tror jag att det ligger mycket i det du säger, att olika skor ger välbehövlig variation för kroppen vilket borde förebygga skador. Dels kan det naturligtvis vara bra att ha skor som är anpassade till de förhållanden man tränar i just för dagen. Springer man både trail och nöter asfalt, korta snabba intervaller och riktigt långa pass, varma sommardagar och snöiga vinterdagar etc. så kan det vara skönt att springa i en sko som man litar på i just de förutsättningar som råder. Men framförallt så är det ju KUL med många skor :) Ibland ser jag fram emot ett löppass bara för att jag är sugen på att springa i ett speciellt par skor. Och allt som kan få folk att behålla motivationen till att fortsätta träna måste ju vara bra tänker jag. Sen är det ju precis som Oldboy säger, om man använder skorna tills de är utslitna så spelar det ju egentligen ingen roll hur många par skor man har på g....
1968 • Perstorp
#4
27 september 2014 - 07:13
Gilla 
Håller helt med #2och #3. Varierade sulor beroende på underlaget minskar olycksrisken (jfr sommar o vinterdäck). Varierad träning är bättre än ensidig träning (läs flera par skor vs endast ett par). Springer man inte så mycket så visst, då räcker det med ett par skor. Men satsar du på lite lopp och kanske längre distanser, då är det en fördel med mer än ett par.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#5
27 september 2014 - 07:53
Gilla 
För min del har jag testat igenom ganska många skor innan jag hittade de som fungerar bäst för mig. Nu kör jag nästan uteslutande med 2 par:
-Ett "tungt" par för all träning och ett "lätt" par för intervaller och race.
På vintern har jag ett ytterligare "skönt" par med påkrängda broddar.
1965 • Höganäs
#6
27 september 2014 - 19:07
1 Gilla 
Min träning idag är backar både som distans och intervall, vanlig intervall träning och långpass runt 21 km. Vilket jag ska öka på, 2015 är det Helsingborgs maraton som gäller. Det verkar som de flesta här rekommenderar iaf minst 2 par dojjor, och jag vet att alla på denna tråden har otroligt mycket mer erfarenhet om löpning än vad jag har. Absolut värt att testa ett par dojjor till. Tackar för alla bra tips från erfarna läromästare.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.