Löpning Kläder, Skor & Prylar 61 inlägg 4637 visningar

Skraj framfotsnybörjare behöver hjälp

N S
1982 • Piteå
#1
1 april 2012 - 19:36
Gilla
Hej, som jag skrev i en annan tråd så försöker jag lägga om mitt löpsteg till framfotslöpning. I dagsläget har jag ett par Adidas Supernova Sequence som efter 80mil är rejält nötta i hälen, främre delen av skon ser som ny ut... Med andra ord så är jag i dagsläget så långt bort i andra änden som man kan komma :-)
Har försökt sen i höstas att springa mer på tårna och kommit så långt att problemen med benhinnorna och hälsenorna har försvunnit men det är fortfarande inte särskilt bra.

Hur som helst så är jag nu på jakt efter ett par plattare skor för att ta nästa steg. Jag är alldeles för feg för de mest extrema odämpade och helt platta skorna som finns.
Jag skulle vilja ha hjälp med tips på ett par skor med måttlig häl-tå lutning 4-8% kanske och hyfsat med dämpning. Får gärna vara Adidas också då det är enda märket jag har koll på stolekarna hos :-). Jag har 10,5US i Adidasstorlek så tips på vilken storlek jag bör välja om ni rekommenderar andra märken mottags tacksamt.

Tack på förhand från en skraj nybörjare.
< < < 1 2 3 4 > > >
David Simonsbacka
1978 • Uppsala
#41
4 april 2012 kl 16:43
Gilla
Kan tyvärr inte hjälpa med Puma Faas, har du kollat Team Sportia vid Delfinen? Dom verkar iaf ha NB 890 och adizero. Inget å skryta med kanske men alltid något. Konstigt att det inte finns någon vettig butik däruppe...
Erik E
1978 • Piteå
#42
4 april 2012 kl 23:14
Gilla
Hägglunds säljer både Vibram FiveFingers och Merrell Trail Glove. Jag köpte mina KSO där förra sommaren.
Erik E
1978 • Piteå
#43
4 april 2012 kl 23:23
Gilla
Naturkompaniet saluför ju också en hel del sådana här skor. Inov8 F-lite 195, Merrell Bare Access, Ecco Biom, FiveFingers m.m. De har en butik i Luleå. Har dock aldrig varit in där så jag vet inte hur det lokala sortimentet ser ut.
1983 • Halmstad
#44
6 april 2012 kl 11:35
Gilla
Försök att inte trycka ifrån med foten utan att lyfta den så fort som möjligt. Det är troligt att man när man tänker på att trycka från kommer att lämna marken sent med den bakre foten vilket resulterar i att du måste sätta i foten en bit framför kroppen för att hålla balansen. Se Newtons lilla grafik där de presenterar sin tanke.
http://www.newtonrunning.com/run-better/optimal-running-form
John Bengtsson
1977 • Västra Frölunda
#45
6 april 2012 kl 12:46
Gilla
Faas 300 tycker jag är en grymt prisvärd sko! Mjuk och lätt, inte så mycket dämpning, men inte direkt minimalistisk heller.
1974 • Kungsbacka
#46
6 april 2012 kl 17:50
Gilla
Chansade på Faas 300 från Wiggle. Tycker väldigt mycket om dem. ca 200 g väger storlek 42. Lätta och med förvånansvärt bra dämpning. Känns riktigt snabba måste jag säga. Kombinerar dem med Mirage. Intervaller, backträning och miltävling har jag Faas. Längre pass kör jag med Mirage.
N S
1982 • Piteå
#47
8 april 2012 kl 09:22
Gilla
Efter att ha lekt lite med passformshjälpen hos http://www.runningwarehouse.com så lutar det jäkligt mycket mot en dubbellösning. Saucony Mirage och Hattori :-) Det som gör att jag inte beställt än är att jag inte provat Saucony och skulle gärna ha gjort det först. Sen undrar jag om man ska ha samma storlek på Mirage och Hattori? Hattorin ska ju sitta tight men jag blir inte klok på hur man ska tänka.
Erik E
1978 • Piteå
#48
8 april 2012 kl 11:29
Gilla
Du kan förmodligen inte ha samma storlek på Mirage och Hattori. Inte för att jag har testat Mirage men jag har ett par Kinvara i storlek 44.5 och jag kunder inte ens få ner mina fötter i ett par Hattori 44.

Mirage är ett par vanliga skor och där kan du mest troligt bara mäta storleken på foten och gå efter storlekstabellen. Hattori bör du prova först och det lär inte vara ett problem. De finns nämligen på Intersport i Piteå. Det var där jag provade ett par för några veckor sedan.

