Foruminlägg av Linda Terstad

< < < 1 2 3 4 > > >
#1
6 februari 2015 kl 15:05
Gilla
Exempelvis löpband hastighet 16-20, sprinta 30 sek vila 30 sek. Eller likadant fast 60 sek, låta bandet rulla under tiden. Anses detta som slitsamt pass som inte ska köras så ofta?

Jag tycker mig återkommande läsa att intervaller är slitsamt men det känns som motsatsen.

Pga
1. inte dessa pass som gör benen trötta dagen därpå.
2. Flåset tar slut innan benen i dessa pass. Orkar inte köra så många intervaller, kanske typ max 7. Men aldrig fått mjölksyra i benen eller så.
3. Det känns som mitt löpsteg är bättre i snabb fart. Motsatsen är ju ett långt, långsamt pass där flåset är lugnt men kroppen känns konstig och stel när jag går över mina normala distanser.
#2
9 februari 2015 kl 17:29
Gilla
Tack för alla era svar! :)

Ang distans så gissade Johan Kling rätt, vill bli snabb på milen, och tillräckligt uthållig för att kunna springa snabba en halvmara. Bra tips med backintervaller och strides.

Sedan måste det ju vara lite som Benny #6 är inne på om jag inte tolkar för fritt nu, att känns benen pigga och bra senare under dagen och nästa, så har man inte "slitit" så mkt.
#3
9 februari 2015 kl 17:35
Gilla
Kaffe och vatten. Förutom att kroppen känns segare på morgonen tycker jag ändå det känns lättare att springa ju lättare kroppen känns. Dvs skulle aldrig äta innan. Springer iofs 10-12 km som längst men misstänker jag skulle känna samma om det var 15-20 också.

Tidigare än 6,7-tiden skulle för mig inte vara värt.

#4
21 februari 2015 kl 16:56
Gilla
men ÄR damfötter (generellt) smalare än herrfötter (framtill)?

spontan tanke: det känns ju så isf jättemärkligt i o m att damer har bredare höfter, mer fett på benen och generellt sett längre ben proportionellt till kroppen?

tittade på skor på löplabbet idag, så många modeller som är så OTROLIGT smala i tårna, jag skulle nog aldrig kunna köpa nåt från ex adidas eller puma och då har jag ändå inte jättebreda fötter, eller jag upplever till exempel aldrig problem med kängor eller brogues.
#5
23 februari 2015 kl 21:51 Redigerad 23 februari 2015 kl 21:51
Gilla
Hej!

Har sökt på gamla trådar till ingen nytta. Finns det några uppmätta slingor och spår att springa på i söderort? (5km o uppåt för att vara intressant).

Var är det annars trevligt att springa i söder(när-)förort tycker ni?

Som det är nu springer jag mest tråkiga förortsrundor eller runt Årstaviken. Tips mottages tacksamt.
#6
24 februari 2015 kl 18:13
1 Gilla
Kinvara 5 har bredare tåbox än 4:an, iaf för dam. På dam är den rätt bred, underbar tycker jag som troligtvis har vad som klassas ankfötter.
#7
26 februari 2015 kl 12:02
Gilla
Hej alla kloka snälla löpare.

Jag har för 2-3 månader sen gått från att springa högst sporadiskt (några få milpass per år på löpband, några korta uterundor per sommar, lite 30-30 sek intervaller efter styrketräning) till att springa 3-4 ggr i veckan och 3-4 mil.

Har fått lite småkänningar vid fotknöl/hälsena, men dessa har uppkommit på ett rätt logiskt sätt och är nog bara min kropps sätt att be mig skynda långsamt. Snabbt ökad veckomängd - lite känningar och stelhet som försvann vid lugnare vecka. Nya skor med för mig rekordlågt drop - känningar som försvann när jag höjde droppet. Vadstretch och tåhävningar verkar också funka bra för mig.

När jag springer för mig ovanligt långa pass (15-21 km) får jag andra, nya känningar som är mest som en sorts stelhet (hoppas jag). exempelvis i höften/utsida gluteus, som också känns lite konstigt dagen efter dessa långpass.

Till min fråga! Allt detta uppkommer ENDAST på vänstersidan. När jag började stretcha vaderna kändes vänstervaden också tajtare. Samma med vad jag tror är inre sätesmuskeln.

Är detta vanligt och normalt? Borde jag kosta på mig ett besök hos nån löpar-naprapat för att kolla att det inte är nån obalans/snedhet i min kropp?

#8
26 februari 2015 kl 13:32
Gilla
Tack för ditt svar! Denna vinter har jag dock enbart sprungit löpband och olika löpband. Borde kanske nämnt det i originaltråden. Varierar lutning, i snitt 0,5.
#9
24 mars 2015 kl 23:32
Gilla
tipsar om detta podavsnitt med underbara tove langseth, handlar en hel del om att just ta sig igenom en skadeperiod
http://podcasts.nu/avsnitt/mot-loparen/45-tove-langseth
#10
29 mars 2015 kl 22:47
2 Gilla
48:41 på Premiärmilen

(mitt livs första lopp och därmed min första officiella miltid)
#11
29 mars 2015 kl 23:57
Gilla
det var mitt livs första lopp och gick rätt så bra. skönt att börja under sådana förhållanden så kan det bara bli bättre sen. sprang på 48.41 och har väl gjort höga 49 på löpband, så jag får vara nöjd även om jag hade räknat med att effekten av adrenalin och utvilade ben skulle vara högre...

tyckte väder och vind mindre vidriga än jag trodde det skulle va men det var väldigt otippat att halka runt i leriga diken i skogen.

