Foruminlägg av Pierre Lundberg

#1
20 februari 2014 kl 18:56 Redigerad 20 februari 2014 kl 18:56
Gilla
Hej,

Har inte cyklat ordentligt på lång tid, men minns hur roligt det var när jag var liten. Nu är tanken med cyklingen lite annan, nämligen både träning samt pendling mellan jobb och hem, en distans om 2 mil enkel väg på landsbygd.

Eftersom jag inte vet om intresset kommer växa eller avta vill jag inte spendera mycket mer än 5-6000 kr på cykel. Sen är jag medveten om att hjälm, kläder, skor etc tillkommer men sådant går att köpa allt eftersom intresset växer.

Cykeln är som sagt tänkt att gå som pendlingscykel på gång/cykelbana 2 mil enkel väg. Om allt går som det ska och jag känner mig redo vill jag även försöka tackla halvvättern med min mor i sommar! Har mentalt skapat mig en bild att Cyclocrossar kanske är mitt bästa val? Svårt att passa budget bara.

Har 2 cyklar i tanken som passar budget, en begagnad och en ny ifrån Cykelringen.

Begagnad: Giant Escape Disc 2013
En hybrid med 5 års garanti som gått ca 100 mil redan. Medföljer hjälm, lås, skärmar, lampor osv.

Ny: Marin Argenta A6 Racer 2013
Osäker på om detta är en ren racer eller en Cyclocross.


Är ytterst tacksam för all hjälp, åsikter, förslag, sågningar etc som finns!

Mvh
Pierre
#2
21 februari 2014 kl 07:23
Gilla
Hej,

Tack för svar, fina cyklar. Tyvärr fanns inte X-box 1317A Special Edition 2013 i min storlek (large) kvar. Jag är 185 cm med benmått 89 cm.

Vad tror ni om denna? http://www.evanscycles.com/products/jamis/nova-sport-2014-cyclocross-bike-ec054711

Den är billigare, med billigare material men är den så mycket sämre?

Alternativt denna: http://www.evanscycles.com/products/pinnacle/arkose-one-2013-cyclocross-bike-ec039561

Tack igen!
#3
21 februari 2014 kl 20:01
Gilla
Var och tittade på Marin Argenta cyklarna ikväll. "Säljaren" på Cykelringen tipsade först om hybrid, men gick motvilligt över till landsvägscyklarna. När jag frågade om Cross fick jag en tom blick tillbaka där han menade att det var deras hybrider.

Dessutom hade de bara 1 storlek (55cm på den dyrare, och 58,5cm på den billigare) inne men han trodde att det kunde finnas andra storlekar i andra butiker.

En LVG cykel kanske inte vore helt uteslutet ändå, när jag endast planerat att cykla vår, sommar och höst?

Såg nu att Ridley'n fanns både i Medium och Large, vet inte hur jag tittade tidigare... Även om den sträcker budgeten lite grann.

Tack igen för alla svar :)
#4
22 februari 2014 kl 21:09
Gilla
Tack Pebben, Emil och Fredrik för svaren.
Svårt att hitta "riktiga" cykelhandlare som har instegscyklar under 10000 kr. Konstigt kan jag tycka då i 10 000 kr är mycket pengar om man letar efter en första cykel.

Begagnat tittar jag på för fullt. Är medveten om att det är likt köpa grisen i säcken. Lika så är det svårt att hitta begagnade Cyclocrossar, är folk så nöjda med den? :)
Finns gott om racers, tex Specialized Allez, Orbea Gavia, Scott Speedster S40, Specizliced Sirrus (hybrid), Scott cyclocross etc på blocket i Stockholm.

Tack för hjälpen i letandet
#5
27 februari 2014 kl 19:00
Gilla
Håller utkik på begagnatmarknaden. Den hybriden ser inte så dum ut, ska se om jag kan prova lite fler cyklar i butik för att få en känsla över hur man ska sitta och vad som kan vara en bra modell för mig.

Vad tycker du om hybriden Stefan?

Tack igen för alla tips! Hoppas någon annan kan ha nytta av denna tråd!
#6
1 maj 2014 kl 11:10
Gilla
I slutändan blev det en begagnad Giant Escape RX disc som jag nu cyklat ca 25 mil på. I det stora hela är jag nöjd, men jag suktar ändå efter bockstyret.

