Foruminlägg av Kristian H

#1
20 februari 2016 kl 12:53
Gilla
Jag röstar också på 26:e mars. Även om jag inte heller kommer att springa alla åtta...
#2
22 februari 2016 kl 12:42
Gilla
Här finns ett annat svenskt alternativ till den som tycker 18-19 mars passar bättre.
http://www.ultraintervalchallenge.com/
#3
27 februari 2016 kl 01:07
Gilla
Jobbigt här med... :) Blir till att kämpa!
#4
27 februari 2016 kl 07:21
1 Gilla
Nyss klar med tredje intervallen. I och med nytt distans-PB med en mil så slutar jag här. Tack för det virtuella sällskapet under natten och lycka till ni andra under resten av vägen!
#5
29 juni 2016 kl 15:34
4 Gilla
Hej,

Jag själv gick ner ca 14 kilo på 4 månader förra året, medans jag tränade. Mitt mål var att komma ner till trivselvikt samtidigt som jag tränade med målet att klara en halvmara på under två timmar.

Min approach var att räkna kalorier. Jag trappade gradvis ner intaget, fick tips och råd av en PT. De två första veckorna var tungt, dels för att jag var hungrig och dels för att det tog lite tid innan resultaten visade sig på vågen.

När det gäller kombinationen med träning är min upplevelse att man får göra små gradvisa förändringar i kaloriintaget och känna efter så att man fortfarande orkar träna. För mig blev det ganska tydligt när jag inte orkade med träningspassen ordentligt.

Jag tyckte det var lättast att köra samma kaloriintag varje dag. En annan variant är ju att man tillåter en given kalorimängd över tex en vecka, men att du varierar intaget per dag. Kanske tillåter dig lite extra på lördagar tex.

Om man läser lite om fördelning av kolhydrater/protein/fett så rekommenderar många att man har ett ganska högt intag av protein, kanske upp mot 2g/dag/kilo kroppsvikt för att motverka nedbrytning av musklerna när du går på kaloriunderskott.

Själv siktade jag på 1,7-1,8g protein/dag/kg kroppsvikt och ca 1gram fett/dag/kg kroppsvikt och resten kolhydrater. Men i ärlighetens namn var jag inte så noga med det... :)

Till sist vill jag bara säga att jag tror att vilken metod du än väljer för att gå ner så är mitt tips att sikta på faktiskt ändra dina vanor långsiktigt. Alltså att göra/välja en strategi som du faktiskt tror att du kommer att stå ut med över en längre tid.

Nu ett år senare äter jag fortfarande på samma sätt Mycket mera grönsaker och mindre portioner över lag. Jag har också insett att det inte är farligt att känna sig lite "hungrig". Jag överlever ju ändå!

Jag har gått ner ytterligare ett par kilo och är i princip "hemma". De nyttigaste lärdomarna jag har gjort är att jag dels har lärt mig verktygen/en metod som funkar för mig, om jag en vacker(?) dag upptäcker att jag väger mer än jag borde. Dels att jag har en ganska klar bild över hur mycket energi olika typer av mat innehåller, vilket gör det lättare att välja rätt.

Till sist, Lycka till!
#6
1 juli 2016 kl 18:38
Gilla
Min uppfattning (baserat på min egen erfarenhet) är att det du efterfrågar (att gå ner i vikt och nå bra träningsresultat samtidigt) fungerar. Jag har själv i alfafall lyckats förbättra mig kontinuerligt trots kaloriunderskott.

Min poäng med att hålla koll på hur mycket energi du får i dig är ju att du på ett tydligt sätt kan justera energimängden efter hur du känner att träningen går. Om du lägger energiintaget på en viss nivå och tränar som du vill, kommer du att märka om du orkar med det eller om du behöver öka energiintaget. Det blev iaf tydligt för mig...

Jag kan också tipsa om en bok jag håller på att läsa på ämnet. http://traningslara.se/forma-kroppen-och-maximera-din-prestation/

Mycket intressant bok som säkert kommer att kunna ge dig en hel del svar.

Återigen, lycka till!
#7
7 juli 2016 kl 15:09
Gilla
Jag ska också springa 21k för första gången. Så ingen koll på tid. Jag tar det som ett kul träningspass bara. :) Lycka till!
#8
25 augusti 2016 kl 09:59
Gilla
Jag ser också fram emot en ny intervallutmaning under hösten. Gärna i en jämn vecka...