Foruminlägg av Rickard Pommer

#1
21 november 2011 kl 09:58
Gilla
Hej!
Jag kände igen mig i problemen. Tor beskrev mina problem väldigt bra. Det verkar vara flexor hallucis longus som har skadats. Blev lite överraskad att få ont mitt i loppet. Jag sprang Skaneloppet den 5 November och efter 12 km fick jag ont under ankeln men valde att fullfölja loppet som är 16,8 km. Har fortfarande ont 16 dagar efteråt trots mestadels vila. Kan känna av en viss smärta vid promenader. Har ätit ipren mot inflammation 5 dagar nu men det verkar inte bli mycket bättre. Någon som vet vad som kan förväntas i läkningstid. Har beställt tid hos sjukgymnast men är nyfiken på att få svar vad jag kan förvänta mig.
#2
21 november 2011 kl 15:03
Gilla
Hej!

Det låter rimligt det du säger. Ska prova det du föreslår ikväll. Har sprungit i neutrala skor men misstänkt att jag ska ha mer pronationsstöd. Kanske blev jag trött i foten efter 12 km och att den inte kunde hålla emot längre så att belastningen blev för stor på musklerna som håller upp hålfoten. Har sprungit halvmaror tidigare utan problem men belastningen var kanske större här när jag sprang fortare och med långa utförslöpningar där farten var högre än den brukar vara. Jag var nog inte van och tränad att springa med den hastigheten. Tack för hjälpen.
#3
24 november 2011 kl 16:12
Gilla
Hej Tor,
Jag var hos en sjukgymnast igår och det ser ut att vara en överansträngning av tibialis posterior och som har något att göra med att hålla uppe fotvalvet. Det var alltså inte flexor hallucis longus som jag förs trodde. Jag ska nu träna upp denna muskeln så att foten inte sjunker ihop och för att få genomblödning i muskeln. Läkningstiden var tydligen svår att avgöra men 6-8 veckor var nog en bra gissning. Väldigt frustrerande att inte kunna springa som man vill under mer än två månader. Jag får nog börja cykla för att hålla igång flåset i vinter.
#4
1 mars 2012 kl 17:18
Gilla
Jag har några funderingar kring motion och friskvård på företag.

Enligt skatteverket så är en motionsförmån skattefri om det är fråga om enklare motionsidrott. Exempel på detta är gymnastik, yoga, styrketräning, spinning, bowling, racketsporter, simning, motionsdans och olika lagidrotter. Motionslopp med lagtävlingar är också skattefria om företaget vill anmäla ett lag. Vad jag förstår så är dessa väldigt sällsynta

Icke skattefria motionsförmåner kan vara exklusiva sporter som kräver dyra redskap och kringutrustning. Exempel på detta är golf, segling, ridning och utförsåkning på skidor.

Andra exempel på icke skattefria motionsförmåner för de anställda är personliga startavgifter i motionslopp. T ex Lidingöloppet, Stockholm maraton, Tjejmilen, Göteborgsvarvet, Vätternrundan och Vasaloppet.

Min fråga är varför det är så svårt för företag att kunna subventionera löpning, cykling och längdskidor. Träningen är helt kostnadsfri så moroten för den anställde blir i så fall om startavgiften betalas av arbetsgivaren. Detta är i och för sig tillåtet för företaget men då ska den anställde förmånsbeskattas och företaget ska betala social avgifter för anmälningsavgiften och avgiften är inte avdragsgill vid skatteberäkningen. Därför avstår företaget att betala personliga startavgifter.

Jag tycket att bland annat skatteverkets regler slår helt fel. Löpning, längdskidåkning och cykling är alla motionsformer som är väldigt bra för hälsan. Jämför med curling, bowling och bågskytte som är skattefria motionsformer.

Dessutom ingår inte några förmåner i loppen förutom vatten, saft och kanske en banan.

Jag samtycker dock med skatteverket att de privata omkostnaderna minskar om företaget betalar startavgiften och därför ska vara skattepliktigt men detta gäller ju även gymkort och andra årskort till simning, bowling, gymnastik.

