Foruminlägg av Andreas Edqvist Kissavos

#1
31 maj 2012 kl 10:01
Gilla
Alltså, det är klart att det finns friktionskraft inblandat i löpningen. Det behövs inte att något släpas för att det ska finnas friktion inblandat. Rullfriktion är faktiskt det största möjliga värdet på friktionen som går att uppnå (det går snabbast att stoppa en cykel om man ser till att hjulen inte börjar glida/sladda), och löpning kan ses som någon form av ineffektiv rullfriktion med dåliga hjul :).

Vid varje steg måste man ta hjälp av friktionen mot underlaget för att ta sig framåt. Kraften tas från biomekaniskt arbete på olika sätt som jag inte kan något om.
#2
31 maj 2012 kl 20:38
Gilla
Hej igen,

för skojs skull tänker jag nu låta en joggare gå mot en punktmassa för att slippa diskutera exakt hur man biomekaniskt tar hand om energiöverföringen. :)

Klar är att vid nedslag finns en energi riktad neråt-framåt med en rätt kraftig komposant i framåtriktningen. Newtons tredje lag ger att vi får en motriktad kraft från marken, alltså bakåt uppåt. Denna kraft bromsar upp löparen i höjd och "framåt"led och är det som man vid andra mer kontinuerliga fall, en låda som släpas t ex, kallar friktionskraft utan att någon opponerar sig. Det är fortfarande friktionskraft i det här fallet, det är bara att det sker över en längre tidsskala.

Om skon glider får man också mycket riktigt energiförluster, men dessa dras då från den kraft som stoppar löparen, med resultat att man fortsätter halka en bit framåt: högst bromsande (momentan) kraft fås om skon är stilla, därmed inte sagt att det är att föredra att halka; då går det ju inte så bra att få kontinuitet i löpningen.

Friktionskraften finns också för hjul: ett rullande hjul i medvind kräver fortfarande en ständigt drivande kraft för att fortsätta rulla, eftersom den påverkas av en i kontaktytan.

En annan bild är att tänka sig en människa springa på ett rullande band utan motor: om ingen extra kraft överförs i löpriktningen skulle man alltid bara springa rätt av ett sådant band, men så är inte fallet: man sätter bra fart på bandet om det är tillräckligt lätt.

Se också hamstrar i hjul: kraften som alstras är kraft överförd, via friktion, från hamster till hjul. Exakt samma friktionskrafter finns när en människa springer, men är inte direkt synliga på samma sätt.
#3
28 juli 2012 kl 11:11
Gilla
Det ÄR gummi på utsidan fram nu, om än inte hela vägen. Det syns dock inte på bilder eftersom det har samma färg som sulan i övrigt. Jag har sprungit väldigt litet i dem än, så kan inte säga säkert, men efter 3 mil, så ser de nya ut fortfarande, medan man kunde se små slitningar i sulan redan efter första halvmilen på mina Kinvara 2, vad jag minns. Vi får se hur det ser ut efter litet mer mängd.
#4
5 oktober 2012 kl 11:58
Gilla
Hej Claes,

du måste:

1) Springa första 5 en del snabbare än de sista beroende på profil.
2) Starta riktigt snabbt (om du startar i Motion iallafall): det är riktigt trångt och blir snabbt väldigt långsamt bara en liten bit ner i fältet (~4.50-fart första kilometern i nerförsbacke).
3) Som Björn nämnde: se upp med spurten :).

Lycka till.
#5
21 augusti 2021 kl 21:32
Gilla
Jag har också ganska bred framfot och kör också Saucony 0.5-1 storlek över min vanliga. Neutrala modeller. :) De sitter då väldigt bra.
#6
16 september 2021 kl 09:04 Redigerad 16 september 2021 kl 09:27
1 Gilla
En kommentar bara:
Det är OERHÖRT lätt att råka ut för överbelastningsskador när man ökar som relativt ny med löpning. Konditionen ökar mycket snabbare än senor/leder klarar med. Och det känns inte att man överanstränger sig när man gör det. Det kan vara att det känns extra bra en dag, och du bestämmer dig för att öka från 15-20 km på ett långpass. Känns superbra hela tiden, men sedan dagen/dagarna efter så blir det problem med knän/fötter/höfter och senor.

Så öka upp väldigt långsamt/metodiskt.
#7
8 oktober 2021 kl 16:21
1 Gilla
Jag har överrörliga fotleder och har stukat foten rejält flera gånger. Den värsta blev inte helt smärtfri förrän efter ett år ungefär, men då bara under oroliga nätter när kroppstyngden hamnade på foten åt fel håll och när man drog på höga skor. Men det var många månader av lätt haltande; kommer inte ihåg exakt hur länge.