Löpning Träning 21 inlägg 2096 visningar

Alternativträning

1991 • Norrköping
#1
13 maj 2020 - 08:32
Gilla 
Får bara springa två dagar per vecka under ett par veckor framöver efter order från min naprapat(har dåliga benhinnor och senorna behöver tid att återhämta sig). Planen är att kötta på med alternativträning i form av crosstrainer och trappmaskin. Min känsla är att det är dessa som har mest överföring till löpning, håller ni med?

Har en fråga om respektive maskin:

Trappmaskin: finns det något generellt vad gäller dessa och hur många höjdmeter en våning innebär? T.ex. tre m?

Crosstrainer: vad kör ni för sorts pass på dessa? Gärna i detalj.
< < < 1 2 > > >
#2
13 maj 2020 - 22:46
Gilla 
Älskar crosstrainer! Tycker det funkar bra att köra både tröskel och vo2max intervaller, pulsen är för mig ungefär samma som löpning. Så jag brukar bara översätta löppassen helt (i tid såklart), kanske lägga på ca 20% pga skonsammare än löpning.
Men mer konkret gillar jag att köra stegar tex 1x5+2x4+3x3+4x2+5x1 min,
annars är 70/20 favorit eller blanda lite längre och lite kortare ex 4x5 min+10x45/15. Kör ofta med ganska kort vila typ 30 s (och kanske lite längre serievila) för min upplevelse är att pulsen sjunker snabbare samt är lite svårare att få upp om den sjunkit för lågt, jmf med löpning.
sen distanspass kör jag ofta lite fartleksaktigt fast med ganska liten skillnad mellan ”tufft” och lugnt (kanske bara 5 pulsslag) för det blir så mycket lättare mentalt :-)
Kör också med ganska lågt motstånd och försöker hålla upp kadensen för att det ska bli så likt löpning som möjligt
1984 • Göteborg
#3
13 maj 2020 - 23:34
Gilla 
Hmmm. Tror personligen man fiskar svar på fel fråga här.
Du kan inte rakt av ens översätta löpning på ett löpband till löpning utomhus, hur sjutton ska en crosstrainer t ex då lyckas med det?

Om det bara är ett tidsperspektiv på två veckor skulle jag antingen ha skurit ner på flås-pass och fokuserat på prehab-övningar/löpliknande styrkeövningar (ffa med kroppsvikt)/motoriska övningar, eller om man t ex för viktens skull eller kanske att skallen mår bra av att få "blåsa ur sig med ett rejält flåspass om dagen" välja det man personligen kan köra hårdast på utan att vara van, utan att riskera en rackarns träningsvärk eller skador trots att man inte är van.
1984 • Göteborg
#4
13 maj 2020 - 23:48 Redigerad 13 maj 2020 - 23:50
Gilla 
Trappmaskinen skulle jag personligen faktiskt akta mig för men då är det ju framförallt i större mängder och på lång sikt.
Det är inte en så värst naturlig rörelse, att gå i vanliga trappor är knappt det ens, men då går man ju oftast nedåt också iallafall så det balanseras lite muskulärt. I löpning hade det inte spelat så stor roll eftersom man i nedförsbackar inte springer som när man går nedför en trappa, snarare nästan som om det hade varit baklänges nedför trappan men det blir ju inte heller samma. Så vare sig man tränar i trappor eller trappmaskin, men framförallt den senare, skulle jag vara vaksam med att det blir en mycket mer enformig slags träning och löpmusklerna tränas i obalans utifrån hur dom ska användas i löpningen.
1991 • Norrköping
#5
14 maj 2020 - 09:14
1 Gilla 
#2 Tack för ett genomgående svar. Jag har hittills tyckt att det är svårt att pressa mig på crosstrainern, blir trött i benen innan flåset blir väldigt ansträngt. Kan ha att göra med att jag är ovan vid rörelsen. Du går säkert efter puls men vet du vilket RPM du håller på trainern vid vanlig distansfart kontra intervall?

#3 Min plan är inte att crosstrainern ska ersätta löpning rakt av utan fungera som en nödåtgärd för att hålla igång någorlunda under skadefrånvaron. Jag både styrketränar och rehabar mer eller mindre varje dag så det råder det ingen brist på. Flåset får jag två gånger i veckan när jag kör mina löppass, resterande dagar vill jag fylla med lite längre aktiviteter. Det finns det flera anledningar till.

