Foruminlägg av Leif Andersson

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
2 januari 2008 kl 11:41
Gilla
Hej Alice. Tycker du har lite fel när du säger att du måste börja träna intervaller för att förbättra kondisen. Tvärtom, är du nybörjare, så bör du nog inte köra intervaller. Först bygga upp mängd och grund, sedan kan du börja köra intervaller.

Långt ifrån alla gillar intervaller och denna träningsform har fått många att sluta med löpträning. Fast intervaller behöver inte vara att man kör helt slut på sig eller springer tills man inte orkar mer. För egen del tycker jag mycket om att köra intervaller, men det gör långt ifrån alla av mina löparkompisar. Och man kan bli mycket bra ändå. Norska tjejen som vann Gbg halvmarathon tränar aldrig intervaller, utan bara mängd, mängd, mängd.

Mitt första inlägg här på jogg.se :-)
#2
2 januari 2008 kl 15:09
Gilla
Varför skulle du då få bättre kondis med intervaller men inte med vanlig distanslöpning? Intervaller använder jag för att få lite extra fart i benen och att toppa formen. Under 60min på milen innan intervaller låter som ett råd som jag skulle kunna ge.

Men vad jag huvudsakligen menade var att när man är nybörjare så är all träning bra träning och att man blir bättre oavsett hur man tränar, bara man tränar. Men också att många får olustkänslor av bara ordet intervallträning. Innan man ger sig på intervaller kan man köra vissa pass lite snabbare, snabbdistans, och vissa pass med fartlek, tempoökningar. Detta kombinerat med att man kör lite olika långa rundor räcker gott. Vill man så kan man sedan ge sig på intervaller och backträning, för att bli ytterligare lite vassare.

Känns lite lustigt att jag som själv kör intervaller och tycker de är roliga, att jag då ger rådet att dessa inte behövs. Men för nybörjare tycker jag nog att de inte behövs ändå. Sedan är frågan vad som är en nybörjare. Har man kört kontinuerlig löpträning i över ett halvår och med 3-4 pass i veckan, då är man inte längre det i alla fall. Enligt min ringa mening.
#3
4 januari 2008 kl 09:39 Redigerad 4 januari 2008 kl 09:45
Gilla
305:an har ju funnits ett tag nu och många med mig har undrat när Gramin kommer med en ny modell. Här är den, storlek som en klocka!

Fast jag är lite orolig för touchfunktionen i svensk vinterväder med handskar och andra kläder över klockan.
http://www8.garmin.com/ces/forerunner/index.html
http://www.engadget.com/2008/01/03/garmins-new-forerunner-405-puts-the-watch-back-in-gps-watch/
#4
4 januari 2008 kl 15:52
Gilla
Jag visste att det fanns en massa folk här som jag kände sedan tidigare. Hej CarinaN!

Det verkar som om de kommer sätta priset på 405:an bara obetydligt högre än 305:an. Marknadsföringsmässigt så är väl tidpunkten för lanseringen optimal för Garmin. En försäljningstopp inför jul med den gamla modellen och därefter så släpper man en ny som suktar oss tekniknördar. Fast hade jag köpt en 305:a nu till Jul hade jag inte direkt jublat över den nya lanseringen...
#5
4 januari 2008 kl 16:10
Gilla
IPX7 är väl samma som 305:an, d v s 1m nedsänkning i vatten under 30min. D v s du kan springa med den när det regnar. Men simma inte med den för då blir trycket högre.

Den har gps, så det har embla- fått om bakfoten. Det räcker med att ha skor och strumpor på fötterna.

En mig närstående har föreslagit att jag ska köpa en 405:a till henne. Så då kan ju hon berätta för dig efter Karlstads Stadslopp :-)
#6
5 januari 2008 kl 10:27
Gilla
Lite märkligt att batteritiden är nästan löjligt kort. Varför inte trycka in 2st batterier då istället och göra klockan något större. Blir intressant sedan att läsa tester. Hur är det med touchkontrollen i minus 15 grader.
#7
6 januari 2008 kl 18:11
Gilla
Västerbron kan eventuellt göra att eliten inte gör kanontider i Stockholm. Men för alla oss andra är det någonting som journalister älskar att älta om men som gör varken till eller från. Jag har försökt Stockholm Marathon 4 gånger men att jag underpresterat varje gång är enbart beroende på distansen. Och att vissa, undertecknad, fuskar med långpassen och har ömkliga ben alternativt drabbas hårt av neggotankar efter några mil.
#8
7 januari 2008 kl 19:31
Gilla
Den frågan har diskuterats tidigare, i alla fall på Puls.se. Där kom man inte fram till någon definition som alla kunde enas om.
#9
9 januari 2008 kl 19:44
Gilla
Klockan har fått fnatt. Inte alls ovanligt. Om man ofta råkar ut för det kan man prova med att fukta pulsbandet innan.
#10
10 januari 2008 kl 10:27
Gilla
När jag bokför Intervaller så tar jag med distansen för upp/nedjogg. Men detta har jag inte klockat tiden för, är ju ganska ointressant. Anger jag ingen tid så räknar jogg.se med detta i snittiden som då blir otroligt snabb. Alltså vill jag att om tiden är 0 så ska denna naturligtvis inte räknas med i snittiden.
#11
10 januari 2008 kl 14:07
Gilla
Bilden på Jom Roslund säger väl en del. Nästan alla bra löpare jag känner till har en sparris till överkropp och bygger inte upp sig för Beach 2008.
#12
13 januari 2008 kl 10:24 Redigerad 13 januari 2008 kl 10:29
Gilla
Hej embla-, eftersom jag är en sådan Pulsare som dessutom har otroligt många inlägg i min gästbok så får jag nog betrakta mig som en gängledare :-)

