Löpning Övrigt 23 inlägg 448 visningar

Ny

Alice Sundström
1968 • Gislaved
#1
1 januari 2008 - 22:17
Gilla
Vill bara säga hej till er alla! Är ny medlem på jogg.se sedan några timmar tillbaka! Jag har sprungit regelbundet sedan i somras, ca 12 år sedan sist! Fyller 40 i sommar och har två små pojkar; 3 år och 10 månader, ja det finns en man oxå. Nu när jag har kommit igång så bra behöver jag inspiration och massor av råd och tips från vana löpare. Ha det så gott och god fortsättning på det nya löpåret.
< < < 1 2 > > >
Jenny
1975 • Bjärred
#2
2 januari 2008 kl 09:07
Gilla
Det är ungefär som jag, började jogga i somras och har försökt springa regelbundet även om förkylningar och knöont har stoppat upp ibland. Men än har jag inte gett upp:) Vad har du för mål? Tränar du för något lopp/distans?
God fortsättning
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#3
2 januari 2008 kl 10:15
Gilla
Godmorgon Jenny!
Jag måste börja träna intervaller (har jag förstått) om jag vill förbättra kondisen, det är ett mål. Mitt andra mål är att springa Tjejmilen i sommar, jag har ännu inte tagit någon tid på mina rundor, det får bli lite senare under våren.
Du då? Vad har du för mål? Har ditt knäont gett med sig? Jag har klarat mig från knäont däremot har jag värk i bäckenet/bäckenbotten (tror jag). Min gosse var tre månader när jag började springa, kanske var min kropp inte riktigt redo även om jag kände mig stark?

Ha en bra dag!
1966 • Karlstad
#4
2 januari 2008 kl 10:57
Gilla
Mitt tips är att gå in på marathon.se och välja något av alla träningsprogram som finns, oavsett distans eller ambition. Väldigt inspirerande för att träningen inte ska bli ensidig och monoton.
Jag följer en av nivåerna för maraton nu, helkul!
Jenny
1975 • Bjärred
#5
2 januari 2008 kl 11:11
Gilla
Jo mitt mål är faktiskt också att springa tjejmilen, men än så länge tar jag det väldigt lugnt. Det låter ju onekligen ganska tufft att börja springa tre månader efter att man fått barn:) jag väntade mer än ett år! Jag springer inte heller på tid, även om jag klockar mina rundor, utan jag har kört efter pulsen nu i höst för att inte köra på för hårt. Så jag kommer att fortsätta i lugnt tempo ett tag till och sen kanske senare i vår börja med intervaller. Vi får se vad knän och kropp säger lite längre fram.
Lycka till ! Vi kanske ses på något lopp längre fram:)
1954 • Falun
#6
2 januari 2008 kl 11:41
Gilla
Hej Alice. Tycker du har lite fel när du säger att du måste börja träna intervaller för att förbättra kondisen. Tvärtom, är du nybörjare, så bör du nog inte köra intervaller. Först bygga upp mängd och grund, sedan kan du börja köra intervaller.

Långt ifrån alla gillar intervaller och denna träningsform har fått många att sluta med löpträning. Fast intervaller behöver inte vara att man kör helt slut på sig eller springer tills man inte orkar mer. För egen del tycker jag mycket om att köra intervaller, men det gör långt ifrån alla av mina löparkompisar. Och man kan bli mycket bra ändå. Norska tjejen som vann Gbg halvmarathon tränar aldrig intervaller, utan bara mängd, mängd, mängd.

Mitt första inlägg här på jogg.se :-)
1967 • www.sapiens.se
#7
2 januari 2008 kl 12:10
Gilla
Välkommen du med Leif Andersson! :-)
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#8
2 januari 2008 kl 14:30
Gilla
Hej på er!
Jag besökte Marathon.se och det är bra med tips, tack.
Behöver jag inte träna intrevaller för att få bättre kondis??? Det trodde jag! Hur kan min kondition bli bättre om jag "bara" springer i samma tempo runda efter runda? När jag springer längre rundor springer jag automatiskt lite saktare, om jag håller ett litet högre tempo är jag rädd att jag inte orkar hela rundan.

