Foruminlägg av Camilla Lundin

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
6 september 2010 kl 10:00
Gilla
Har länge tänkt att det är dags att byta livsstill om jag vill träffa mina barnbarn in spe (vilket jag hemskt gärna vill) - utgångspunkten är 40+, 20 kgs övervikt, småbarnsmamma. Så vid årsskiftet började jag med 2,5 km promenader i snabbt tempo 5 dgr/vecka. I mitten av augusti började jag med ett gå-löp prg på Iphonen (C25K) träningspass tre gånger i veckan. Nu har jag kommit till v 4 och inga skador men motivationen börjar tryta! Är medveten om att de här programmen är lätta i början i syfte att ge "lättköpta segrar" till nybörjare och få en att fortsätta men nu har jag kommit till en punkt i programmet där det verkligen börjar bli jobbigt! Orkar knappt med veckans uppgift och ser med fasa fram mot nästa veckas ännu jobbigare uppgift (tänker hela tiden när jag springer intervallen att; "jag orkar inte jag orkar inte och om jag mot all förmodan skulle orka orkar jag aldrig nästa ännu längre intervall..."). I stället för att se fram mot löprundorna som jag gjorde i början har jag börjar frukta dem och har dessutom gått upp 2 kg! Undrar om det är någon som har förslag på hur man tar sig ur sådana här negativa cirklar/svackor? Innan jag började springa trodde jag att de var de första veckorna som var jobbigast och att man efter en månad skulle känna så mycket positiva effekter av träningen att det skulle ge en motivation att forstsätta kämpa! För mig känns det just nu som uppförsbacken bara blir brantare - de positiva effekterna av träningen uteblir samtidigt som träningen känns jobbigare än jag klarar av! Ni som gjort den här resan - när vänder det - sker det efter ett år, en och en halv månad eller aldrig?
#2
7 september 2010 kl 10:54
Gilla
Tack för era peppande inlägg. Egentligen skiter jag i vikten (är nog den minst utseendefixerade människan i hela världen). Det är hälsan jag är ute efter och där har ju du rätt Åke det målet har jag ju redan nått. Men det som jag upplevt som nedslående är ju att det finns så få bevis eller tecken på att hälsan blivit bättre. Ett sådant tecken skulle ju kunna vara att jag går ner i vikt, att jag orkar mer och mer för varje löprunda eller att livremmen går att spänna in ett hål. men dessa tecken har lyst med sin frånvaro och jag har bara fått jobbigare och jobbigare att klara av dagens springuppgift.

Appen C25K är en lite annan variant än den från iForm som Lotta tipsade om. Just v 4 är lite tuffare i app varianten så jag har beslutat att ta om den. Det främsta skälet till att jag vill hålla kvar vid C25K är att den är så oerhört bekväm. Man startar den bara så kan man spela sin favvomusik i lurarna och en röst talar om vad man ska göra typ "walk" eller "run" så slipper man räkna avstånd eller minuter - det klarar jag inte när jag samtidigt tar ut mig fysiskt!

Nästan alla "börja löpa" program bygger på någon form av intervall - fast då kanske inte intervallträning i klassisk bemärkelse utan mer jogga två minuter gå en. Det trodde jag var ett skonsamt sätt att börja löpträna? Tidigare i livet när jag börjat med löpträning har jag bara givit mig ut och sprungit så långt jag orkat (vilket ofta inte varit så långt) och sedan har jag totalslut släpat mig hem efter bara en km. Genom intervallerna springer/går jag ju åtminstone 3 per dag. Trodde det var bättre eller vad säger ni Mikael och Björn? Hur skulle ni föreslå att en nybörjare som inte ens klarar av en km att komma igång?

Ikväll ska jag ge mig ut igen och tänka att jag får ta om den här veckan nästa vecka igen så det finns ingen press. Jag ska också testa att springa på ett nytt ställe. Nu springer jag på en grusväg som går spikrätt rakt ut i skogen vilket jag tror sänker min motivation då det inte finns riktmärken att ta sikte på. Men framförallt ska jag bara acceptera att det inte är bättre än så här eller ens försöka bygga upp en blid av hur mycket jag borde orka utan bara göra runda för runda! Tack igen för era peppande råd!
