Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 8712 visningar

Smärta vid fotisättning

1961 • Kävlinge
#1
18 november 2011 - 16:57
Gilla
För 14 dagar sedan fick jag ont de 2 sista km i ett lopp. Blir inte av med det trots flera dagars vila.

* smärta som strålar längs hälsenan och upp vid varje fotisättning. Känns mer i benmärgen än i muskel om ni förstår vad jag menar.
smärtan kan ibland vandra/slå ut i stortån eller runt ankeln.
* gör ej ont i fotsula eller hälsena vid kläm.
* gör mer ont vid framfotalöpning
* går helt obehindrat, känner inget vid vila.

Jag kan ta mig runt några km, men med smärta hela tiden.

Några tips?
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#2
19 november 2011 kl 09:37
Gilla
Pronerar du? - Finns ju faktiskt de som gör detta även vid framfotslöpning
Anders Togerö
1968 • Järfälla
#3
19 november 2011 kl 10:26
Gilla
Stressfraktur?
1961 • Kävlinge
#4
19 november 2011 kl 11:32
Gilla
@Anders
Liknar faktiskt de symtom som beskrivs ute på nätet gällande stressfraktur i foten. Jag håller på att köra en Voltarentur nu helgen. Lite alternativträning på detta.
Tur att det är lågsäsong i kalendern.
Anders Togerö
1968 • Järfälla
#5
19 november 2011 kl 11:47
Gilla
Är det en stressfraktur ska du sluta med Voltaren: Det finns åtminstone en teoretisk möjlighet att antiinflammatoriska medel bromsar läkningen. Sedan är det smärtan som ska vara vägledande för vad du kan göra och inte och antiinflammatoriska maskerar smärtan.
1961 • Kävlinge
#6
19 november 2011 kl 11:52
Gilla
Tack för rådet.
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#7
20 november 2011 kl 03:22
Gilla
Håkan, är det längs insidan av hälsenan och halvvägs upp på vaden nånstans som det gör ont? Muskeln som böjer stortån neråt, flexor hallucis longus, har ju sin sena från undersidan av stortån upp och runt bakom fotknölen på insidan av foten (tydligt va? :P) och övergår sen i muskelvävnad som sitter och fäster direkt mot benet djupt under den vadmuskulatur som man vanligtvis refererar till. Kan du framkalla smärtan genom att skjuta ifrån extra med stortån när du går så är det möjligtvis den som bråkar med dig.
Om det inte är så, försök skjuta ifrån lite extra med trampdynan bakom stortån respektive alla tår utom stortån och se om du kan utlösa smärtan på så vis. Om det går så kan jag också ha en lösning på lager! :)
1961 • Kävlinge
#8
20 november 2011 kl 20:18
Gilla
Nä, så känner jag inte. Det lutar nog mer mot begynnande stressfraktur.
Upptäckte idag när jag satt på huk på den onda foten så ont det gjorde i hälfästet när jag sträckte på hälen. Känns inget i vaden. Jag har en öm punkt precis nedanför ankelns yttersida av foten.
Anders Togerö
1968 • Järfälla
#9
20 november 2011 kl 20:53
Gilla
Då låter det mer som Peroneus?
http://www.footeducation.com/peroneal-tendonitis
1961 • Kävlinge
#10
20 november 2011 kl 21:59
Gilla
Tack för alla råd/tips. Självdiagnoser tenderar att bli lite nojjiga ju mer man läser. Eftersom jag är helt smärtfri vid gång så blir det mycket powerwalk + cykel och crosstrainer. Man saknar pulsen!
1970 • Ljungbyhed
#11
21 november 2011 kl 09:58
Gilla
Hej!
Jag kände igen mig i problemen. Tor beskrev mina problem väldigt bra. Det verkar vara flexor hallucis longus som har skadats. Blev lite överraskad att få ont mitt i loppet. Jag sprang Skaneloppet den 5 November och efter 12 km fick jag ont under ankeln men valde att fullfölja loppet som är 16,8 km. Har fortfarande ont 16 dagar efteråt trots mestadels vila. Kan känna av en viss smärta vid promenader. Har ätit ipren mot inflammation 5 dagar nu men det verkar inte bli mycket bättre. Någon som vet vad som kan förväntas i läkningstid. Har beställt tid hos sjukgymnast men är nyfiken på att få svar vad jag kan förvänta mig.
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#12
21 november 2011 kl 11:34
Gilla
@Rickard, jag löste FHL-problemet på två dagar, efter lång tid och många besök och behandlingsmetoder hos sjukgymnast som inte kunde lokalisera problemet. För min del hade muskeln bara knutit sig och behövde en stretch. Invertera muskelns uppgift; böj upp stortån samtidigt som hela fotbladet böjs uppåt. Antingen i en soleusstretch mot en dörrpost eller bordsben med stortån upp mot dörrposten/benet medan resten av tårna pekar framåt och du böjer knäet. eller böj upp båda delar med handkraft. Det kändes direkt när spänningen släppte. En dags aktiv vila för att syresätta vävnaden igen och sen var det löst!