Tänkte lämna in cykeln på genomgång i butiken den köptes ny (cykelkedjan) för en fri service och övergång.

har även insett jag jag behöver köpa lite verktyg att ha med under cyklingen i sadelväskan. Kedjebrytare och små sexkantsnycklar för allmän service samt slang och liten pump kan vara bra under pendling. Något mer som kan vara aktuellt att tänka på?

Jag blir fortfarande förvånad över hur enkelt det är att cykla (för mig) relativt fort och vilka sträckor man tillryggalägger på kort tid. Lite skillnad mot de MTB's jag cyklat på när jag var barn med tung ram och stora breda däck.

Allt som allt så är cykling mycket roligt!
#7
1 maj 2014 kl 18:06 Redigerad 1 maj 2014 kl 18:50
Gilla
Köpte sadelväska för någon vecka sedan, så ska försöka komplettera den med ett litet multiverktyg samt 2 slangar och däckverktyg. Sen såg den där pumpen väldigt trevlig ut.

Kedjebrytaren var nog mest tänkt att ha hemma, för att kunna dela på kedjan och göra rent ordentligt med jämna mellanrum. Verkar vara ett enkelt sätt att få rent ordentligt. Alternativt en sån där kedjetvätt?

Tack för hjälpen!
#8
4 maj 2014 kl 15:23
Gilla
Smart lösning med kedjelås, ska definitivt titta på ett sådant. Verkar enkelt att bryta med. Ska definitivt köpa 2-3 stycken att ha med i väskan.
Nyporna bör vara tillräckligt starka, då jag i vardagen påfrestar dem mycket.

Var ute en tur idag och tyckte det resslade och gnisslade mycket om cykeln, speciellt under belastning. Tycker inte det finns spel i vevhuset eller liknande även om det låter som knakandet kommer därifrån och "rasslet" ifrån bakdreven. Tror jag får lämna in cykeln på service innan jag cyklar mer.
#9
4 maj 2014 kl 20:26
Gilla
Ska läsa ordentligt på sidorna du tipsade om. Har kollat lite på youtube om inställning av växlar osv. Mycket handlar ju om att få allt att lira snyggt ihop. Under den lilla stund jag kikat på tex sidan om kedjor har jag sett saker jag aldrig hört om tidigare.

Tack
#10
10 maj 2014 kl 12:27 Redigerad 11 maj 2014 kl 14:37
Gilla
Nu är växlarna justerade och allt rengjort och uppsmort utan att ha använt avfattning som ni tipsade om. Förstår helt och hållet ert resonemang, tack Håkan!

Funderar även på nya Continental GP4000 S2 däck som verkar vara de däck som "gäller"
Hur mycket vinner man på nya däck mot de som satt på från början?

Har bestämt mig för att behålla denna cykeln över våren/sommaren och verkligen se att jag fastnar innan jag motiverar en ny racer/cross.
Det viktiga just nu är att bli starkare/få mer mil i benen, och det ser jag fram emot :)
#11
20 maj 2014 kl 20:18
Gilla
Ville bara tipsa om att XXL öppnar på hamngatan i stockholm imorgon kl 0700 och enligt reklambladet hade de ett par riktigt fina cyklar till väldigt nedsatta priser.

Själv blev jag duktigt sugen på en Ridley Helium med Campa år 2013 för 8000 kr (i begränsat antal)

Frågan är bara hur många som kommer köa, och hur många produkter de faktiskt har. Kan kärt bli kaos och svårt att få en ordentlig bikefit eller ens någon hjälp över huvud taget.
#12
27 maj 2014 kl 17:53
1 Gilla
Cyklar också med Runkeeper. Riktigt smidig och motiverande app. Dock klarar inte min telefon mycket mer än 4 timmars cykling med appen igång. Speciellt inte om det är lite kallt och telefonens batteri kyls ned. Men lösningen blev ett litet extrabatteri att ha med sig och ladda telefonen med :)
#13
12 juni 2014 kl 22:23 Redigerad 12 juni 2014 kl 22:26
Gilla
Alexander


Jag har en liknande.Fruktansvärt smidig och funkar till alla telefoner eftersom du bara kopplar in din USB laddningskabel. Dessutom har du säkert Miicro-USB i din Galaxy som du får med just den laddaren. Väger dessutom inte så mycket ;) http://www.kjell.com/sortiment/el/batterier/laddningsbara-batterier/powerpack/powerpack-2200-mah-bla-p94626
#14
24 september 2014 kl 05:21
Gilla
Har precis köpt mig en tacx satori PRO från XXL när de körde kampanj för 1500kr.
Kändes som jag gjorde världens klipp. Tanken var att ha den i garaget under vintern, men nu tvingas jag ha den i lägenheten vilket gör att ljudnivån kommer behöva tas hänsyn till.