#3
8 september 2010 kl 16:26
Gilla
Jag sprang igår (en annan vända och tog med ett barn på cykel som motivationhöjare). Det var urkul igen och jag kände mig starkare än tidigare i veckan. tar nog ändå om denna vecka men jag gav inte upp tack vare era braiga råd! tack!
#4
9 september 2010 kl 15:16
Gilla
Kapar tråden lite. Nu har ju Nike+GPS kommit som app. Någon som vet om den funkar med Wearlink?
#5
14 september 2010 kl 18:57
Gilla
Nu har det verkligen vänt! Orkade tom det tunga passet idag och hade mer kvar att ge! Fy vad kul det är att springa när man orkar springa!
#6
18 september 2010 kl 13:46
Gilla
Jag har ju efter många år av overksamhet och övervikt försökt komma på banan igen med hjälp av ett gå-jogga program C25K. För någon vecka sedan jobbade jag mig igenom en motivationssvacka och sprang vidare enligt programmet. Igår kväll var det 8 min löpning 5 min gång och sedan 8 minuters löpning igen (passen inleds alltid med 5 minuters gång och avslutas med 5 minuters gång). Till och från genom livet har jag haft ont i höften och knäna kan ibland smärta och kännas ostabila om jag belastar dem snett i t ex uppförsbackar - hittills har dock jag inte kännt av några av dessa problem när jag har sprungit. Ända tills idag då jag plötsligt har ont på utsidan av höften och smärtan sprider sig ner genom benet tll framsidan av knäet och baksidan av vaden. Jag får liksom nervkänsla (ungefär som när man slår till undersidan av armbågen) från höften och ner mot knäet också. Smärtan är inte kontinuerlig utan kommer bara när jag belastar det gör inte heller speciellt ont utan känns ungefär som muskelvärk. Borde jag återigen ta det lungt och sakta ner programmet? Eller kan man köra på och hoppas att det inte blir värre? Ser verkligen fram mot årets skidsäsong så jag vill inte dra på mig en skada som saboterar den!
#7
20 september 2010 kl 06:38
Gilla
Har du Iphone? Då kan jag varmt rekommendera appen C25K som finns i en fortsättningsvariant B210K tror jag den heter. Apparna bygger på löp-gå principen och är oerhört smidiga att använda. Samtidigt som du lyssnar på favoritmusiken får du instruktioner när du ska börja springa och när du ska gå - vilket är perfekt för en rookie som mig som inte kan klara av att ta ut mig fysiskt samtidigt som man håller koll på ett schema på sidan av. B210K är fortsättnings appen och ska kunna få en som klarar att springa 5 km att springa en mil!
#8
16 oktober 2010 kl 14:25
Gilla
Jag är verkligen inte rädd för hundar tvärtom jag älskar dem och just därför tycker jag inte man ska straffa hunden om den tillåts skrämma en. Det är ju ägarens fel om hunden springer lös och jagar joggare! Ge er på ägaren och skäll ut den eftter noter är mitt råd! Jag har alltid min hund med när jag springer men min nuvarande hund älskar att jaga allt som rör sig så även joggare (tror jag hon har aldrig fått chansen) och just därför är hon alltid kopplad tills dess att jag tränat bort jakten. Visst misstag kan väl hända även med en vältränad hund men då tar jag som hundägare helt på mig skulden och ber ev jagade joggare så hemskt mycket om ursäkt. Minns ett tillfälle när jag var ute och sprang med min förra hund som jag hade en fungerande lydnad på och som därmed kunde vara lös i spåret. Den hunden hade inget som helst jaktintresse utan tillbringade joggingturen med nosen i marken på sidan av spåret i jakt på spännande lukter efter löptikar. Vid ett tillfälle befann han sig ca fem meter framför mig och över ett backkrön framför oss kom en joggare mot oss. Plötsligt tvärstannar hunden och börjar vifta på svansen i "underlägsen" position. Jag fattade ingenting för normalt sett intresserade sig inte hunden för joggarna vi mötte i spåret. Joggaren på backkrönet stannar också och och ropar att han vill att jag ska koppla hunden eftersom han är hundrädd. Jag kopplade självklart och den hundrädde joggaren och jag inledde ett samtal. Efter ca tio minuter undrade han om han fick klappa hunden och när vi skildes åt efter ca en halvtimme insåg han att det nog finns hundar man inte behöver vara rädd för också!