Men skall du ändå gå på ett par extremtunna mockasiner tycker jag att du skall testa FiveFingers. Du får mer barfotakänsla med de separerade tårna och i övrigt är de ganska lika Hattori. Samma tjocklek på sulan har jag för mig. De finns som sagt på Hägglunds (Prästgårdsgatan, mitt emot Skölds). Där kan du prova ut rätt storlek. Personalen är hjälpsam och de kostar inte speciellt mycket mer där än på närbutikerna.
Oldboy
1952 • Danderyd
#49
8 april 2012 kl 20:39
Gilla
Tycker du ska försöka prova det du kan. Har aldrig provat Hattori men nog tror jag det finns en smula dämpning i de inte helt tunna kuddarna under foten. FiveFingers är som barfota med lite skydd mot kottar och pinnar - småsten under hälen gör ont. Tycker inte du ska bry dig om dem förrän du provat lite riktig barfotalöpning och kännt att du gärna fortsätter men behöver just lite skydd mot somligt (eller en aning köldskydd, mycket är det inte).
Det finns många "racing flats" som är riktigt tunna, superlätta och flexibla men ändå ger lite mer dämpning - Asics Piranha, Mizuno Universe t ex.
Daniel Kjellberg
1974 • Göteborg
#50
9 april 2012 kl 09:26 Redigerad 9 april 2012 kl 09:26
Gilla
Mirage är fantastiskt sköna och ger ett bra löpsteg.
Olle Svalander
1969 • Lilla Beddinge
#51
9 april 2012 kl 12:24
Gilla
Hej. Är i samma läge som du.
Jag ger inte något råd, mer än att ta det varligt och skynda långsamt.

Men så här gjorde jag när jag tröttnade på att vara en pronerande man i dyra skor.
Jag är ingen fartraket, men jag lunkar tre-fyra mil /vecka om jag får som jag vill.
Jag började med ett par tunna, tunna skor från Ecuador (utmärkt kvalitet fö. kostar ingenting!) och sprang 6 km. Vaderna var som hårdkokta ägg i en vecka.
Sen gjorde jag om det ett halvår senare. För nån månad sen. Samma resultat.
Jag band även fast en lastpall i ett rep runt midjan och sprang med den efter mig. Det tvingade mig att känna hur det kändes att sätta i framfoten, lyfta knäna, skjuta ifrån, ta kortare steg etc.

Sen dess har jag sprungit ett kortare pass per vecka med foppatofflor. De är sköna. Har lite dämpning men inte mer än att varje sten på vägen känns igenom och gör lite ont om man landar för hårt. Det är ganska roligt och jag sättar nästan automatiskt ner foten utan att landa på hälen, men jag tänker på det lite också och det gör löpningen roligare med den omväxlingen. Jag märker att jag kan använda samma löpsteg i mina vanliga asics oxå. Om jag bestämmer mig för det. Ganska skönt att variera. Speciellt på långpass.
Mattias Jägstedt
1973 • Halmstad/Gullbranna
#52
11 april 2012 kl 14:04 Redigerad 11 april 2012 kl 14:05
Gilla
N Sundin: Angående Stadiums sortiment. Om skorna finns på hemsidan kan du ju beställa där med uthämtning i din lokala butik. Om de inte passar eller om man ångrar sig så tror jag inte man behöver skicka tillbaka dem utan man kan lämna tillbaka dem i sin butik. På så sätt kan du ju prova Hattorin och sen bestämma om du vill behålla dem, och du ska inte behöva betala några fraktkostnader i såna fall...
N S
1982 • Piteå
#53
18 april 2012 kl 09:53
Gilla
Nu har jag till sist fått tid nog över för att hinna prova de skor i den här genren som finns tilgängliga för mig.
Intersport chockade med att ha Nike Free, Saucony Mirage och Hattori.
Först och främst så bekräftade Nike Freen de jag redan visste, Nikes skor passar helt enkelt inte på mina fötter. Jag tycker helt enkelt inte att dom är särskillt sköna.
Saucony Hattori var en spännande upplevelse. Jag visste inter riktigt vad jag skulle vänta mig men ändå blev jag förvånad. Att överdelen skulle vara så minimalistisk trodde jag inte. Skulle vara spännande att prova en löptur i men de kändes för extrema för mig i dagsläget. Samt att jag inte alls kom överens med storlekarna.
Saucony Mirage däremot satt som en smäck i 9,5UK. Nästan Addidas bra faktiskt :-). Min enda tveksamhet med Miragen är att jag tycker att de var lite väl mycket "vanlig" sko över dom.