Men först en kort förklaring om varför många Pulsare hittat hit. Puls.se har funnit sedan 2003? och skapades från Marathon.se. Numera har många tröttnat på att inget händer på den sidan. Inga buggar fixas och inga önskemål om förändringar uppfylls. Nyligen startades en tråd om jogg.se och diskussioner om denna och vilka som fanns där också. Samt fördelar och nackdelar. I denna tråd framhålls två sajter med bra träningsdagböcker och med aktiva sajtutvecklare. Förutom jogg.se så diskuteras även FunBeat.se.

Jag ser då inte riktigt gästböckerna som embla- gör, utan ett ställe där man kan kommentera andras träning, bestämma möten, allmänt sk-tsnack. Via detta och via Puls.se har jag då fått ett stort antal nya vänner i livet som jag träffar på tävlingar, träningar.

Om jogg.se inte inför någon bloggfunktion eller gästbok så tror jag att, när skutan Puls.se slutligen sjunker, så kommer de flesta välja FunBeat.se istället. Kanske lika bra det, kan man då tycka :-) Men, det är nog så att på Puls.se finns det väldigt många kunniga löpare som genom åren har delat ut väldigt många svar i löptrådarna på puls. Jämför man jogg.se idag med puls.se så är det nog större andel riktigt snabba löpare, med stor erfarenhet av träning, på Puls.
#13
15 januari 2008 kl 19:25
Gilla
Fast i år blir det lite ändrad bansträckning och Flemminggatan utgår. Se: http://www.stockholmmarathon.se/start/content.cfm?Sec_ID=1431&Rac_ID=124&Lan_ID=1
#14
19 januari 2008 kl 09:18
Gilla
Till viss del köper jag resonemanget kring skidåkare och orienterare. På 80-talet var det ju också stopp ett tag för orienteringen p g a twar. Det var ju delvis därför Jörgen Mårtensson och Annichen Kringstad körde en del marathon. Men det är nog inte hela sanningen, för tittar man på toppen idag i orienteringen så springer de helt enkelt inte lika snabbt idag som de gjorde på 80-talet. (Nu resonerar jag bara om killarna, detta stämmer inte för tjejerna.) 2006 på O-ringen hade man Mästarmötet. Eliten fick springa exakt samma bana som de sprang 1975. En fördel för de idag eftersom de hade studerat banan och kartan innan start. Ingen kunde straffa Friléns tid från 1975. För första mellantiden hade Gärderud innan gått ut och sagt att ingen idag skulle nå hans tid, och ingen gjorde det heller. Att orienterarna av idag är betydligt bättre på själva orienteringen i terräng är en sak, men de har blivit sämre i ren löpstyrka.

Vi äldre vet dessutom att tider många gjorde förr på 80-talet och som ingen ens reagerade på betraktas idag som elittider. Jag sprang en del på 80-talet och har också jämfört, och häpnats över, tiderna då mot nu.

Men åter till tjejerna. Det är ju här vi har nått det stora lyftet. Andelen tjejer är helt annorlunda idag. Kanske lite för att på "min tid" fick ju inte tjejer springa långt :-)
#15
19 januari 2008 kl 16:11
Gilla
Rent formellt är det ju så att för att tävla i Tävlingklass så måste man vara medlem i en ansluten klubb. Därför tävlar jag ofta i Motionsklass eftersom jag bara idag är med i en orienteringsklubb.

Att sedan många arrangörer inte bryr sig om denna regel är en annan femma.
#16
19 januari 2008 kl 20:27
Gilla
Eller så ska resultaten i Motionsklassen redovisas alfabetiskt utan tidsordning.
#17
20 januari 2008 kl 17:43
Gilla
Då var han ju inte med i någon klubb, nu är han det.

Men om jag inte minns fel så dömdes han inte som segrare så där rakt av. Det var först efter att den snabbaste i tävlingsklassen hade godkänt detta som Henrik utropades som segrare. Fast jag kan ha fel, var inte där utan går bara på hörsägen och mitt minne :-)
#18
20 januari 2008 kl 19:00
Gilla
Sorry, fungerar inte att använda Polars band till en Garmin.
#19
22 januari 2008 kl 12:19
Gilla
Jag pratade med min kollega som sprungit mycket där. Någon mil är den inte. Själv har jag bara sprungit 5km där, och två varv är 9.5-9.6km. Mätningar på terrängspår är nästan alltid lite hipp som happ. 10km är ungefär 10km. Samma sak om det finns uppsatta km-skyltar.

Springer man två varv med en GPS så får man ju en jättebra indikation på mätningens kvalité genom att titta på mätningen utritad på kartunderlag. Följer spåren varandra helt och hållet så stämmer mätningen, svårare än så är det inte.
#20
22 januari 2008 kl 15:48
Gilla
Värre är väl om tävlingar inte är angiven längd. VårRuset, Blodomloppet och Grabbhalvan är väl exempel på lopp som är "ungefär" den sträckan de står för.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >