Imorgon kommer inte Jonas vara ensam på banan. Han är en bland 75.000 som anmält sig till Göteborgsvarvet Foto: Niklas Karlsson

Jonas är inte ensam

ReportageJonas Lind är inte bara ny på jogg.se utan också i löparsvängen. Imorgon springer han sin första tävling. Han blir därför först ut i vår nya serie Debutanterna där vi skall följa olika människor på olika nivåer när de bryter nya gränser.

Vem är du?
Jag är 31 år och bor i Alingsås med min fru och tre barn. Uppvuxen i Borås och flyttade sedan till Göteborg där jag pluggade till civilingenjör och jobbade några år på en reklambyrå. När vi fick vårt andra barn började vi leta efter hus och hamnade i Alingsås. Sedan tre månader jobbar jag på jogg.se med utveckling av nya funktioner och en mängd andra roliga uppgifter.

Vad har du för träningsbakgrund?
Det har alltid varit mycket träning och sport i mitt liv och under tonåren satsade jag ganska hårt på elitnivå som fotbollsmålvakt i IF Elfsborg. Även om en målvakt inte springer så mycket under matcherna så var träningen riktigt tuff och man var med och löptränade med resten av laget. Så på den tiden var jag väldigt vältränad och minns att vi hade konditionstest där vi gjorde milen på under 40 minuter.

Hur har du tränat inför debuten?
Sedan jag la av för ungefär 13 år sedan så har träningen varit väldigt blygsam. Speciellt de senaste åren som småbarnsförälder då tiden inte räckt till. Men sedan jag började jobba på jogg.se där löpning är en del av arbetet så har jag kunnat träna ganska bra. Jag har haft väldigt mycket hjälp av alla erfarna löpare som jobbar på jogg.se och har fått väldigt varierad träning med en bra blandning av distanspass och tuffare intervaller.

I början var jag väldigt osäker på om jag skulle fixa längre distanser, jag hade aldrig sprungit mer är 12 km förut. Men när man har en ultralöpare som kollega och träningskompis så går det till slut inte att komma ifrån ett riktigt långpass. Så en vacker dag sprang vi ut och när vi kom tillbaka visade klockan på 25 km. Även om jag fick rulla ur sängen på morgonen efter och gå baklänges nedför trappan så var det väldigt bra för självförtroendet inför Varvet.

Detta är ditt första varv, vad tänker du om det?
Jag känner mig väldigt nervös och hypokondrisk. Jag pendlar mellan hopp och förtvivlan om hur det ska gå. Jag vet inte om jag kommer kunna njuta av folkfesten eller om trängseln bara kommer göra mig frustrerad. Hur det än går kommer det bli skönt att ha gjort både min första löptävling någonsin och mitt första Göteborgsvarv. För så mycket har jag förstått, att Varvet är något speciellt som inte riktigt går att jämföra med andra halvmaror.

Vad har du fått för tips som du gillar?
Jag tycker om tips om positiva tankar. Peppa dina medtävlande och jobba tillsammans om du hittar någon att springa med. Kom ihåg att alla blir trötta, men om man har positiva tankar hittar man ofta lite extra kraft. Räkna ner kilometrarna till målet, inte tvärt om.

Som småbarnsförälder låter sen tipset om mycket sömn som ett fantastiskt men svårt tips. Jag ska säga till barnen ikväll att dom gärna får sova så länge dom vill imorgon. Det kommer säkert hjälpa, säger han i hopp om att tänka positivt.

Hur kommer det gå?
När jag började träna för tre månader sedan så var målet att komma runt. Sedan dess har jag märkt att jag faktiskt klarar distansen och nu är målet att komma under 1.40. Har jag en riktigt bra dag kanske jag kan kapa några minuter till.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.