Löpning Träning 38 inlägg 3782 visningar

MTB som alternativträning? (Trail/XC)

Abbe S
1972 • Stockholm
#1
28 mars 2021 - 11:37
Gilla 
Löpning är visserligen min primära motionsform men har det senaste året börjat åka mer och mer mountainbike (både stigar, grusväg och även en del mtb-spår). Är väl fortfarande inte nån stjärna i spåret (framförallt tekniskt) men tycker det är kul som alternativträning och man får också upp pulsen rätt bra (även om den fortfarande är lägre för mig än när jag springer).

Nån här som kombinerar löpning med mtb? Några erfarenheter av er som hållit på med det längre? Känns som att mtb kräver mer muskulärt av mig (framförallt i överkroppen) och att det sliter på lite andra ställen. Både bra och dåligt. Förra året fick jag tex lite knäproblem efter att ha kört rätt hårt i skogen med cykeln och fick lägga ner träningen (inkl löpningen) nån vecka innan det blev bättre. Vore som sagt intressant att höra vilket upplägg som funkar bäst för att inte cyklingen ska påverka min löpträning negativt.

Min cyklande mellan 2009-2017 bestod i princip enbart av cykelpendling till och från jobbet (tot 20 km/dag) året runt. Inget jag egentligen räknande som träning utan mer som vardagsmotion. Så det är egentligen bara det senaste året jag börjat "träna" på cykel och då mer som ren alternativträning. Har haft en HT (hardtail) tidigare men köpte en fulldämpad mtb nu i veckan (den billigaste jag kunde hitta ;-) och det var ju en stor skillnad i mtb-spåret i skogen måste jag säga.

Erfarna mtb-cyklister/löpare: hur gör ni?
< < < 1 2 > > >
Hobbylöparn
Östermalms IP
#2
28 mars 2021 - 12:14 Redigerad 28 mars 2021 - 12:14
1 Gilla 
Nej, nej, inte gå över till den mörka sidan! :-)

Skämt åsido brukar ju löpare och MTB:are ibland konkurrera om samma trails.

Åtminstone i Nackareservatet kommer de utvällande som stora fårskockar ur skogen. Ställer upp sig 20 pers mitt över trailen och håller på. Tror iofs det beror på Treks cykelcenter som ordnar MTB-utbildningar där.

Vet inte träningsmässigt. Kan tänka att löpning är en mer jämn belastning medans MTB är mera av urladddningar uppför stigar, med efterföljande rullsträckor. Mer intervall-feeling på MTB och en mer 150 i puls i 60 min i sträck med löpning, typ.
Abbe S
1972 • Stockholm
#3
28 mars 2021 - 12:54
Svar på inlägg #2
1 Gilla 
Haha! Nej det är nog ingen risk att jag blir en "riktig" cyklist framöver!

Jag springer mest i Ursvik och även där delar mtb med oss springer trail delar av spåren. Men det funkar oftast rätt bra tycker jag nog.

Ska jag vara ärlig är det nog prylhysterin och märkesfixeringen inom cyklingen som jag personligen har allra svårast för. När småbarnsföräldrar (både pappor och mammor) köper fulldämpade enduro-hojjar för 50.000 utan att blinka undrar man ju vilken typ av människor det här är. Och forumen för cyklister verkar mest gå ut på att racka ner på dom som inte har dom allra dyraste och mest exklusiva grejerna. Surrealistiskt.

Men med det sagt får jag ändå erkänna att det är ruskigt kul att cykla i skogen. Och är även ute ofta med sonen (som är 13) och leker "urban freeriding" (tror jag det heter?) dvs kör nerför trappor, tränar bunny hops och kör på bakhjulet (sk wheelie och jag klarar fortfarande inte mer än max 7-8 m...). Men som spontanidrott för ungdomar är det ju helt suveränt (sonen väljer lätt cykling framför datorspel om han får välja).
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#4
28 mars 2021 - 19:35
Gilla 
Det beror ju på vad du vill få ut av träningen och vilka mål du har i löpning samt hur mycket tid du lägge/kan lägga på träning. Vill du bli så bra som möjligt ska du springa så mycket som möjligt (typ) men det funkar nog rätt bra att komplettera med MTB, framför allt till trail löpning. Man får nog dock köra lite längre tid för att få motsvarande effekt som löpning.
1966 • Sjöbo
#5
28 mars 2021 - 19:48
Gilla 
Har en gammal 90 talare som jag satte en billig fjädrande framgaffel på cyklar nångång då och då mest på grusvägar och lättare stigar .Möjligt jag köper nån fulldämpad i framtiden men blir nåt billigt eller äldre då
1971 • vånga
#6
28 mars 2021 - 22:35 Redigerad 28 mars 2021 - 22:59
2 Gilla 
Mitt psyke mår bra av MTB. Tillhör dom galna, tävlar i Enduro grenen. Transport sträcka uppför backen, sen max fart nerför, med hopp å dropp. Största faran är skade risken. Jag siktar på att bli en seg tant 2021 när det gäller löpning, målet springa så långt som möjligt under sex dagar i september-Vidala ultra. Jag har alltid kört cykeltrail, Mtb och downhill (började när stödhjulen togs bort som barn)Har sprungit 5000m på 17:32. MTB är så sjukt mycket jobbigare än landsväg, så man behöver ej mala på i flera timmar. Så börja cykla trappor med sonen, börja nerför, sen kan ni hopa uppför trapporna-sjukt kul. Sonen får visa dig, så det ej blir en ofrivillig kullerbytta över styret. Är ej pryl nisse, upplever ingen är det där jag cyklar-jag har cykel i lägsta prisklass för det jag cyklar.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#7
29 mars 2021 - 07:08 Redigerad 29 mars 2021 - 07:38
Gilla 
Som en pinne i brasan kring eventuell debatt MTB vs löpare.