Just nu finner jag motivation i att crosstrainern är så jävla tråkig och att den därmed blir utmanande. Fixade bara 8,5 min första gången jag testade, passet efter 20 min och passet efter det 40 min. Blir en extra seger p.g.a. tristessen. I helgen satsar jag på till ett långpass på den.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#6
14 maj 2020 - 10:33
Gilla 
Marcus, du har inte funderat på rullskidor? När jag haft problem med benhinnor och vader har jag åkt rullskidor. Men är det en träningsform du aldrig tidigare prövat är den inte aktuell om du bara behöver alternativ träning mindre än en månad.
Ett annan träningsform är cykel, utomhus!
1991 • Norrköping
#7
14 maj 2020 - 10:40
Gilla 
#6 Rullskidor verkar kul och hade helt ärligt varit ett roligt alternativ. Just nu orkar jag dock inte köpa några p.g.a. det förhoppningsvis korta uppehållet! Men för framtiden: absolut! Bra förslag.

Har en räserhoj i förrådet men det är verkligen inte min grej. Skulle jag bli borta aslänge så skulle jag överväga det för att få vara utomhus och träna men efter Vätternrundan 2018 så skyr jag cykeln som pesten.
hxman
1976 • Skåne
#8
14 maj 2020 - 13:23
Gilla 
Jag började köra SkiERG i vintras som alternativ/komplementträning. Vidrig maskin som naturligtvis är snäll mot ben men tuff för lungor och överkropp. 10* 1k med 60-90sek vila var standardpasset innan jag började hålla mig borta från gymmet
1984 • Göteborg
#9
14 maj 2020 - 13:56
Gilla 
#5 där beskriver du bättre och mer logiskt vad du egentligen är ute efter.
Hade passat på att göra något som man tycker vore kul att prova på, men som sagt som inte är så skadebenäget med tanka på att du vill kunna köra långa pass otränad.?
Att gå på spinningpass kan ju faktiskt för många vara en kul grej, tiden går fort när man kör i grupp och någon talar om för en vad man ska göra.
(Tycker du crosstrainern funkar så är ju det perfa, kör på det du!)
Om man ska fixa intervaller själv, men ändå inte kommer hinna träna så mycket att det är någon idé att detaljplanera, så brukar jag köra musik med låtar som varierar mycket i fart. Och så hålla tempo utefter låtarna. Uppskattat av skallen!
1961 • Oskarshamn
#10
14 maj 2020 - 14:02
Gilla 
Marcus, du "får bara springa två dagar per vecka under ett par veckor framöver". Jag är grymt avundsjuk - har fått hälsporre och bör inte springa alls under obestämd tid.
Har dammat av räsern och försöker lära mig uppskatta cyklingen, men lika kul som att löpa är det inte, och så är man begränsad till vägar med asfalt.
Håller med dig om att crosstrainer är FRUKTANSVÄRT tråkigt. Ska testa mer intervallträning, som Anna E föreslår, för att få lite variation. Jag körde 4x4 min en gång, och det var i alla fall jobbigt.
1991 • Norrköping
#11
14 maj 2020 - 14:21
1 Gilla 
#8 SkiERG orkar jag inte med, framförallt inte nu när jag precis har lärt mig att stå på crosstrainern utan att dö av ångest.

#9 Spinningpass var faktiskt en bra idé! Om vi leker med tanken att jag är begränsad till två löppass per vecka under kommande tre veckor så kan det ju bli lite väl tradigt med crosstrainer varje dag jag inte löper. Ska överväga spinning då.

#10 Så är det, man kan absolut ha det värre. Två gånger i veckan duger ändå för att hålla någon sorts nivå. Cykling är ju något som man önskar att man uppskattade då det är så jävla skonsamt. Min grej på crosstrainern nu är att jag ska slå tiden jag stod på den senast varje pass. Så nästa gång är det minst en timme som gäller. Väldigt hjärndött och kanske inte så inspirerande men just nu duger det som motivation. Sedan vet jag ju folk som står betydligt längre än en timme på den och då brukar jag fråga mig själv varför det skulle vara så att de fixar det och inte jag, det gör mig lite taggad.
1961 • Oskarshamn
#12
14 maj 2020 - 16:39
Gilla 
Om man kan glo på någon skärm eller lyssna på en podd kanske tiden på trainern går liiiite fortare.
Magnus Engström
1963 • Stockholm
#13
14 maj 2020 - 23:08
Gilla 
Cykel och lägg löppassen i terräng. Automatisk variation, bygger styrka och skonsamt mot ben & kropp. Bygger också pannben!
1991 • Norrköping
#14
15 maj 2020 - 08:47
Gilla 
#12 Har tyvärr inte den möjligheten, gymmet saknar helt TV-skärmar och jag har ingen padda.