Sen gick jag till Hägglunds som hade Five Fingers och Merrell Trail Glove.
När det gäller Five Fingers så ska jag direkt erkänna: För mig finns det gränser där form går före funktion. Jag har inte kommit nog långt i min personliga utveckling för att visa mig utomhus i ett par Five Fingers. Detsamma gäller tights för övrigt...
Merrell Trail Glove provade jag egentligen bara för att se hur Merrells passform var då jag såg Bare Access som ett spännande alternativ. Men Trail Gloven kändes jäkligt rätt måste jag säga. Det lilla provspringandet jag kunde göra där kändes jäkligt naturligt. Tillskillnad från Hattorin som jag inte rikigt kände att jag sprang naturligt i av nån anledning. Tror att Hattorins minimalism skrämde mig till att spänna mig eller nått sånt. Trail Glovens mer omslutande känsla kändes mer förtroendeingivande för mig så att jag sprang bättre. Jag skulle dock velat haft halvstorlekar och det verkar vara svårt att få tag på. Sen är det ju rätt dyr även i England och det tar emot...

Det provturen gett mig är att Saucony Kinvara ligger bäst till. Aningen mindre än Mirage bör vara en bra kompromiss känns det som. Dessutom lär de gå att få tag i till bra pris här i månadsskiftet.
Merrells olika modelller dök också upp som en dark horse från ingenstans och där är jag osäkrare.
En tanke är att köpa ett par Kinvara som asfaltskor och ett par Trail Glove som elljusspår och gymskor. Dyr lösning dock.
Bara ett par Bare Access skulle också kunna vara en väg att gå kanske...

Några tankar nån?
1959 • Saltsjö-Boo
#54
18 april 2012 kl 10:43 Redigerad 18 april 2012 kl 10:46
Gilla
Jo, Trail Glove har suverän passform, sitter tight baktill och i mellanfoten men klämmer inte ihop tårna. Helt i min smak. (Trail glove storlek 11,5 US är min referens i Shoefitr). Sen är snörningen också så flexibel att det funkar både att springa strumplöst och med dubbla strumpor (vilket kan vara skönt när det är 15 minusgrader)
Kan tillägga att förutom motionspår så funkar Trail glove mycket bra på kall kärv packad snö...
Sulan skulle dock kunna varit en cm bredare vid lilltåns bas. Jag har breda "ankfötter", landar på framfotens ytterkant, och upplevde speciellt början att yttersulan inte gav så mycket stöd där.
Sen springer jag sällan på så tekniskt underlag att jag är betjänt av den grovmönstrade sulan. Då kan ju nya Road Glove och den lite mer dämpade Bare access vara ett alternativ.

Om du tycker att du hamnar mellan storlekarna på Trail Glove, så kan jag säga att Bare Access tycks vara lite annorlunda i storlekarna. Enligt Shoefitr ska jag välja US 11 istället för 11,5.

Om du vill prova Bare Access så har jag sett att Addnature har gratis frakt, 365 dagars öppet köp och gratis returfrakt. Alternativet är att beställa hem Bare access till din Stadiumbutik, men där är priset 44 kr högre.
Edit: Naturkompaniet har också Bare Access
N S
1982 • Piteå
#55
18 april 2012 kl 13:37
Gilla
Det verkar finnas en modell som heter Sonic Glove, nån som vet vad dom har för "profil"?
Och hur funkar Trail Glove på asfalt? Road Glove verkar inte ha samma snörningssystem av vad jag kan se på bilderna.
Sven Gustafson
1966 • Lund
#56
18 april 2012 kl 14:05 Redigerad 18 april 2012 kl 14:06
Gilla
Trail Glove funkar kanon på asfalt om man bortser från att sulan tar slut väldigt fort :-(

