Foruminlägg av Olle Svalander

< < < 1 2 3 4 > > >
#1
5 mars 2012 kl 08:18
Gilla
Detta är till dig som har eller har haft problem med skavsår i trakten av arselet.
Jag har det.
Jag jobbar just nu med ett rätt högt BMI (=pretty tjock) men springer ändå och hur jag än gör får jag skavsår på insida lår. Speciellt vid hög svettning.
Jag har provat nya kalsonger, andra kalsonger, löparkalsonger och inga kalsonger. Det gör lika jävla ont.
Har du något tips på hur du gjort för att slippa problemen?
Salva, nylonstrumpor, bra kallingar, rakade eller lurviga ljumskar... vad fasen som helst. (Men föreslår du "gå ner i vikt" så skickar jag dig en bild på skadan tagen med min mobiltelefon och den vyn av min kropp kan skada dig för livet. Just det tipset kan jag nämligen själv klura ut. Men tills dess vill jag bota symptomen.) Jag är beredd att testa allt.
#2
5 mars 2012 kl 08:27
Gilla
Nu snackar vi. Tack.
#3
5 mars 2012 kl 09:29
Gilla
Lysande. Tajts har jag men nu blir det vaselin, dri fit, ringblommesalva (har hört av en cyklistkamrat att det bor en kvinna i grannbyn som tillverkar egen) + massageolja med silikon (och vilka festliga sidor som kom upp när man googlade det!) och sen hoppas jag slippa gå som Seb Macahan efter varje långpass.
#4
16 mars 2012 kl 13:35
Gilla
Blev ju genast sjuk men nu har jag provat. Tajts har jag kört med länge men det har inte hjälpt.
Tack för alla förslag. Mina ljumskar och skinkor hälsar och tackar.
Glidmedel med silikon från apoteket har varit mycket bra. Ska testa vaselin nästa pass.

Något som dessutom var roligt var att få gå in på Apoteket i Trelleborg och fråga efter glidmedel och sedan "den största förpackning ni har med vaselin".
– Här är ett glidmedel med lite hetta, sa kvinnan på apoteket.
– Nej tack, sa jag. Jag har hetta så det räcker.
Kände mig tvungen att köpa en tub ormslva också, för att mitt inköp inte skulle se så illa ut. Vet inte om ormsalva gjorde saken bättre eller sämre dock ...
#5
16 mars 2012 kl 14:08
Gilla
Alla som undrar vad som händer under löpning bör se detta. http://www.youtube.com/watch?v=8DoARSlv-HU
#6
7 april 2012 kl 17:52
Gilla
Nu har jag just avslutat mitt första 12 km pass i foppatofflor.

Som medveten trendputte ser jag ner på foppatofflor och som löpare har jag alltid köpt dyra skor för pronerande fötter.

Men nu har jag en tid kört i fottatofflorna. Har börjat försiktigt och långsamt och kört max ett pass/vecka och bara runt 5 km. Men nu körda jag det dubbla. Inte så snabbt men inte jättelusigt heller för att vara påskafton och iskallt.

Jag tycker att de är skitsköna. Vill inte springa helt barfota för mina fotsulor är så känsliga, och det är så kallt. Men Foppa är lagom. Tycker jag får en bra träning för underbenen och visst skydd mot underlaget även om jag känner marken väl.

Är det någon som oxå testat dessa skitfula med sköna fotbeklädnader?
#7
7 april 2012 kl 19:09
Gilla
Ja, de är väldigt lätta! Ett klart +
Mina sitter kvar på foten eftersom de har en "rem" runt hälen. Men jag ska köpa ett par i mindre storlek som sitter lite bättre fast eftersom jag skaffade dem för att ha när mitt frilanskontor var väldigt kallt och ville kunna ha sockar i ...

Jag skulle väl inte ha dem på grovstenigt och mycket ojämnt underlag så länge de sitter så löst, men 95% av tiden är det ju pnat och platt där jag springer.
#8
7 april 2012 kl 21:01
Gilla
Bra länk.
#9
9 april 2012 kl 12:24
Gilla
Hej. Är i samma läge som du.
Jag ger inte något råd, mer än att ta det varligt och skynda långsamt.

