Löpning Kom igång 13 inlägg 1694 visningar

Hur kommer jag till milen?

Anna Persson
1976 • Östersund
#1
18 september 2010 - 22:19
Gilla
Jag har nu sedan ngn månad sprungit 2 ggr/v.
Jag har legat på ca. 3-5 km per gång.
Har nu köpt en pulsklocka för att ha lite koll då det känns som att jag springer för fort för att orka längre.
Hur ska jag träna vidare för att orka en mil?
Tänker mig en tid på under en timma iaf...
Anki Skoog
1970 • Vaxholm
#2
18 september 2010 kl 22:27
Gilla
Var ute en bestämd tid istället för en bestämd sträcka och lägg in korta gånginslag om du inte orkar springa hela tiden.
Sverker Forsberg
1968 • Huddinge
#3
18 september 2010 kl 23:12
Gilla
Idag sprang min hustru en mil för första gången. Vi sprang tillsammans i mycket lugnt tempo, kunde prata hela tiden utom i branta backar. Det tog 75 minuter, men det gick. Mitt förslag är att du sänker ambitionsnivån, spring 70 minuter i prattempo så har du förmodligen passerat milen utan att märka det.
Mia Karlberg
1979 • Mölnlycke
#4
18 september 2010 kl 23:46
Gilla
Spring med någon! Jag springer med mina vänninor ibland, och då pratar vi liksom bort tiden och vips så har man kommit bra mycket längre än man brukar! Lycka till!
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#5
19 september 2010 kl 00:00
Gilla
Någon gång varje vecka bör man springa betydligt långsammare än man brukar göra, då blir man inte lika trött, och orkar springa eller gå en längre sträcka, det är väldigt effektiv träning som ökar uthålligheten, gör kroppen stark och tålig.
1965 • Eksjö
#6
19 september 2010 kl 06:53
Gilla
När det gäller att springa en viss distans non-stop så fungerar det enligt min mening alldeles utmärkt med en form av omvänd psykologi - om man bestämmer redan innan att det är okej att lägga in ett par korta gångpauser VID BEHOV... så minskar i praktiken behovet av att verkligen göra det sedan.

När man tänker att NU SKALL jag springa non-stop xxx antal kilometer så blir just det där med non-stop en mental belastning. Visst kan man gå ut och sikta på non-stop, absolut inget fel på det om det är det man känner för, men har man då också laddat med ett mentalt frikort i bakhuvudet som man vet att man får använda, men bara VID BEHOV, så minskar på något konstigt sätt anspänning så mycket att behovet oftast minskar eller försvinner helt.

VID BEHOV kan man på något konstigt sätt alltid omdefiniera under pågående löpning så att det nog ligger ytterligare 500 meter längre fram, sedan ytterligare 500 meter längre fram, efter det ytterligare 500 meter längre fram...

Skulle man sedan ändå behöva använda "frikortet" ett par gånger så kommer man oftast ändå runt hela sträckan, har man väl gjort det en gång så går det lättare nästa gång - och med färre (kanske inga alls redan andra gången) utnyttjanden av frikort.
Sara Svärd
1986 • Upplands Väsby
#7
19 september 2010 kl 11:22
Gilla
Det bästa jag gjort är att börja följa ett träningsprogram.
Jag tycker det är skönt att slippa lägga upp passet själv, plus att det blir mycket variation = mycket roligare att springa.
Kolla in Szalkais program för tjejmilen, man måste ju inte ha sikte på tävlingen för att köra det, man kan ju sätta igång när man vill.
http://www.marathon.se/news/home_tjejmilentraning.cfm
1965 • Hägersten
#8
19 september 2010 kl 21:23
Gilla
Jag som är relativt ny inom löpningen använde två olika fokuseringar på mina löprundor för att öka både längd och hastighet. Utan att fördjupa mig allt för mycket i teori och program eftersom jag som ny löpare fram för allt behövde komma igång. Och det är i spåret man blir löpare och inte framför datorn:-).

Fokus 1: Längd.
Jag hittade ett relativt lugnt tempo jag kunde springa i och ökade successivt längden allteftersom jag blev bättre. De första passen inte längre än 3 km och inom ett halvår var jag uppe i 2 mil utan problem. Men det viktiga var att inte pusha på hastigheten för mycket utan bara hitta tempot, och njutningen av att löpa. När jag hållit på med längdträningen såpass att jag kunde löpa 5-6 km i sträck startade jag fokusera på att öka hastigheten.