Igår sprang jag, frun och vår hund en runda i Erstavik. Vi hörde att det kom cyklar bakifrån, så vi förde hunden till utsidan och lade oss på led och höll åt sidan.

Förbi swishar två mamil (middle aged males in lycra) på cyklar som såg väldans dyra ut.

Och de cyklade sida vid sida (!) på den smala trailen så att vi nästan kände styret skrapa oss i sidan.

Inga charmtroll direkt.
Abbe S
1972 • Stockholm
#8
29 mars 2021 - 08:44
Gilla 
#4
Mina mål i löpning är ju inte att komma med i landslaget direkt. Jag är fullt nöjd med att bara sova lite bättre på nätterna. Och se snygg ut naken. (Fast det sistnämnda är nog kört är jag rädd) En normal vecka numera springer jag kanske 4-5 ggr (totalt 6-7 mil) och sen lite mtb däremellan. Är mest rädd för att råka köra lite för hårt med cyklingen så att den totala träningsbelastningen blir för hög. Har svårt att uppskatta hur mycket mtb-cyklingen tar och huruvida den sliter på samma system som löpningen. Har läst på flera ställen om rekommendationer ang kombinationen landsvägscykling och löpning (bla Mackans bok om jag kommer ihåg rätt) men tyvärr inget om mtb/löpning.

#6
Underbart! Låter ganska precis som det jag har fastnat med med just MTB. Min dröm är att nån gång få samma känsla på cykeln som jag har när jag åker skidor (utför då och gärna off-pist). Alpin friåkning har jag sysslat med hela livet och är något jag verkligen älskar. Men när jag sätter mig på cykeln inser jag att jag är på nivån "vi-som-precis-tagit-repliften-uppför-barnbacken-och-sen-plogar-oss-ner-med-lätt-dödsångest"... Typ. Men att nån gång få susa nerför ett mtb-spår i hög hastighet vore otroligt häftigt. Men jag har en bra bit kvar dit är jag rädd. Men kul vore det.

Har också insett att det här "lekandet" i trappor och likn med sonen är något jag haft en hel del nytta av i skogen sen. Har ju egentligen ingen aning om hur man tränar mtb eller blir bättre rent tekniskt utan vi är ju mest ute och leker. Och som du säger är det han som får visa mig...

Skönt att höra att du inte är prylnisse. Blir lätt en lite grabbig stämning på ställen som happyride som jag tyvärr tror skrämmer bort en del.
1971 • vånga
#9
29 mars 2021 - 09:13
2 Gilla 
Tror MTB ger mig muskler som är bra för löpningen. Många små stabiliserande muskler som får jobba och bra att leka för hitta känslan. Kör själv med fullfacehjälm, ryggskydd, magplatta, armbågsskydd, knäskydd och fladder byxor- när jag kör enduro, downhill eller leker i cykel parken. Kör alltid med ryggskydd, hjälm, knäskydd och fladder byxor-vägrar trikå klädsel.
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#10
29 mars 2021 - 11:08
Svar på inlägg #2
Gilla 
Jag kanske är udda men när jag springer i Hellas så varierar min puls rätt mycket. Det är ju konstant småkuperat, svårt att komma under 300 hm per runda
1974 • Stockholm
#11
29 mars 2021 - 12:38
Svar på inlägg #7
1 Gilla 
Varför ska de envisas med att pressa sig förbi så där? Någon gång borde de lära sig att jag ändå kommer att springa om dem i uppförsbacken lite längre fram :)
Patrik Lindegårdh
1979 • göteborg
#12
29 mars 2021 - 13:25
1 Gilla 
#8 du ska nog inte överanalysera det i så fall. Kör på och vila om det blir för mycket :). Du får nog köra ganska mycket och på ganska tunga växlar för att det ska påverka negativt på löpningen.
1970 • Stockholm
#13
29 mars 2021 - 16:14
Gilla 
Både racer och MTB bör rimligen vara mycket bra som alternativ träning. Vaderna tex får sig ju rejäla duvningar under cykling om man har SPD eller SPD-SL pedaler och det har man väl nytta av när man springer också?