#12
30 mars 2015 kl 00:25
Gilla
Jag söker billigast enklast möjliga klocka som visar hastighet per km. Jag är inte intresserad av att ha ett pulsband runt midjan helst. Jag vet ungefär vilka hastigheter som ger mig vilken ansträngning på vilken distans, men när jag väl springer har jag svårt att känna var jag ligger.

Alternativet skulle kunna vara att ställa in mobilen så den inte släcker skärmen, och springa med den i handen, men det känns jobbigt och för mobilen batterikrävande.
#13
31 mars 2015 kl 09:57
Gilla
#16 Lina

Vadå, att batteriet dör? Låter superkonstigt. Jag har en nästan 4 år gammal iphone4 med rätt kass batteritid men skulle kunna va ute rätt många timmar med spotify + runkeeper igång utan att den laddas ur.
#14
31 mars 2015 kl 21:49
Gilla
Jag har ofta köpt Nike pegasus i barnstl, den går upp till hela 38,5 där. Jag tycker de känns precis lika både vikt- , kvalitets- och stabilitetsmässigt. Har ett par av vardera just nu (av barn och vuxen alltså, köpte vuxen för de var de sista jag fick tag på innan de gjorde om pegasus helt :(

har tvärtom erfarenhet av säljare som försöker få det till att barnskon är sämre dämpad men jag har inte känt det iaf
#15
15 april 2015 kl 17:44
1 Gilla
jag hade också lite hälsenekänningar i början. de verkar (PEPPAR PEPPAR) ha gett med sig helt nu trots successivt ökad mängd och fart.

- Jag började göra excentriska tåhävningar i trappa och stretchade vaderna mycket, båda dessa saker med böjda knän, för mig blir det den vinkeln på vadstretchen som hjälper. detta fortsätter jag med.

- Ökade mängd försiktigt (eller nej det gjorde jag väl ärligt talat inte, men däremot ökade jag inte varje vecka utan körde lugna veckor här och där).

- La in en 5mm korksula i hälan på skon pga att jag insåg att mina nya skor hade minst så mkt lägre drop än de jag tidigare haft (nu känns de perfekta).

- gick till en kiropraktor för att utesluta tex att jag var väldigt sned i kroppen (det var jag inte, men fick bara känningar i ena hälsenan)

att massera vaderna verkar också bra om man orkar det, med sina egna händer och lite olivolja t.ex. det var skönt för vaderna och hälsenan men orkade inte göra detta så mycket.

#16
16 april 2015 kl 20:55
Gilla
Om det smärtar vid själva utförandet ska det kanske inte göras tåhävningar (detta är jag inte alls rätt person att svara på egentligen eftersom jag är nästan nybörjare myself!)

men om det inte gör ONT utan kanske bara är en stelhet som vid stretch av en tajt muskel så är det bra. det verkar finnas en stor empiri kring tåhävningarnas förträfflighet som pre-/rehab och jag räknar nog som sagt in mig själv där också.

finns också många andra bra trådar här på jogg om just tåhävningar och hälsena. Lycka till! :)
#17
18 april 2015 kl 16:05
Gilla
Jag tycker att du ska äta mer om du har den känslan, och spontant så ja, jag tycker det ser väldigt lite ute under en dag med tre mils löpning.

Om du är intresserad av vegetarisk kost och löpning rekommenderar jag varmt Scott Jureks bok Eat and Run. En sorts självbiografi om ultralöpning, handlar till stor del om kost också, finns lite recept i. Finns på pocket på svenska.


#18
23 april 2015 kl 08:21
Gilla
Jag ska också springa! :) Första halvmaran, har bara sprungit premiärmilen innan.

Har sprungit 21 km, men bara på löpband och det var i februari. Sen dess har jag sprungit ett fåtal pass i 15-18 kmsspannet, några av dem utomhus. Jag känner mig också ovan, och nu när jag tagit det lite lugnare de 2 senaste veckorna och inte har nåt av dessa långpass färskt i benen känns det lite oklart att jag ska springa så långt som 21, haha.

Men att det finns farthållare känns lugnande. Jag har ett tidsmål, och är mest rädd för att disponera loppet dåligt och springa för fort i början, eller få hjärnspöken av typen: vilja bryta, bli arg för att det "går dåligt" osv osv..

Men ska ha kul, känna efter om halvmaradistansen är för mig, och hoppas och tror att den på ett sätt är mindre vidrig än distansen 10k....
#19
24 april 2015 kl 11:15
Gilla
5.10-tempo är målet. Men som sagt, det är min första halvmara, känns det inte lätt i början får det bli ett annat tempo. Dagsformen och hur flack banan är spelar stor roll för mig också.

Stort lycka till alla!!
#20
25 april 2015 kl 18:54
1 Gilla
över förväntan! hade otroligt roligt och sprang in på 1:45:12 och önskar att jag kramat ur lite mer ur benen de sista kilometrarna.

underbart lopp och bana! förutom det partiet som var på grus. men att springa i stadsmiljö var kul. närmast perfekta väderförhållanden var det också. tycker det var väldigt bra organiserat förutom få bajamajor, har bara premiärmilen att jämföra med men köerna på Whhm var inte nådiga.

men så glad, ska nog anmäla mig till stockholm halvmara!
< < < 1 2 3 4 > > >