Om jag förstår Merrells hemsida rätt så har Sonic Glove samma sula som Trail Glove.
1959 • Saltsjö-Boo
#57
18 april 2012 kl 14:48
Gilla
Mina Trail Glove slits främst vid lilltåns bas, kanske av skäl som jag angav i förra inlägget. Möjligen har de också en mjukare gummiblandning för att greppa på sten och berg...
Min prognos är dock att sulorna kommer att hålla långt över 100 mil.
Milkostnaden, räknat på svenska butikspriser, blir alltså klart lägre än för Kinvara som slits väldigt snabbt...
Jocke Näsvall
1977 • Uppsala
#58
18 april 2012 kl 21:45
Gilla
Jag har både trail glove och sonic glove. Förutom att ovandelen är i olika material (luftig mesh / vattentät softshell) är skorna identiska. Möjligen är sonic glove lite mindre i storleken, men jag kanske bara inbillar mig pga att ovandelen är lite styvare. Jag tror också att de utan problem håller över 100 mil.
Erik E
1978 • Piteå
#59
18 april 2012 kl 23:20 Redigerad 18 april 2012 kl 23:20
Gilla
Kinvara är ett alldeles utmärkt val för asfalt. Och Trail Glove skulle nog passa dig perfekt på elljusspåret. Själv kör jag med ett liknande upplägg, d.v.s. Kinvara på asfalt och FiveFingers KSO på elljusspåret. Jag föredrar KSO framför Trail Glove eftersom man har betydligt bättre markkänsla i dem. Man får förvisso fördelarna med ett naturligt löpsteg i Merrellskorna men sulan har en rock plate som gör att man inte känner underlaget speciellt bra. Vilket förstås kan vara en fördel om det inte är barfotakänslan man är ute efter.

Hur bra ett par Kinvara skulle må på elljusspåret vet jag dock inte. Det är ju ingen slitsula att tala om utan mestadels bara naken EVA-dämpning som jag gissar slits ut ganska fort på barkspår. Det finns några fläckar med slitsula men för att dessa skall ta det mesta av slitaget måste man springa på plant underlag. Asfalt alltså.

Sonic Glove är identiska med Trail Glove bortsett från materialet. För mig skavde de något fruktansvärt ovanpå foten. De satt jättebra och var sköna så länge jag stod stilla men det styva materialet i ovandelen veckade sig inåt vid varje steg och gnagde i fötterna. Det räckte med ett gå ett par varv inomhus för att jag skulle börja få ont. Trail Gloven är dock mjuk och fin och går att använda utan strumpor.
Annelie
1971 • Skövde
#60
20 april 2012 kl 13:49
Gilla
Fick hem mina Merrell Bare Arc (damversionen av Bare Access) i går. Har skrivit ihop en snabbreciension om någon är intresserad.

Första intrycket
Generöst med volym, framförallt i framfoten, dock var längden bra. Köpt en halv storlek större än jag brukar ha, men mina fötter verka ha blivit längre… Otroligt mjuka och följsamma, lite mockasinkänsla. Testade att lägga i en inläggssula från ett par andra skor (bara de från Puma Faas500 var tillräckligt breda) för att minska volymen något, och det kändes jättebra.

Testlöpning
Yttre förutsättningar: Nollgradigt, blåsigt och snöblandat regn. Brrrrr!!!
Mina förutsättningar: Jag landar på framfoten. Väger drygt 70kg. Gillar inte för svampig stötdämpning, utan vill känna respons från underlaget.

Körde utan inläggssula och med lite tjockare sockar. Började med lätt uppvärmning på asfalt. Det var inga problem med löpsteget. Fötterna kändes lätta och kvicka. Lite grann samma känsla som att springa med VFF. Däremot tycker jag inte att Bare Arc ger "barfotakänsla" såsom VFF gör. Stötdämpningen under framfoten kändes tillräcklig, betydligt mjukare än mina Bilkila. Lite grann samma känsla som Inov-8 f-lite 195, men Bare Arc är betydligt mjukare och mer flexibel än 195:an.

Körde lite fartlek i form av backintervaller och tempoökningar över några hundra meter. Skorna kändes lätta och kvicka. När jag tittade på passet efteråt såg jag att jag varit nere i under 4min-tempo, vilket är väldigt snabbt för att vara jag… Inte konstigt att jag blev trött. Sprang både på asfalt och grus/stig. Det var blött, men inte lerigt. Fästet var bra.

Joggade ner på gräs. Sprang både i uppförsbacke och flackt och hade godkänt grepp. Lite halt där snön började lägga sig. Så länge man jag sprang på jämnt underlag så utgjorde den extra volymen i skon inte några problem. Tror dock inte att det funka lika bra i svårare terräng.

Avslutade med att testa dem under fredagsrusningen inne på Ica Maxi. De fungerade alldeles utmärkt när man måste hoppa undan för att inte bli överkörd av kundvagnar där föraren har blicken på "veckans kortvaror" istället för där de körde.

Sammanfattningsvis en mycket trevlig sko om man är ute efter en lätt ”riktig” sko för framfotalöpning på alla typer av fasta underlag. Kan nog bli en favorit i vår/sommar. Hoppas kunna komma ut i helgen på en lite längre tur. Då ska jag nog testa att lägga i en inläggssula.
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.