Låter dessa mycket, så mycket att jag kanske borde skicka tillbaka den o satsa på en dyrare/tystare maskin?
Målet är VR sub 10 som jag och en nära vän fått för oss att vi ska klara.

Tack för all hjälp o åsikter!
#15
28 september 2014 kl 16:23 Redigerad 28 september 2014 kl 16:24
Gilla
Väntar på att få hem min första trainer och börja använda TrainerRoad nu under vintern mot målet att cykla Vättern Sub10.

Då jag började cykla i våras, och bara cyklat ca 150 mil i år tänkte jag börja med Base 1programmet för att garantera att jag får en bra grund att jobba ifrån. Dock saknar jag ett ANT+ kompatibelt pulsband, är detta något man bör träna med? Eller duger det kanske med min polarklocka löst utanför systemet?

Hur har ni lagt upp er träning inför ex vätternrundan etc? Kanske måste jag köra ett par veckor för att se mina stark/svagheter för att lägga upp träningen efter det på bästa sätt.
#16
15 oktober 2014 kl 07:12
Gilla
Kan verkligen rekommendera den Björn tipsar om. Tyst, enkel, smidig.
Jag köpte min första trainer för 2 veckor sedan med samma mål som dig. Dock köpte jag "Supercrono", som ska ha högre motstånd. Trodde jag var stark, det fick jag helt klart äta upp! Så kör på den vanliga, jag har enormt mycket att växa i på min...
Para den med trainer road så blir de roligare med :)
#17
8 november 2014 kl 11:24
Gilla
Såhär en månad efter min ursprungliga post så tackar jag för hjälpen :)
Har kadens/hastighetssensor med ANT+, köpte till en liten dongel till datorn och får nu upp allt snyggt och prydligt. Det enda jag saknar just nu är pulsen på skärmen, men klockan fungerar så länge.

Har gjort mitt 20 min test, fick lägre resultat än jag trodde men å andra sidan är allt relativt till den ökning jag har gjort till våren. Siffror är alltid siffror, vilket gör att det inte spelar någon roll om jag preseterar 500w max eller 150w. Även om det hade varit roligare att titta på större siffror :)

Har dragit på mig en ryggskada från jobbet som jag rehabbar nu, så för stunden kommer jag lägga mer fokus på styrke/bålträning jag med än cykeln. Trist, för jag var superladdad!
#18
26 december 2014 kl 10:42 Redigerad 26 december 2014 kl 10:45
Gilla
Inte för att jag tränat stenhårt och superlänge på gym, men jag vill ändå rekommendera ett helkroppsprogram. Det finns flera fördelar enligt mig.

Du lär dig lättare/snabbare hur programmet är uppbyggt och därför kommer tiden på gymmet minska från ca 1 timme till 45-50 min när du fått ordning på övningsföljden etc .

En annan viktig poäng är att man som nybörjare inte orkar/vågar träna med den intensitet som behövs för att bara träna 1 muskelgrupp i veckan. Därför är det bättre att öka frekvensen (antalet gånger muskeln får jobba) som nybörjare. Som nybörjare återhämtar sig kroppen dessutom bättre än man tror.

En 5 dagars splitt tror alla ska göra dig till Gud, men lägger du inte ner tillräckligt med energi, vilja, beslutsamhet och lyfter ordentligt tungt så kommer det nog inte hända så mycket.

Läsvärt, men bortse att det står "bodybuilding", träning är träning :) http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=139911893

Tips på enkelt och populärt schema. Ser det för enkelt ut så finns en snäppet värre modell. http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=160947761
#19
11 april 2015 kl 21:14
Gilla
Hej,

Tänkte lämna in cykeln på service inför årets första uterunda. Då jag är andra ägaren till cykeln så är därmed den livstids service som cykelcity erbjuder inte längre giltig.

Finns det någon ni kan rekommendera att göra en standardservice (rikta hjul, ställa växlar, känna på lager etc) i västerort eller bör jag söka mig till tex. just cykelcity eller liknande? Hur är sportson, sigges cykel osv?

Vilka rekommenderar ni?
Tack!
#20
12 april 2015 kl 19:43
1 Gilla
Ska ringa Hjelmgrens imorgon och prata med dem. Ca 20 min från Vällingby är helt okej om servicen är bra! :)

Tack för tipsen!