#9
16 oktober 2010 kl 14:31
Gilla
Såg att Stadium.se har rea på Asics gel Kayano som jag har sneglat på en tid men inte riktigt känt att jag haft råd med. Har följt diskussionerna här om att skor på rea ofta är gamla och har försämrad dämpning ligger det något i det? Om det gör det hur kollar man att skor man köper på nätet t ex från engelska startfitness.com inte är gamla?
#10
18 oktober 2010 kl 06:51
Gilla
Jonas: Om man inte bevakar skomarknaden hela tiden och inte vet vilken färg årets modell av t ex Asics Kayano har finns det något bra sätt att ta reda på det?
Ronny: Om vi utgår från att påståendet om att skor är färskvaror stämmer och engelska butiker får skorna innan svenska betyder det att det bara är engelska butiker som har riktigt färska skor? Hur länge är en sko färsk eg?
#11
24 november 2010 kl 10:26
Gilla
Har under en längre tid letat pulsklocka och bl a bevakat Tradera och Blocket. Dock verkar den idén urusel då de flesta klockor som annonseras ut är till rena ockerpriser t ex nu senast en "alldeles ny" Garmin FR 305 som utannonseras för 2000:- när man kan köpa en garanterat ny (inkl garanti) på Elgiganten för 1390, eller en NY Suunto t4d för 1800 när man kan köpa den på racketspecialisten för 1895:-. Vem köper egentligen alla dessa "nya" pulsklockor när det går att köpa i affär för samma pris och med mer än "runt-hörnet-garantier"?
#12
30 november 2010 kl 12:28 Redigerad 30 november 2010 kl 12:40
Gilla
Började träna ung samtidigt som du men har inte kommit lika långt - springer bara ca 4 km/vecka och inte lika fort som du gör. Har också haft mina dippar. för ca en månad sedan blev jag omkull riven under en joggingrunda av min hund och fick en smäll på rumpan (världens jätteblåmärke) och det gjorde fett ont då jag sprang så jag tog en månads (frivillig?!) paus från löpträning. Nu när jag tagit upp det igen känner jag mig supermotiverad - blev helt euforisk efter första rundan. Så kanske ska du ställa skorna på hyllan i en vecka eller två och längta lite? Det känns ju som ett helt felaktigt råd från en nybörjare till en annan då vi blåbär ju har en jättelik fiende (dvs att lägga av) men motivationen känns faktiskt starkare nu än efter pausen!

PS tips två Jag har börjat löpträna med hjälp av en app i Iphone som heter C25K (from Couch To Five K) fantastiskt motiverande som blandar löpning med gång i början. Enkel att använda; man får instruktioner (typ walk eller run) när det är dags och motiverande tillrop (typ two minutes left eller last run coming up) samtidigt som man kan köra favvomusiken. Den här appen finns i en mil variant också för den som redan klämmer 5 K - B210K (Bridge To Ten K) även här handlar det om att blanda gång med löpning i början (och ibörjan är det hur lätt som helst vilket stärker motivationen då man känner att man kan!). För mig som har mental uthållighet -1 (nästan hela löppasset kan jag intala mig själv att jag inte orkar!) är det här ett fantastiskt hjälpmedel då jag inte behöver fundera så mycket om jag orkar eller inte utan bara springer då appen säger det och går när den säger det!
#13
6 december 2010 kl 15:25
Gilla
Vet inte riktigt vad du menar men om du undrar om hunden pallar med löpningen så tror jag nog att en jakthund som en tax gör det. Men det är ju som allting annat individuellt - många taxar får ju problem med diskarna och då kan den ju inte springa. Sedan är en generell regel att hunden inte ska motioneras alls innan den fyllt ett år (bara promenader i egen takt). Taxar liksom andra jakthundar har ju en tendens att gilla att jaga vilt. Själv har jag en jakthund av annan ras som älskar att jaga allt som rör sig från bilar, cyklar till vilda djur så henne har jag kopplad under löppassen. Jag har ett hundförarbälte så jag kan ha händerna fria. Trots att jag lagt ned många timmar på att få henne att fatta att hon inte får dra och sticka åt olika håll när vi har hundförarbältet och ett speciellt koppel drog hon ändå omkull mig på en isfläck för några veckor sedan. Men det är skönt att springa med hund tycker jag man har liksom alltid sällskap!
