Foto: Terje Lien

Tredelat fokus

KrönikaAtt ha något att sträva efter, att ha mål! Detta är alla individers drivkraft. Alla människor har eller behöver ha något att sträva efter under en dag, en vecka, ett liv. Varje dag vi går ur sängen har vi något vi siktar på. Det kan vara något under arbetsdagen eller att träffa en vän. Vi alla drivs av att nå ett "mål". Men drivkraften, motivationen att nå detta ser olika ut. Allt är beroende på hur målet ser ut eller hur konkret det är. I en tidigare artikel har jag skrivet om hur vi kan sätta mål och göra en handlingsplan.

Krister skrev nyligen om att jogg och dess systersajter skall ägna mer uppmärksamhet åt triathlon. Detta är även min nya utmaning. Mitt nya mål. Jag är en hängiven joggare som länge har fascinerats av sporten triathlon. Så med tanke på att hålla uppe motivationen för min träning behövde jag ha nya mål, vilket blev att träna för triathlon. Vad vill jag då nå? Är det "bara" att hålla igång träningen, är det att genomföra en "olympisk distans" eller ett Ironman? När jag grubblat på detta så har jag insett att det är alla tre. Men för att kunna genomföra en ny utmaning och hålla igång motivationen i tunga träningsstunder, så krävs en konkret handlingsplan. Det är även viktigt att sprida ut målet på resultatmål, prestationsmål och känslo/processmål.

När jag nu tränar fokuserar jag till största del på prestationsmålet, tävlingen med mig själv. Hur mycket kan jag pressa mig, hur snabbt springer jag min runda jämfört med förra gången osv. Jag fokuserar även på känslomål; hur vill jag må före, under och efter min träning. Når jag mina delmål i träningen, exempelvis att vara fullkomligt utmattad efter löpningen, så spelar det inte någon roll för mig hur snabb tiden blir. Ofta är inte ens klockan med. Jag är nöjd ändå, jag har nått mitt mål för dn träningen. Detta var något jag även hade med mig ut i min första tävling, Horla Triathlon 4 augusti. Tid och placering är för mig ovidkommande, det kanske är annorlunda vid nästa tävling men inte nu. Jag ville utföra detta för min skull, för min stolthet, för min tillfredsställelse. Denna inställning hjälper mig alltid att vara tillfreds med det jag gör och presterar. Fokus i nuet.

Alla ni som vill uppnå bra tider eller placeringar, kom ihåg. Fokusera på prestationen/genomförandet. Det är alltid vägen mot bra resultat, aldrig tvärtom.  

3 kommentarer till artikeln

Elin Nilsson
1985 • Vårgårda
#1
8 augusti 2012 - 21:57
Bra inställning och bra krönika. Körde också Horla (lag) grymt kul tävling som passar alla oavsett nivå..kanske därför de lyckas så väl!
1971 • Tisslatorp
#2
9 augusti 2012 - 02:40
Var också i Horla och svettades, mycket trevligt arrangemang.
Victoria
1970 • Mölndal
#3
9 augusti 2012 - 21:43
Well done och klok inställning! Tycker Horla var en fantastisk upplevelse och ett jättefint arrangemang. En tuff debut för alla som inte provat sporten förut. Myckna kuperingar i både cykel och löp. Fantastisk natur. Snart Terje, snart kommer du att börja jaga tider..! Tider på delgrenarna och växlingstider. Dessa växlingstider!!
Hoppas att du även tar dig till Aspenäs 18/8!
Tack för en bra krönika!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.