Men så här gjorde jag när jag tröttnade på att vara en pronerande man i dyra skor.
Jag är ingen fartraket, men jag lunkar tre-fyra mil /vecka om jag får som jag vill.
Jag började med ett par tunna, tunna skor från Ecuador (utmärkt kvalitet fö. kostar ingenting!) och sprang 6 km. Vaderna var som hårdkokta ägg i en vecka.
Sen gjorde jag om det ett halvår senare. För nån månad sen. Samma resultat.
Jag band även fast en lastpall i ett rep runt midjan och sprang med den efter mig. Det tvingade mig att känna hur det kändes att sätta i framfoten, lyfta knäna, skjuta ifrån, ta kortare steg etc.

Sen dess har jag sprungit ett kortare pass per vecka med foppatofflor. De är sköna. Har lite dämpning men inte mer än att varje sten på vägen känns igenom och gör lite ont om man landar för hårt. Det är ganska roligt och jag sättar nästan automatiskt ner foten utan att landa på hälen, men jag tänker på det lite också och det gör löpningen roligare med den omväxlingen. Jag märker att jag kan använda samma löpsteg i mina vanliga asics oxå. Om jag bestämmer mig för det. Ganska skönt att variera. Speciellt på långpass.
#10
10 april 2012 kl 15:46
Gilla
Hur är det med batteritiden på Garmin 305?
Håller den för en femtimmars utflyckt?

#11
22 april 2012 kl 20:04
Gilla
Är det någon som vet om det finns funktionskläder som faktiskt är snygga?
Det finns tuffa, tajta, fräsiga och sportiga kläder men snygga? Knappast. Hade inte alla andra löpare haft dem hade man aldrig tagit dem på sig. Det är ju löparuniformen idag. Men ur alla andra perspektiv är löparperspektiv är de ju bisarra. Som en blandning av fantomen tyskt skidmode från 80-talet. Hade man sett en av oss löpare år 1960 hade man trott att utomjordingarna landat.
Enda sättet att komma undan är att välja svart. Eller att gilla läget och intala sig att det är snyggt att se ut som fantomen, trots att man har en kropp som Knasen eller Schassen.

För det är inte kläderna som är snygga, det är kropparna de sitter på i reklamen. De utstrålar 100% sportighet och 0% elegans. Men eftersom man springer är det ingen som hinner se det.

Har någon sett funktionstyger i rutigt, tex? Eller tajts i annat än svart eller Briofärger? Finns det andra sporter som tagit fram funktionskläder med mera rimliga snitt?
Jag skulle vilja ha en skjorta i löparmaterial som man kan knäppa upp om det är varmt och knäppa om man kommer in i stan, tex. Eller ett par tajts med snygga revärer och kanske en ficka där man faktiskt får plats med något. Ja menar det är ju inte alltid man kutar i folktomma miljöer, i bland kanske man kör en lätt mil på Södermalm i Stockholm och vill se lite casual ut, och inte bara löpartokig.

Som löparkjolen, tex. Det borde finnas motsvarande för killar. Är det nån som har länkar, bilder, tips på annorlunda och snygga löparkläder?
#12
23 april 2012 kl 11:07
Gilla
Ja, det är de! På rätt väg, helt klart. Har tydligen missat dem när jag letat.
#13
23 april 2012 kl 12:49
Gilla
Ja, man vill ju verkligen ha fukttransporten. Bomullskläder blir ju snabbt gräsliga när det är varmt.

Men nog borde man kunna tillverka ett funktionstyg med snyggt mönster? Det handlar ju bara om hur man matar vävstolen.

Jag hittar bara inte företaget som redan tänkt på det.
#14
23 april 2012 kl 18:17
Gilla
Färger, snitt, modell. Fotbollspelare har ju tex en krage på sina tröjor. Och hårdrockare hade ju hela 80-talet tajts i alla möjliga färger... försöker tänka utanför lådan här :)

Själv vill jag ha ett linne som ser ut som en rutig skjorta med avrivna ärmar som jag kan knäppa upp eller ner beroende på med eller motvind, varma dagar. Men jag är nog rätt ensam om det, misstänker jag.
#15
23 april 2012 kl 21:16
Gilla
#16
10 maj 2012 kl 10:08
Gilla
Tack för alla bra tips.
Mina ljumskar är släta som ägg.