Läste att nybörjare som inte springer milen på en timma inte skall börja med intervaller förrän de klarar av det. Är inte rädd för intervaller, tvärtom gillar jag att pressa mig till det yttersta. Tränar en del spinning oxå men vårat gym har gått i konkurs sedan en månad tillbaka...
1966 • Karlstad
#9
2 januari 2008 kl 15:03
Gilla
Alice:
Tycker du ska ta råden på allvar ändå.
Att inte köra intervaller innan man har en grund har inte så mycket att göra med vad man tycker om eller inte. När slitaget kommer är ingenting kul.
Att inte köra intervaller betyder heller inte att springa samma runda i samma tempo varje gång. Variera längden på rundorna, tempot, underlag osv. osv.
Men som sagt, träningstipsen som finns är värdefulla, sen känner du dig själv bäst.
1954 • Falun
#10
2 januari 2008 kl 15:09
Gilla
Varför skulle du då få bättre kondis med intervaller men inte med vanlig distanslöpning? Intervaller använder jag för att få lite extra fart i benen och att toppa formen. Under 60min på milen innan intervaller låter som ett råd som jag skulle kunna ge.

Men vad jag huvudsakligen menade var att när man är nybörjare så är all träning bra träning och att man blir bättre oavsett hur man tränar, bara man tränar. Men också att många får olustkänslor av bara ordet intervallträning. Innan man ger sig på intervaller kan man köra vissa pass lite snabbare, snabbdistans, och vissa pass med fartlek, tempoökningar. Detta kombinerat med att man kör lite olika långa rundor räcker gott. Vill man så kan man sedan ge sig på intervaller och backträning, för att bli ytterligare lite vassare.

Känns lite lustigt att jag som själv kör intervaller och tycker de är roliga, att jag då ger rådet att dessa inte behövs. Men för nybörjare tycker jag nog att de inte behövs ändå. Sedan är frågan vad som är en nybörjare. Har man kört kontinuerlig löpträning i över ett halvår och med 3-4 pass i veckan, då är man inte längre det i alla fall. Enligt min ringa mening.
Jenny
1975 • Bjärred
#11
2 januari 2008 kl 16:01
Gilla
Ja, välkommen Leif.
Jag antar att det där med intervaller är som Leif skriver, väldigt individuellt. Personligen så känner jag att min kropp inte klarar av det ännu. Det räcker med att jag kör ett pass i lite högre tempo så har jag fått ont i knäna. Däremot kan jag jogga på i lungt tempo ganska långa sträckor (dvs långa sträckor relativt mig själv) utan att få ont. Nu har jag dock upptäckt att jag har väldigt dålig balans i höger ben och att jag är svagare i vissa muskler i högerbenet så nu ska jag träna lite extra balans.
Men det finns säkert andra relativt "nya" löpare som klarar intervaller bra, om man är i bra form i övrigt. Fast jag är så nöjd med att jag överhuvudtaget håller igång mitt joggande, för det har inte hänt att jag tränat regelbundet sen jag simtränade för sådär 18-19!! år sedan. Jag har kommit på att orsaken till att jag hållit ut är just det att jag joggar i lungt skönt tempo och därför blir det inte en plåga utan en njutning. När jag började jogga i slutet av sommaren orkade jag bara jogga i 10 min. Det var faktiskt denna sidan som fick mig att inse att det är bättre att träna på i lugnt tempo än att köra på tills jag kraschar....tänkt att jag var tvungen att bli så här gammal innan jag förstod det:)

Alice, jag ser fram emot att få höra hur det går för dig. Vi har ju lite samma mål, men jag kanske tar det lite långsammare:)
Ove Johansson
1953 • KÖPING
#12
2 januari 2008 kl 16:19
Gilla
Alice:
Du har även tips osv om intervallträningens vara o inte vara om du går in på www.iform.se och vidare till "motion" och sedan "löpning". Det finns även annat smått o gott om just löpning.