I ditt fall kan jag tänka mig att det även involverar flexor digitorum longus och tibialis posterior. Det är de, tillsammans med flexor digitorum longus, som håller upp hålfoten och som motverkar pronation medan de orkar hålla emot, samt då bidrar till överdriven pronation när de mattas av.
Stretchen för flexor digitorum longus liknar den som för flexor hallucis longus, med skillnaden att det är alla tår utom stortån som ska flexas upp mot väggen/dörrposten. Lägg därtill, för tibialis posterior, en vanlig soleusstretch, med knät vinklat utåt så att det siktar utanför foten när du böjer det, samtidigt som du försöker slappna av i foten så mycket som möjligt så att du pronerar avsiktligt så mycket du kan.

Jag tror egentligen inte på en skada, eftersom du lyckades slutföra loppet. Bara en överbelastning, som så ofta beror på att fötterna bara är lite för svaga. Är det bara överbelastningen kan du vara igång igen på ett par dagar :)
1970 • Ljungbyhed
#13
21 november 2011 kl 15:03
Gilla
Hej!

Det låter rimligt det du säger. Ska prova det du föreslår ikväll. Har sprungit i neutrala skor men misstänkt att jag ska ha mer pronationsstöd. Kanske blev jag trött i foten efter 12 km och att den inte kunde hålla emot längre så att belastningen blev för stor på musklerna som håller upp hålfoten. Har sprungit halvmaror tidigare utan problem men belastningen var kanske större här när jag sprang fortare och med långa utförslöpningar där farten var högre än den brukar vara. Jag var nog inte van och tränad att springa med den hastigheten. Tack för hjälpen.
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#14
21 november 2011 kl 16:22 Redigerad 21 november 2011 kl 16:22
Gilla
@Rickard, om du klarar 12km utan pronationsstöd så tycker jag det låter onödigt med pronationsstöd i skorna. Det enda du behöver är att träna upp muskulaturen lite till. Pronationsstöd i skorna gör ju att du inaktiverar de här musklerna ytterligare så att de blir ännu svagare. Bättre är i så fall att köra något längre och mer intensivt pass då och då för att bibehålla styrkan. Använd känslan som du fick efter 12km som indikator på att du nått din gräns för dagen. Avbryt, var nöjd med passet, stretcha musklerna som sagt ifrån och upptäck glatt att du nästa gång klarar lite längre innan musklerna säger ifrån :)
Om du har skor med mindre dämpning så kan du använda dem och märka att du blir trött fortare eftersom du måste använda musklerna mer. Då kan du bygga upp styrkan effektivare eftersom du inte behöver springa 12km+ för att få styrkeeffekten, utan även kan få den fördelen när du springer kortare pass.
1970 • Ljungbyhed
#15
24 november 2011 kl 16:12
Gilla
Hej Tor,
Jag var hos en sjukgymnast igår och det ser ut att vara en överansträngning av tibialis posterior och som har något att göra med att hålla uppe fotvalvet. Det var alltså inte flexor hallucis longus som jag förs trodde. Jag ska nu träna upp denna muskeln så att foten inte sjunker ihop och för att få genomblödning i muskeln. Läkningstiden var tydligen svår att avgöra men 6-8 veckor var nog en bra gissning. Väldigt frustrerande att inte kunna springa som man vill under mer än två månader. Jag får nog börja cykla för att hålla igång flåset i vinter.
Jonas Gosenius
1966 • Hököpinge
#16
24 november 2011 kl 20:49
Gilla
Tarsal tunnel syndrom?

Jag hade liknande symptom i somras. Nerver i kläm på nedsidan av fotknölen. Tåhävningar, minskad löpning samt intensiv voltaren kur ordnade det för mig
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#17
24 november 2011 kl 23:03
Gilla
@Rickard Vad skönt att du lokaliserat problemet! Är det bara en överbelastning/svaghet i en muskel är det ju en "bra" "skada" dessutom, som kommer göra dig starkare tack vare att du hittat den. Det gör ju att risken för knäproblem och annat minskar i framtiden. Dessutom försvinner behovet av pronationsstöd när du blir tillräckligt stark i fotvalvsmuskulaturen :)
Dra nytta av kunskapen om hur det kändes för att kunna lokalisera liknande problem med andra små muskler i framtiden så kommer du kunna hålla dig skadefri!
Jag tycker det låter länge med 6-8 veckor, men så är jag ju inte utbildad heller. Hoppas det går fortare :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.