Hellre cykla än att göra förhatliga enformiga urtåkiga oändliga tåhävningar flera ggr i veckan (kan få vem som helst att tappa intresset för löpning)? Förhoppningsvis ger cykling en minst lika bra effekt (kanske t.o.m. bättre).
1993 • Tullinge
#14
29 mars 2021 - 16:43
2 Gilla 
Började själv köra MTB ifjol på våren, och nu i vinter har det till och med blivit en LVG med tillhörande trainer. Jag är lättlurad och med Zwift på en skärm framför har det blivit 108h cykling sedan slutet av November...

Har själv varit med om samma sak som Hobbylöparn i #7 och tror tyvärr att det är rätt vanligt, även om jag varit med om motsatsen också, där MTB-cyklister kliver åt sidan när man kommer springandes längs Sörmlandsleden. Och kan inte annat än instämma med Abbe i #8 att happyride tyvärr saknar den familjära stämning som råder här på jogg. Det har fått mig att bli en bättre trail-löpare och cyklist, att visa respekt och ett leende kommer man längst på.

Gällande träningsformatet så blir det ju avsevärt mycket mer överkropp på MTB, det kanske inte är superviktigt som löpare, däremot upplever jag att man blir väldigt trött i benen när man kör tekniskt också, just pga att parera svängar och hinder gör ju att man sällan sitter ned i sadeln. Däremot blir det ju inte samma fokus på att köra högintensivt länge tycker jag. Så MTB blir lite mer intervall-träning, och LVG blir mer långpass, åtminstone för mig!
1972 • Borlänge
#15
29 mars 2021 - 18:47
3 Gilla 
Jag alternerar med både MTB och racer. Ger bra träning utan att slita för mycket. Oftast någon form av intervaller på racern (på trainern hela vintern).

Visst vore det bra att kunna springa mer, men kroppen måste få bygga upp sig i lämplig takt, och då kan jag cykla för att få volym.

När jag kör dubbeltröskel blir det första passet alltid på cykeln, tex 3x10min på 90-95% av FTP. Sen på em kör jag löpning på trötta ben.

Har även märkt att korta intervaller (30/30s) på trainern fungerar utmärkt som del av formtoppning sista veckan för löplopp :-)
Abbe S
1972 • Stockholm
#16
26 april 2021 - 09:21
Gilla 
Tänkte jag skulle återkoppla lite snabbt efter några veckor när jag försökt att kombinera löpningen med mtb (på mtb-spår i skog).

Dessvärre måste jag nog konstatera att det nog inte är helt optimalt med mtb som alternativträning för någon som framförallt är löpare. Anledningen är väl (såhär långt för mig) att löpning är kanske 90% kondition och (max) 10% teknik. Medan mtb i skog snarare är 80% teknik och max 20% kondis. Är helt enkelt en väldigt hög tröskel (teknikmässigt) för en person som inte har tränat specifikt mtb under lång tid.

Jag tycker ju fortfarande att det är rätt kul med MTB och för varje gång gång går det lite lättare. Lyckas också pressa upp pulsen och ligger numera nästan lika högt på en riktigt tufft MTB-pass som jag gör på ett väldigt lugnt löppass. Men samtidigt är det så ENORMT mycket svårare än jag trodde att bli en bra trailcyklist. Kanske naivt av mig att tro något annat men jag är ändå en person alltid haft väldigt lätt för att lära mig nya saker och tekniker men här uppskattar jag att det kommer att ta år innan jag kan börja åka på en hygglig nivå. Tveksamt om jag kommer att lägga den tiden som krävs för att bli så bra.

Sen är jag nog inte ensam om den här upplevelsen och när jag pratade med en säljare på en av dom bättre sportaffärerna i Sthlm menade han att vi nog kommer att få se mycket begagnade mtb på blocket dom kommande åren... :-)
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#17
26 april 2021 - 10:41
Svar på inlägg #16
Gilla 
I Hellas så brukar mina mtb-turer ha en högre snittpuls än när jag springer på samma stigar. Däremot cyklar jag mest grus med gravelbike nuförtiden, enklare att kunna köra korta (70 till 90 minuter) cykelpass och man får ändå lite naturupplevelse. Svårt att hålla stigcykling till under 2h.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#18
26 april 2021 - 10:57
Gilla 
Är det inte om möjligt ännu större prylfixering inom MTB än löpning?

Allt under 20 000 kr för en MTB-cykel är gränsfall till pinsamt. Så har jag uppfattat det, men det är säkert inte så för stora massan.

Jag tror också att vanlig grusvägscykling kräver mindre energi än svårare teknisk cykling i eländig terräng, där pulsen kan skena iväg rejält.
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#19
26 april 2021 - 12:34
Gilla 
Om du köper en ny cykel så får du en instegsmodell för ca 20k om du köper en heldämpad mtb. Det är så marknaden ser ut. Lite som att det inte vimlar av vettiga cyklar under 10k oavsett modell.
Tobias Eriksson
1983 • Oskarshamn
#20
26 april 2021 - 14:28
Gilla 
Nu är jag inget direkt löpfenomen utan på en ganska grundläggande nivå men upplever det som otroligt jobbigt att cykla MTB. Har svårighet att köra tekniska stigar för jag blir alltför trött för att faktiskt kunna cykla något vidare :)

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.