Fokus 2: Hastighet.
Jag hittade en längd jag kunde löpa utan problem typ 3-4km. Jag började sedan successivt öka hastigheten jag kunde springa denna sträcka på. Det gick relativt snabbt att öka hastigheten och sedan var det bara att kombinera. dvs successivt öka längden med den nya hastigheten. Efter några månader kunde jag springa milen under timmen. Jag lade senare in något intervallpass då och då. Intervallpassen gav mig tydliga signaler på att man använder olika muskler när man småjoggar och när man tar ut stegen.

För mig fungerar det att köra dessa 3 pass 1 gång var per vecka. Typ Måndag Intervall. Onsdag Längd och Fredag Hastighet.

Det finns säkert många förståsigpåare och experter här som både kan verifiera och krossa min metod men faktum är att det fick mig att snabbt nå mina mål och det parallellt med cykelträning och simträning. Vid cykelträningen använde jag samma princip och har nu under året 45 år gammal inte bara sprungit mitt första Stockholm Marathon, jag cyklade Vätternrundan, simmade Vansbrosimmet och springer Lidingöloppet nu på Lördag. Att tiderna inte är de bästa spelar inte så stor roll. Har jag väntat tills jag var 45 innan jag kom igång kan jag nog stå ut något år tills jag dessutom får bra tider. Målet nästa år är Klassikern under 24 timmar.

Lycka till!

/Stefan
1956 • PARTILLE
#9
19 september 2010 kl 22:29
Gilla
Anna: Fortsätt som Du gör nu. Skit i allt vad tider heter. När Du känner att det du springer känns "som en dag på jobbet" så lägg in ett pass till. När Du känner Dig bekväm med det. Öka längden på ett av passen. Krångla inte till det. Spring bara och känn Dig bekväm. Nilen kommer automatiskt bara Du tränar kontinuerligt och Du kommer själv att känna när det är dags. När Du är framme vid milen kan Du börja fundera över tider.
1967 • Uppsala
#10
20 september 2010 kl 06:38
Gilla
Har du Iphone? Då kan jag varmt rekommendera appen C25K som finns i en fortsättningsvariant B210K tror jag den heter. Apparna bygger på löp-gå principen och är oerhört smidiga att använda. Samtidigt som du lyssnar på favoritmusiken får du instruktioner när du ska börja springa och när du ska gå - vilket är perfekt för en rookie som mig som inte kan klara av att ta ut mig fysiskt samtidigt som man håller koll på ett schema på sidan av. B210K är fortsättnings appen och ska kunna få en som klarar att springa 5 km att springa en mil!
Mi No
1974 • stockholm
#11
29 september 2010 kl 17:40
Gilla
Adidas MiCoach har en tjänst på webben där man kan lägga upp ett träningsprogram utifrån olika mål, tex att nå 1 mil inom en viss tid utifrån det man orkar idag. Då får man ett väldigt varierat träningsprogram med korta, långa och snabba pass. De använder sig av fyra zoner där blå zon är lätt jogging och grön zon är den normala springtakten och gul och röd zon de två snabbare hastigheter. Kan vara bra att använda miCoach som vägledning eftersom man kan justera schemat lite själv utifrån sina egna förutsättningar (till skillnad från tex marathon.se:s träningsupplägg). Har man en iPhone kan man även ladda ner en gratis app och använda den när man springer.
1971 • Ekerö
#12
29 september 2010 kl 17:49
Gilla
LYCKA!!!
Sprang min allra första mil idag! Ska tilläggas att jag aldrig varit speciellt förtjust i löpning men började löpträna i maj, mest för att förbättra konditionen till simningen.
Började i lätt skala; gick 5 min, sprang 10 min. Så höll jag på tills jag började väva ihop löpsträckorna & skippade gången.
Man orkar mer än man tror, bara man tar det i sin egen takt.
Det är MITT lopp, ingen annans.
Så lycka till - klarar jag det här gör ni andra det oxå!
1965 • Skärhamn
#13
29 september 2010 kl 19:59
Gilla
Kolla träningsprogramen på iform.se. Om du följer det slaviskt kommer du att nå milen på 12 veckor. Fortare för dig för du har ju redan börjat.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.