Välkommen och lycka till.
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#13
2 januari 2008 kl 20:20
Gilla
Jag tar era råd på största allvar, de är värdefulla för mig. Därför bestämde jag mig för att inte köra intervaller förrän jag springer milen runt timman. Jag springer olika rundor, dessvärre är det bara asfalt som underlag.

Tack för alla råd, jag känner mig verkligen peppad av att läsa era inlägg.
Jenny, vi hörs!
Ann Otterborg
1967 • Motala
#14
2 januari 2008 kl 22:09
Gilla
Hallon Alice, Leif och ni andra!

Jag är absolut inget proffs vad det gäller löpning, men jag håller med Leif. Ta det lugnt med intervaller... Enligt, tror att det är senaste numret av RW (Runners World), så kan man börja med intervallträning efter att man sprungit regelbundet 3 ggr i veckan i flera månader och då MAX en gång i veckan.

Kör lite fartlek någon gång i veckan i stället. Öka farten flera gånger under din tur, en gång i veckan.

Själv tränar jag till mitt 5:e Gbgvarv. Fått tips om att jag ska försöka lägga mycket krut på att få många långa streckor i kroppen nu i början. Jag har joggat några 13-14 km pass och då försökt att lägga in några snabbare delar av passet, gärna i nedförsbackar för att lära kroppen hur ett snabbare steg känns. Jag försöker oxå att springa kortare pass i högre fart. Jag vet ju faktiskt att jag orkar hela 14 km då kan jag dra på lite extra på 8-9 km.

Intervaller tar jag nog i Mars och mitt lopp går i Maj! Om jag nu kör intervaller över huvud taget...

Lycka till och ha´ de´
Pyret
1965 • Gislaved
#15
3 januari 2008 kl 12:29
Gilla
Får hålla med om att det nog är bäst att avvakta med intervallerna .Även vanlig distans ger god effekt...ju mer mil desto bättre.

Saknar oxå gymet.=)
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#16
3 januari 2008 kl 15:19
Gilla
Birger: menar du att vi rent av kan ha träffats på gymmet???
1965 • Gislaved
#17
4 januari 2008 kl 05:53
Gilla
Jäpp.Kört mycket spinning .Har dessutom gjort nästan alla fel man kan göra under min löparkarriär ...men är glad ändå.
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#18
4 januari 2008 kl 11:44
Gilla
Häftigt! Jag körde ganska mycket spinning oxå, faktum är att jag skall börja som instruktör när gymmet öppnar igen. Om de nya ägarna är intresserade vill säga.
Ha det gott, vi ses!
Henning Looström
1973 • Lund
#19
4 januari 2008 kl 22:37
Gilla
Välkomna alla nykomlingar!
Min fru sprang successivt längre och längre i våras, längsta rundorna var på 18km. Sedan tänkte hon att hon skulle lägga in lite backintervaller.
Swoosh! Löparknä.
Skitkul, hon håller fortfarande på med rehabilitering.
Ta det lugnt så att kroppen hinner med! Intervaller sliter hårt.
Ja det var 5 öre från en rätt medioker löpare!
Ove Johansson
1953 • KÖPING
#20
5 januari 2008 kl 09:42
Gilla
Hej Alice och alla ni andra.
Jag brukar köra ett spinningpass och ett pass stavgång per vecka för att variera träningen. Spinningen ca 50 min och stavpassen ca 6 km. Sen brukar det bli något styrkepass i månaden på gymet. På det sättet får i alla fall jag nästan aldrig "träningsvärk" utom kanske efter något hårt tävlingslopp.
Ha det!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.