En variant av en sidoplanka Foto: Susanna Davidsson

Alternativträning - Core

TräningCore betyder kärna och avser muskulaturen i din bål, det vill säga magens och ryggens muskler samt bäckenmuskulaturen. Din coremuskulatur är också just kärnan i alla dina rörelser. Det är även dessa muskler som involveras mest vid olika balansmoment och en stor del av din balans sitter alltså i bålen.

Starka coremuskler kan göra dig till en bättre löpare
Hela bålmuskulaturen, men framförallt framsidan, är väldigt viktig för din hållning och magmuskulaturen hjälper ryggmusklerna att stabilisera upp kroppen. Starka magmuskler är viktigt för att ryggen ska må bra, men samtidigt måste du även träna upp styrkan i ryggen för en balans mellan kroppens fram- och baksida. För dig som löpare är en stark mage och rygg oerhört viktigt. Både för att undivka snedbelastningar eller att andra muskler får kompensera vilket kan leda till överansträningar och/eller skador och för att du ska orka springa under en längre tid. Är du svag i bålen kommer hållningen och löpsteget försämras markant ju längre du springer, med resultatet att du blir tröttare i hela kroppen och tvingas sänka tempot och kanske till och med sluta tidigare än du tänkt dig.

Så mycket mer än siups
När ordet core eller coreträning nämns brukar många främst tänka magträning och då ofta på olika typer av situps och crunches. Ryggen glöms allt för ofta bort och att det framförallt är de inre, stabiliserande, magmusklerna som främst bör stärkas upp vet inte alla. Visst kan du göra situps om du vill (är du gravid bör du dock undvika raka situps) men i första hand är det bättre att satsa på olika varianter av plankan samt på olika övningar som involverar ryggen och då framförallt ländryggen. Både rygg- och magträning kan varieras mellan övningar på matta/golv och övningar där du involverar en balansboll. Du kan köra vissa övningar med olika typer av vikter (Exempelvis kettlebell, hantel/hantlar, viktplatta, medicinboll m.m.) och andra utan. Stående balansövningar är också toppen för de stabiliserande bålmusklerna.

Träna själv eller i grupp?
Är du nybörjare på det här med coreträning och styrketräning och vet inte riktigt vad och hur du ska göra så erbjuder de allra flesta gym coreträning i gruppträningsform. En bra början kan vara att gå på några sådana pass för att lära dig rätt teknik samt bygga upp en övningsbank som du sedan kan köra på egen hand – ute i gymmet , hemma eller kanske i mitten eller slutet av din löprunda.

Det finns många olika benämningar på de olika gymens coreklasser (se inforuta) men innehållet är ungefär det samma. Vissa klasser är förkoreograferade och på vissa väljer instruktören musik och övningar själv. På vissa pass används en balansboll eller något annat redskap medan det på andra enbart arbetas med den egna kroppen som vikt/motstånd. Pilates är också en jättebra form av coreträning. Den största skillnaden jämfört med vanliga corepass är den speciella andningsteknik som här utgör en av grunderna i träningen.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.