#13 Springer de löppass jag får springa på mjukt underlag och då blir det automatiskt åt terränghållet.
1967 • www.sapiens.se
#15
15 maj 2020 - 08:55
1 Gilla 
Och jag skulle vilja slå ett slag för den mer obanade terrängen. Jag brukar lägga orienteringsbanor där varannan kontroll är uppe på höjd och varannan nere i dal. Gärna söka mig till myrar och träsk för mjukare än så blir det inte. När det gäller cykel så behöver man inte löka på långa distansrundor utan man kan köra det intervallmässigt. 50x2 minuter med 25 sek vila ger mer för mig löpmässigt än att cykla 2 timmar distans...

Det är bara fantasin som sätter gränser för alternativträningen. Och att man sen, precis som när man springer, vet vad man har för syfte med varje pass. Alltid veta syftet (vad man vill träna upp) innan man bestämmer sig för huret (det specifika passet).
1971 • vånga
#16
15 maj 2020 - 09:23
Gilla 
Cykling kan bli super kul. Jag älskar min cykel. Sen kommer Strava in. Jag tävlar med andra, kan köra fram å tillbaka i ett segment, Blir grym intervallträning, sen får man svaret när man kommer hem-hur det gick. Jag måste tyvärr alltid köra alternativ träning pga dåligt knä å baklår. Strava kan man ladda hem gratis versionen av och tömma klockan när man kommer hem. Galet kul att tävla mot andra😃. Tyvärr kan man bli strava tokig😇.
1991 • Norrköping
#17
15 maj 2020 - 10:28
Gilla 
#15 Är inte så mycket för RIKTIG traillöpning. Igår sprang jag först ett par km på gräsmatta, därefter grässlänt/grusgång följt av att jag avslutade med en dryg km asfalt. Det kändes skonsamt. Nästa pass springer jag troligtvis i motionsspår vilket är mjukt underlag. Jag anser att det är fullt tillräckligt för att tillfredsställa naprapatens krav på mjukt underlag(eller jag vet det eftersom att jag har diskuterat det med honom).

Ja, det finns givetvis väldigt mycket att göra på alternativfronten. Jag är en väldigt specifik person och gillar inte konditionsträning i stort utan enbart löpning. Således är jag i denna situation fri att välja något att börja från grunden med och då valde jag crosstrainer. Är inte sugen på att variera mig utan nu får det bli crosstrainer tills skiten är över.

#16 Strava har jag så klart! Jag har varit Strava-tokig men har slappnat av lite under senaste året. Innan var det vanligt att man jämförde sig onödigt mycket med andra.
1987 • Örebro
#18
15 maj 2020 - 10:36
Gilla 
Även jag kör cykel som komplement till löpningen, riktigt skoj. Köpte en MTB som jag harvar runt på, kul att upptäcka nya vägar etc. Har hittat nya löprundor pga cykeln.

Jag använder cykeln för att just spara vader/fötter.
1991 • Norrköping
#19
15 maj 2020 - 21:34
1 Gilla 
#18 MTB verkar, min avsky mot cyklar till trots, faktiskt kul. Har kompisar som kör och det ser trevligt ut. När jag blir äldre(är "bara" 29) så kanske jag blir tvungen att fixa en mer långsiktig alternativtränings-sport och då skulle MTB kunna vara ett alternativ.

Jag fixade en timme på crosstrainern idag. Det var urtråkigt fram till kanske 20 min, då börjar man få vittring på halvtimmen. Efter det kom jag in i en ganska schysst rytm och det gick förhållandevis snabbt mentalt sista halvtimmen. Satte på taggande musik och lyckades drömma mig bort till sista två milen på Ultravasan.

Imorgon är det två timmar på schemat. Är taggad på det då jag som sagt bara fixade 8,5 min innan jag gav upp i måndags. Två timmar vore en bedrift med tanke på det.
1991 • Norrköping
#20
18 maj 2020 - 09:52
3 Gilla 
I lördags fixade jag 100 min på crosstrainern! Det visade sig vara så länge man kunde stå på trainern innan tiden på displayen maxades och tidräkningen började om från 00:00. Kändes ändå lite mäktigt att maxa ut maskinen. Verkligen ingen stor fysisk bedrift men däremot en seger att kunna utstå något så extremt monotont så pass länge. Har ingen skärm att kolla på utan glor bara rakt ut i gymmet på ingenting. De fysiska sviterna blev en väldig träningsvärk i vaderna.

Detta kommer att bli min rutin framöver och jag har nog hittat min grej vad gäller alternativträning. Två löppass med fokus på kvalitet och flås och sedan fylla ut resten av veckan med crosstrainer där merparten blir 40 min-pass bortsett ett pass där jag kör långpass på trainern.

Funderar på att sätta ribban extremt högt och sikta på ett tretimmarspass på crosstrainern denna vecka. Inte så mycket för träningseffekten utan mer för utmaningen. Hade ju underlättat massvis att ha serie/film att kolla på men tänker att jag får göra som i lördags och varva podcast med peppande musik.

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.