Jag sprang sydkustloppet utan minsta skav. Då med glidmedel på benen.
( har även kört andra pass uppemot två timmar utan skav)

Ett problem uppstod dock när jag skulle öppna min påse för persedlar med glidmedel på händerna. Tack du okände löpare som hjälpte mig.
#17
12 maj 2012 kl 07:19
Gilla
Klart du kan om du vill. Men varför?
Hon klarar väl sig själv? Med 1.55 som tid är hon en stabil löpare. Gå och duscha och köp en målpresent och låt henne göra sitt eget lopp.

Jag vet att det inte var det du frågade och att jag inte har med det att göra. Men jag lägger näsan i blöt...

Lycka till, hur du än gör. Och berätta hur det gick.
#18
10 juli 2012 kl 08:09
Gilla
To whom it may concern:
Nu har jag bestämt mig. Jag ska springa mitt första maratonlopp i sko- och modevärldens motsvarighet till ketchup.
Denna föraktade toffla hjälper mig att flytta fokus från min maratonprestationsångest som hindrat mig från att ställa upp tidigare (trots att jag kört längre distanser) till något annat: Jag tänker på steget, de fula skorna och fotisättningen och inte på hur trött och dålig jag är.
Men framförallt är de sköna och praktiska, för mig.
Min kusin som var här och sprang i helgen testade mina gula och formulerade känslan väl: "Foten är friare i foppatoffeln än i skor."
Tofflan väger ingenting, den smiter inte åt och styr inte foten. Den är som en liten madrass under fötterna. Den dämpar stötarna men lämnar hela ansvaret för steget åt foten och benet. Den är mjuk nog för att jag ska känna varje gruskorn, men tjock nog för att de inte ska göra (så väldigt) ont att trampa på en vass sten. Jag får inga blåa tår och inga blåsor.
Kusinen som är läkare var här redan förra sommaren och sprang. Han hade blivit nyfiken på barfotalöpning. Okunnig och opåläst föreläste jag för honom om hur kroppen fungerar. Plötsligt insåg jag att jag upprepade saker jag hört av skoförsäljare för en man som just skulle disputera i ämnet smärta i muskler och ben och sånt.
Så när jag slutat skämmas läste jag också Born To Run och började fundera på vad som mest liknade de bildäckssandaler som omnämns där. Svaret blev mina gamla bastuskor.
När jag började springa med dem hände tre saker:
1. Jag kände marken och kom därmed upp mera på framfoten.
2. Jag fick träningsverk i vaderna som aldrig förr.
3. Jag hade roligare med löpningen igen.
Inte bara foten blev friare. Även min sjuka skalle kom loss.
Istället för att bara se hur mina tider sakta försämrades fick jag nåt kul att tänka på. Jag kände mig som en pionjär. Istället för nya 1500:- skor varje år använde jag i den mest föraktade toffla som finns.
Inför Sydkustloppet 21 km var jag orolig. Jag ville inte springa och få en dålig tid. Igen. Men då tog jag mina foppa och sprang. Det skulle kanske inte bli min bästa tid, men det skulle bli min bästa tid med foppa.
Jag persade med tre minuter på det loppet och hade roligt hela vägen.
Så, på lördag blir det jubileumsmaraton i synnerligen icketidstypiska crocs. Det ska bli intressant att se vad som händer efter 30 k.

(Kul att du orkade läsa ända hit.)
#19
10 juli 2012 kl 21:58
Gilla
Jag har strumpor i, Raggis. Annars får jag skavsår.
#20
11 juli 2012 kl 09:08
Gilla
Per, jag har ett par gamla kopior från intersport och ett par "äkta" och i båda fallen känner jag marken. Speciellt på grusväg känner jag varenda sten.
Nu kan man iofs med dessa sätta i hälen först, då blir det inte samma sak.

Josef, ja, vaderna kan nog bli rätt möra. Men är man inte mör någonstans sista milen på en mara har man väl sprungit för långsamt? Nå ja. Det ska bli kul. Skittrött ska jag bli.
< < < 1 2 3 4 > > >