Jag förstår även att motionera är något jag själv ska ansvara för men jag tycker att om företaget vill subventionera de anställdas motionsaktiviteter så ska den anställde få använda detta till startavgifter också.

Jag kanske endast är intresserad av motionsaktiviteter utomhus som jag kan utöva när det passar mig (cykling, längdskidor, löpning).

En annan är intresserad av styrketräning och får bidrag till detta med exempelvis 3000 kr. Skillnaden mellan dessa är att den som gillar styrketräning blir subventionerad och den som gillar löpning inte blir subventionerad. Var är moroten för löparen?

Kan någon förklara logiken kring detta?
#5
2 mars 2012 kl 08:43
Gilla
Tack för alla svar. Jag hade tydligen fel om att startavgifter till motionslopp för cykling, längdskidor och löpning skulle vara skattepliktiga om företaget betalade dessa via en gruppanmälan.
Andreas upplyste mig om detta tidigare i tråden att skatteverket har uppdaterat sina regler 2012 om detta.

Se följande länk: http://www.skatteverket.se/rattsinformation/meddelanden/2011/meddelanden2011/skvm201125.5.71004e4c133e23bf6db80006307.html

"Startavgifter m.m.
Kontanta utlägg i form av entréavgifter till idrottsevenemang, individuella startavgifter i tävlingar och medlemsavgifter i idrottsföreningar av olika slag är skattepliktiga om arbetsgivaren betalar dem.

Om arbetsgivaren betalar avgifter för anmälan av lag till motionslopp eller idrottsarrangemang som avser motion av enklare slag uppkommer inte någon skattepliktig förmån för deltagarna. En av arbetsgivaren gjord gruppanmälan till motionsevenemang kan godtas även om evenemanget saknar en särskild tävlingsklass för lag, förutsatt att motionen är av enklare slag (löpning, cykel, skidåkning m.m.) och att erbjudandet om deltagande riktar sig till alla anställda.

Om ett motionsevenemang som anges ovan medför resor och/eller övernattning bör de anställda beskattas i den delen om arbetsgivaren svarar för kostnaderna. Se vidare Skatteverket 2005-04-27, dnr 130 205744-05/111 och 2006-04-28, dnr 131 233241-06/111. "

