Ett bergsäventyr på Samos eller en annorlunda morgonjogg

Klockan är några minuter innan sju på morgonen och fullmånen lyser fortfarande starkt över viken in mot Samos stad. Jag snörar på mig löparskorna och drar på mig tightsen, pulsbandet och linnet. Planen är att springa en mil i riktning norrut från Samos stad. Jag vet inte riktigt vad som väntar mig men slås redan under den första kilometern av den häpnadsväckande utsikten längs med bilvägen. Efter tre kilometer orkar solen leta sig upp över bergstopparna. 

En bit senare ser jag två skyltar som pekar upp mot en grusväg som leder upp mot berget som under hela löpturen varit till höger om mig. Profeten Elia och Vamali står det. Här börjar jag min över 300 höjdmeter långa klättring upp mot toppen. Av namnet att döma misstänker jag att det finns ett ortodoxt kapell på toppen. Understundom lutar vägen i princip vertikalt men oftast känns ansträngningen under kontroll. Utsikten blir bättre och bättre ju längre upp jag kommer. Benen jobbar, gruset sprätter och jag svettas floder. Snart är jag framme, tänker jag. Jag följer skyltningen och till slut ser jag toppen. Bara hundra meter kvar. Vyn bakom mig är monumental och jag misstänker att jag på andra sidan berget får se Vathy, eller Samos stad, breda ut sig. 

Äntligen framme! Efter nio kilometers löpning är jag vid toppen, den topp som jag fantiserat om från hotellets strand. Vilken häftig känsla att stå och blicka ut 1025 meter över havet med Vathy åt ena hållet och mil av hav åt det andra. 

Profeten Elias kapell är litet, väldigt litet. Jag öppnar den blå korsbeklädda dörren och kliver in. En andäktig tystnad präglar stämningen. Väggarna är täckta av ikoner och längst fram står ett ljus och en vas med liljor på golvet. På väggen hänger röda bonader med gula kors på. Jag vänder mig om och blickar ut genom den öppna dörren – långt där nere ser jag havet breda ut sig ända in i evigheten. 

Nerför blir en baggis och efter en vända i Vathy kommer jag till hotellet 15 kilometer senare, där en stor frukost blir belöningen. 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.