#14
9 december 2010 kl 13:46
Gilla
Om det inte gick hål och började blöda kan det väl inte ha blivit infekterat (säger jag utan att ha sjukvårdsutbildning)? För att kunna få in bakterier måste väl huden perforeras? Att knäet svullnar och ömmar skulle jag ändå undersöka hos läkare - kan någon intern blödning uppstått? Jag skulle också ha anmält attacken - en hundägare som tillåter sin hund bita andra förtjänar att bli anmäld.
#15
10 december 2010 kl 14:44
Gilla
De allra flesta hundar som går till attack gör ju det i någon slags förvriden lek (inkl min egen som ÄLSKAR att springa efter allt som rör sig men inte tillåts göra det av sin elaka matte; )) och nafsen/huggen kommer till i lekens hetta liksom (men gör ju inte mindre ont för det!). En sådan hund kan du absolut få bort genom att skrika högt och göra dig "stor" kroppsmässigt. men så finns det ju en liten procent som går till attack av aggressiva skäl och då är det bästa att vara så stilla som möjligt och undvika ögonkontakt för att inte provocera hunden. När man är ute och springer och en hund plötsligt dyker upp kan det ju vara svårt att avgöra av vilken anledning den går till attack så jag skulle nog "safe" a genom att stanna stå stilla och undvika ögonkontakt!
#16
15 december 2010 kl 10:07
Gilla
Karin; En hund kan springa lika långt som du kan(om det inte är en pyttehund eller en hund med opraktiskt fysiologi typ fransk bulldog med krumma ben) men behöver tränas för att kunna det. Tack och lov är hundar ofta bra på att visa när de har ont de gnyr och håller det ömma stället typ tassen högt (inte alla men många) så det är lätt att se när träningen varit för hård. Pelle; nu är det väl olika på olika hundar men jag ska springa bra fort för att få min hund upp i galopp! I övrigt kan det inte understrykas nog att valpar under året BARA ska lufsa i egen takt och absolut inte springtränas! Själv ska jag ta med min hund upp till fjällen i morgon och åka skidor med henne - då kommer hon upp i galopp!
#17
15 december 2010 kl 10:15 Redigerad 15 december 2010 kl 11:29
Gilla
Anders E; funkar Zephyr bara på Android mobiler eller även på Iphone? Svarar mig själv nix det gjorde den inte!
#18
16 december 2010 kl 10:15
Gilla
Vad tror ni om det här? https://www.wahoofitness.com/Fisica/Wahoo-Fitness-Wahoo-Fitness-Run-Pack-1.asp
Någon som testat? Kostnaden med frakt och allt hamnar ju trots allt på nästan samma nivå som en 305:a på mellandagsrea så jag vill höra från en användare innan jag beställer.
På hemsidan sägs Runastics app funka med pulsmätaren. Någon som har erfarenheter från den appen?
#19
8 januari 2011 kl 13:18
Gilla
Jag har alltid min hund med på löprundorna. Har henne i ett jaktkoppel i ett hundförarbälte som jag bara använder när jag springer så när jag klär på mig löparkläderna samt tar fram hundförarbältet då vet hon vad som gäller. Jag inleder varje löppass med en 5 minuters promenad för att värma upp och hitta GPS koordinatorerna. Under de 5 minutrarna gör hon ifrån sig - på så sätt är ju en tik enormt mycket smidigare än en hanhund - en kiss så är allt klart! När jag väl påbörjat löppasset vill jag inte stanna och hittar hon något intressant att nosa på drar jag helt enkelt med henne. Det tog inte många löppass innan hon fattade galoppen trots att jag fuskat en hel del med hennes vardagslydnad. När jag springer är jag fokuserad på det och blir mycket bestämdare och tydligare i mina signaler till henne vilket säkert underlättar. Jag vill ha henne vid min sida så därför drar jag henne i position om hon hamnar fel och det är samma sak där i och med att jag är fokuserad blir signalen tydlig.
#20
9 januari 2011 kl 15:12
Gilla
Tack för tipset Christian - jag laddade genast ner! Du recenserade appen i en tråd där jag länkade till en pulsmätare som skulle funka med Iphone. Tyvärr fick jag inga svar i den tråden om någon testat pulsmätaren men du verkade ju sugen - har du köpt den? Isf vad tyckte du?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >