Foruminlägg av LS

#1
30 januari 2013 kl 00:56 Redigerad 30 januari 2013 kl 00:59
Gilla
Rukriksättning, tjoho!

Jag har råkat ut för ett problem som har hållit i sig sen lite innan nyår. Min vänstra fot somnar när jag springer. Dessutom får jag väldigt mycket mjölksyra i vaderna, på gränsen till kramp ibland. Detta gör det ofta helt omöjligt att fortsätta och jag måste pausa, ibland går det över men andra gånger måste jag ge upp helt och hållet. Det största problemet är att det sker ofta redan vid 3 km-sträcket.

Jag har sprungit sen augusti 2011 men är långt ifrån någon superform. Uppehåll i mer eller mindre 2 månader november-december 2012 då jag knappt sprang något på 4 veckor. Och efter det dök problemet upp.

Har aldrig haft något liknande problem. Högst några enstaka tillfällen har det hänt att vaderna har blivit sega men aldrig i närheten av samma grad som nu. Har ofta haft någonting som spökat (typ ont i höften, ont i knäna, ont i foten) till och från men det här är det mest ihärdiga jag har stött på förutom en benhinneinflammation som varade i typ 2 månader förra våren.

Styrketränar hela kroppen och nu den senaste tiden har jag kört ben två gånger i veckan (knäböj, lårcurl och vadpress), misstänker att det inte är det som ställer till det men kan testa att vara utan det ett tag. Mina skor är ifrån oktober 2012 och jag ska testa att köra med de jag hade innan dess också för att testa, men samma sak där tror jag inte att det är det som är problemet.

Sen har jag faktiskt slut på idéer om vad det kan bero på. Hoppas att nån har tid att läsa och komma med synpunkter för detta är inte hållbart längre. Skriver några stats också som kanske kan vara relevanta på ett eller annat sätt:

Man, 23 år, 177 cm, 75 kg

Edit:
Brukade väl snitta 3 pass per vecka innan. Varierat med terräng, distans osv. Milen på åtminstone under timmen. Längsta sträcka jag avverkat är väl uppemot 26-28 km.
#2
30 januari 2013 kl 20:56
Gilla
Manning:
Jag har två par "löp-strumpor" som jag tror är av den sorten. Men jag antar att du menar sådana som går upp över vaderna också och i så fall är svaret nej. Vill helst inte kitta upp mig allt för mycket men det kan nog vara värt att testa, har du några förslag på märke, modell osv?

Förstår bara inte varför det här problemet uppstår nu och inte tidigare. Snubblade över en annan tråd där jag såg att tåhävningar verkar vara ett vanligt sätt att motverka strul med vaderna så det kommer nog bli en del tåhävningar framöver, typ varje dag med bara kroppsvikten. Men det största problemet är fortfarande att ena foten somnar eller domnar bort.
#3
30 januari 2013 kl 21:10
Gilla
Nyström:
Tanken har faktiskt slagit mig men rent spontant känns det inte som att det är det som är orsaken heller (konstigt att bara ena foten strular då snörningen är lika hård på båda skorna). Men ska absolut testa mig fram med lite lösare knytning nästa gång. Känns lite pinsamt om det är det som är felet men då är det åtminstone lätt att åtgärda. Tack för tipset.
#4
30 januari 2013 kl 21:46
Gilla
Norman:
Fick du nån diagnos av någon läkare/sjukgymnast eller liknande? Skönt att det verkar lösa sig för dig i alla fall.
#5
1 februari 2013 kl 00:14
Gilla
Tack för alla svaren. Ska testa några av grejerna och om det inte funkar får jag nog göra ett besök hos någon sjukgymnast.
#6
1 februari 2013 kl 16:33
Gilla
Manning:
Nja, jag vet inte. Har aldrig känt någon smärta, det är med som att foten somnar eller blir helt avdomnad. Är visserligen ganska plattfotad.

Gustafson:
Ska absolut testa att använda de gamla skorna som egentligen har nått sitt bäst-före-datum men man kan inte anklaga dem för att inte vara tillräckligt insprungna :)
#7
10 april 2013 kl 19:13
Gilla
jahaja
#8
14 april 2013 kl 16:48
Gilla
Intesseklubben antecknar
#9
15 oktober 2013 kl 05:23
Gilla
Fyfan vad jag bryr mig.
#10
4 mars 2018 kl 23:33 Redigerad 4 mars 2018 kl 23:36
Gilla
Hej, ännu ett knäproblem här!

För att göra en lång historia kort så får jag då och då, ganska oregelbundet, enorma nyp i höger knä. Det sticker till som ett knivhugg på utsidan av knäskålen (kolla det röda området på bilden här i länken längst ner). Det som gör mig mest förvirrad är att det aldrig sker under träning utan oftast om jag står, ligger eller sitter ner. Känningarna varar bara i några sekunder och vissa gånger känns det som att jag kan motverka att de slår fullt ut genom att vinkla och vrida lite på benet.

Vet inte alls vad som föranlett detta så är tacksam för alla tankar. Springer ganska regelbundet sen 5-6 år tillbaka så tror inte att det handlar om någon överbelastning vid just löpningen. Gjorde lite tunga (för tunga?) marklyft och knäböj i samma veva som det hela började men vet inte om det har något med saken att göra.

https://www.epainassist.com/images/Peroneal-Nerve-Injury.jpg
#11
4 mars 2018 kl 23:39
Gilla
Jag glömde skriva att smärtan ibland kan upplevas precis så som jag tror folk menar när de säger att "det strålar i nerven".