Pryltest – Altra Lone Peak 5.0

Pryltesterna duggar tätt nu och återigen är det dags för ett märke som jag inte sprungit i på ett par år!

Lone Peak-serien från Altra har tagit sig upp på modell 5.0 nu och även om jag känner igen mycket från 2.0 så känns mycket annorlunda också.

Konceptet är fortfarande detsamma, bred tåbox för ett naturligt rörelsemönster för tårna och noll dropp. Har man aldrig sprungit med skor med noll drop rekommenderas såklart att man tar sig lite extra tid och låter kroppen vänja sig långsamt vid den något annorlunda belastningen som man kan känna, framförallt i vaderna.

Det första som slog mig var hur mjuk skon kändes, framför allt runt hälen. Detta gör också att det är riktigt svårt att få fast hälen ordentligt. Skorna ger inte mycket support för vristerna och man känner sig ganska sliten efter längre pass.

Smågrus har en större tendens att leta sig in i Lone Peak 5.0 än andra skor jag har, antagligen på grund av den mjuka hälen och det är väldigt irriterande. Nu har ju Altra förberett för användande av gaiters men sånt vill man helst slippa springa med känner jag.

Jag hade svårt att få fast fötterna ordentligt och gled runt mycket vilket orsakade en hel del obehag med brännande fotsulor. Att kombinera Injinji-strumpor med skorna löste det mesta av problemen, aningens tjockare än de vanliga strumpor jag springer med.

Nytt för Lone Peak 5.0 är materialet till sulan. Som alltid med nya material från skoföretag så är det här det bästa som hänt och ambitionen från Altra med Ego är att den ska kännas både snabb och snärtig men samtidigt bekväm och mjuk – den heliga graalen för dämpning på en sko! Har detta lyckats? Kanske på det vetenskapliga planet men helt ärligt, jag tycker det känns som vilken annan sko som helst. Bekväm och mjuk är den absolut, snabb är den om jag väljer att springa snabbt men någon vidare snärtighet kan jag inte säga att jag märkt av.

Greppet på Lone Peak 5.0 har inte övertygat mig än. På de leriga och blöta stigar vi har nu under våren har jag verkligen inte känt någon stor tillit till att greppet kommer finnas där jag behöver det. Altra verkar ha gjort dubbarna mindre aggressiva för att modellen ska fungera på alla typer av underlag.

Leran fastnar också väldigt lätt under skorna och är väldigt svår att bli av med.

Överlag så blir betyget ändå godkänt och skorna kommer få en plats i skorotationen, mer kanske i sommar när det är torrt ute. Någon sko för användande under TdS är det troligtvis inte, så bra klickade vi inte.

4 kommentarer till inlägget

Alfred Hernandez
1981 • Sollentuna
#1
1 april 2021 - 08:57
Altras skor rekomenderas ju ofta som en slags övergångssko till mer minimalistiska skor (eller när minimalistlöpare behöver lite mer sula än vad sådana skor normalt har) och har sitt noll drop och bred tåbox. Men när jag kollar på första bilden så slår det mig vilken tydlig toespring det är. Jag trodde Altra hade fattat även den grejen, men så kanske det inte är...
Magnus Hjeltman
1969 • Stockholm
#2
5 april 2021 - 11:50
Hej, jag kan inte nog betona nyttan med "lock-lacing" - särskilt när dojorna inte fäster i hälen :) Många tycks inte känna till hur man gör, eller drar åt skosnörena för hårt så det blir obekvämt vid den ovana platsen lite högre upp på vristen. Använd lock lacing och dra åt precis lagom löst/hårt. Då slipper man många typiska problem och kan till och med ha lite för stora skor utan att hälen släpper.

Här visas hur man gör: https://www.youtube.com/watch?v=IijQyX_YCKA
1985 • Handen
#3
8 april 2021 - 10:22
Halloj! Jo den testade jag oxå, känns mer eller mindre oundvikligt på just Altras skor men jag tycker inte man ska behöva knyta skor annorlunda för att få dom att sitta ordentligt, gubbigt och bakåtsträvande kanske men ibland får man väl vara så oxå :)
Magnus Hjeltman
1969 • Stockholm
#4
8 april 2021 - 19:45
Absolut, man får göra och resonera hur man vill. Jag är ofta gubbig och bakåtsträvande själv. Men att nästan alla löparskor levereras MED extra snörhål högt upp, medan vanliga skor som ej är avsedda för löpning inte gör det, det är enligt mig skäl att börja nyttja de extra hålen :)

Men i mitt eget löparliv så slutade alla problem med glappande häl (och även slitna insidor på skon) när jag började med att alltid - helt utan undantag - ha lock lacing. Varje par löparskor jag kör med är redan snörade så, och då blir det lätt att vara konsekvent. När jag var ovan vid lock lacing, då drog jag till för hårt och tänkte att "det var en obekväm och konstig snörning", men numera är jag så van att jag inte (hittills) har velat ha de översta hålen osnörda.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.