Sköna besked för alla motionärer och företag.
#6
26 september 2012 kl 09:42
Gilla
Känner igen mig i Miriams beskrivning av att kunna spring någon km innan jag får känningar i baksidan på låret. Trodde först att det var en sträckning som irriterade. Har försökt rehabilitera mig sedan april och även sprungit några lopp med en diffus smärta i baksida som inte känns outhärdlig under löpningen. Inbillar mig att det känns mer när jag löper i uppförsbackar. Har under sommaren försökt att låta bli att löpträna för att bli av med smärtan med utan framgång. Igår fick jag besked av sjukgymnasten att det kunde vara ischiasnerven som var irriterad. Hoppas nu på snabb bättring efter att ha fått en del rörlighetsövningar att utföra.
#7
5 augusti 2013 kl 14:13
Gilla
Jag är allergisk mot björkpollen och gräspollen. Är allmänt trött hela sommaren och får en klart nedsatt förmåga främst på sommaren. Ofta trött i benen och hjärtat blir mycket mer ansträngt även i vila. Har snart fått allergivaccineringssprutor i 3 år och har blivit av med besvär i ögon och näsa men tröttheten finns kvar. Tar ibland Loratadin när jag vet att jag ska springa dagen efter men som många skriver ska tabletterna intas regelbundet en tid innan pollensäsongen börjar och sedan fortsätta ta dem. Får nog börja med detta eftersom mina krafter helt har försvunnit denna regnfria sommaren. Längtar fakttiskt efter några dagars regn för att se om formen blir normal igen.
#8
8 juli 2014 kl 14:20
2 Gilla
Vet inte varför jag har börjat intressera mig för ultraintervaller. Är egentligen en millöpare som har problem att orka hålla farten upp i halvmaraton. Vad jag har förstått så måste jag planera in mer mängdträning i långsamt tempo. Tycker dock det är svårt att hålla igen när jag springer mina rundor vilket jag skulle tvingas till när det gäller ultraintervaller. Är väldigt nyfiken på hur de som springer långt klarar av detta. Jag var uppe i Borås och tiittade 5/7 när de sprang ett 24 timmars lopp under sm-veckan. Förstår inte att de har energi att springa så länge. Mycket imponerande av vad mänskan kan klara av med träning och mental inställning. Frågade kommande segraren Annika Nilrud efter vägen till starten och hon frågade om jag skulle vara med. Jag svarade att jag bara skulle vara åskådare. Jag fick se många olika löpstilar och Hoka Hoka skor. Blev till slut den bästa upplevelsen som åskådare i Borås under Sm-veckan. Blev mycket inspirerad och ska försöka vara med i starten på Ultraintervallerna 26/7.
#9
26 juli 2014 kl 01:11
Gilla
Får ej importen från svettigappen att fungera från min sony z1 compact.i och för sig andra gången jag provar appen. Får se om det fungerar bättre nästa runda.var meningen att jag skulle springa med min forerunner 610 men den fick spel och sätter på sig och stänger av sig själv hela tiden. Får se det positiva att första milen gick bra och är avklarad. Lycka till allihopa!
#10
26 juli 2014 kl 07:35
Gilla
Mycket jobbigare än väntat.Trodde att jag skulle återhämta mig bättre mellan passen.4:e rundan blir med vattenflaska. Hoppas även en 5:e runda men sen är det nog stopp.
#11
9 oktober 2014 kl 14:55
Gilla
Jag undrar om min träning i sommar kan ha orsakat överträning. Har sovit dåligt i juli och aug pga av värmen. Har varit på vårdcentralen två gånger och blivit undersökt med EKG och massa blodprover och kommit fram till att jag är kärnfrisk. Dock så är jag trött i benen så att det värker. Har provat att cykla och gå lite men är väldigt trött när jag kommer hem. Väldigt olustig känsla som jag inte kunde koppla till överträning tidigare men nu är det min ända slutsats. Undrar hur man ska komma tillbaka till träningen igen. Har läst på lite om överträning att man ska vara försiktig när man återupptar träningen. Har en egen teori om att benen ska kännas lätta igen men det har de inte blivit den senaste månaden då jag inte har motionerat. Tacksam för för all hjälp i detta ämne.
#12
9 oktober 2014 kl 15:15
Gilla
Har inga brister när det gäller mineraler enligt läkaren och tror att jag äter ganska nyttigt.
#13
9 oktober 2014 kl 15:42
Gilla
Är nog lättstressad och kombinerat med dålig sömn kanske det bidrar till tröttheten. Tycker inte själv att jag har tränat för mycket. Känner att jag kanske tränar lite för ensidigt med för hög belastning. Tycker det är tråkigt att springa långsammare. Tror kanske att jag borde träna mer varierat och lyssna mer på kroppen.
#14
9 oktober 2014 kl 16:03
Gilla
Jag tackar för tipset Anders. Det stämmer att jag tränar ensidigt ofta 85-90 % av maxpulsen. Antar att jag ska börja löpträna igen i lugnare tempo. Har dock varit rädd för att börja träna eftersom jag blivit så trött i benen efter en cykelrunda i normalt tempo och 5 km gångrundor. Kanske ska jag våga ta en löptur i helgen för att se vad som händer.
#15
9 oktober 2014 kl 19:26
Gilla
Har styrketränat överkroppen utan problem. Är väldigt förundrad över känslan i benen som känns som växtvärk.

#16
10 oktober 2014 kl 08:19
Gilla
fick värk i benen efter sista träningspasset 7:e september. Var väl lite seg innan passet och blev tröttare än väntat sista delen av passet.