Foruminlägg av Mikael Öhman

< < < 1 2 3 > > >
#1
31 maj 2015 kl 18:08
Gilla
En fråga till lite mer ärrade maratonlöpare. Var mitt första lopp (alla kategorier) och landade på 3.20.28 från sista startled. Hur mycket ungefär "tappar" man på att få kryssa mellan folk ca 40km och hur mycket borde man kunna pressa sin tid till nästa år med samma förutsättningar vad gäller träning osv. Så man vet vad man borde ha för måltid då. Om det nu går att uppskatta sådant?
#2
2 juni 2016 kl 10:26 Redigerad 2 juni 2016 kl 10:26
Gilla
Om du inte gillar "traditionellt" gym, så skulle jag kunna rekommendera Crossfit. Du får en väldigt varierad träning både vad gäller styrka, uthållighet och rörlighet. Dessutom så har du en instruktör som hjälper dig, du tränar i grupp (om man gillar det) och ett pass tar ca 1 timme. Jag upplever det som att det gjort mig till en bättre löpare då jag fått bättre styrka och uthållighet i benen samt starkare core och höftparti.

Enda nackdelen är att det på vissa ställen kan vara aningen dyrt. Vad gäller skadeargumentet så är det som med löpning, använder man inte sunt förnuft och lyssnar på sin kropp, så blir man skadad.
#3
15 september 2016 kl 08:37
Gilla
Hur tätt inpå loppet bör man ta dessa för att det ska ge effekt? Körde 2 Loperamid 3 timmar innan UV90 och fick inleda loppet med att inspektera "Majorna" i Smågan OCH Mångsbodarna.
#4
3 oktober 2016 kl 18:22
Gilla
Jag brukar vara en del på Åland, och i somras sprang jag Kyrkleden tur och retur. En riktigt utmanande trail-stig som startar vid Kastelholm vid bageriet och slutar vid Bomarsund och enkel väg är den 8km. Man ska nog räkna med att det tar tid, då vissa partier är riktigt tekniska.
#5
22 november 2016 kl 10:15
1 Gilla
Jag har använt olika modeller av Saucony de senaste åren då de passar mina relativt breda framfötter och höga fotvalv. Just nu alternerar jag mellan Kinvara 7 och Zealot 2 på asfalt, och använder oftast Zealot 2 på långpassen. Min upplevelse av Zealot är att den är väldämpad, men jag upplever den ändå som ganska stum och ger en bra respons i steget. Jag upplever den inte alls som "mjuk" trots att den är väldämpad. Den är neutral och har ett drop på 4mm och den enda nackdelen är att den är lite knepig att få tag på i Sverige (i alla fall Uppsala), så jag har beställt från Wiggle.
#6
5 december 2016 kl 18:14
Gilla
Körde Berga - Evertsberg med Saucony Peregrine 6 och Evertsberg - Mora med Saucony Zealot 2. Bytet var mer av psykologisk anledning än fysisk, då jag även bytte kläder för att få en "renässans" i Evertsberg. Båda paren hade fungerat hela sträckan, då jag inte var i närheten av någon blåsa med något av paren. Så skulle nog rekommendera ett par skor du är bekväm med på långa distanser.
#7
27 december 2016 kl 11:18
Gilla
#17 Jag kör TomTom Runner 2 Cardio och den har optisk mätning via handledning. Jag är nöjd med min då den har de funktioner jag eftersöker, är väldigt lätt att använda och förstå samt att den har trådlös överföring till Strava. Sedan att den ligger runt 1500:- i pris gör inte saken sämre.

Enda "minuset" är väl att displayen är aningen tråkig, men är högst osäker på om jag blir en bättre löpare av en häftig display ;)
#8
12 januari 2017 kl 09:48
Gilla
Gotland Ultramarathon första helgen i oktober (brukar det vara). En riktigt fin tur på ca 51km från Hallshuk i norr ner till Visby, längs hagar, stränder, och klippkanter. http://gotlandultramarathon.se/
#9
21 mars 2017 kl 10:47
Gilla
Jag har ett par Freedom, och har i dagsläget kört ca 14 mil (de längsta passen ca 22km)i dem och måste säga att jag gillar dem skarpt. Jag har stl.44 i alla mina Saucony, utom Kinvara 7 där jag fick gå ner en storlek, och upplever att Freedomen är väldigt "tight" i passformen och framfoten jämfört med de andra modeller jag haft (Mirage, Zealot2, Kinvara 7, Peregrine 5 och Peregrine 6). Dock tycker inte jag personligen att de gör något då den har ISO-fit samt att skon är väldigt "tunn" i både mesh och hälparti. Jag skulle säga att det är den minst stabila av de Sauucony jag provat och du får inte alls mycket stöd i dem, så gillar du det, är det en grymt skön sko som sitter riktigt bra på min fot i alla fall.

Kan tyvärr inte jämföra med Breakthru 2 då jag inte testat dem, men tycker att det är relativt mycket dämpning, men att den trots detta är väldigt responsiv och att du får tillbaka mycket i steget. Den känns t.ex. mindre "svampig" i framfoten är Kinvara 7.

Vad gäller priset, kan jag väl tycka att ingen sko gör skäl för ett pris över 1500:- som du i bästa fall gör 100 mil i, men likväl kan jag tänka mig att köpa ett par till när dessa är slut.

Hoppas dessa svar ger någon klarhet? Tycker det är väldigt svårt att "ge tips" när löpskor är så otroligt subjektivt. Men nu har du i alla fall fått min upplevelse av skor.
#10
21 mars 2017 kl 13:27
Gilla
Jag hade Mirage 6, och skulle väl säga att de är väldigt olika skor. Miragen upplevde jag som en relativt uppbyggd sko med en ganska stum dämpning och en bred framfot. Freedom tycker jag är mycket mindre uppbyggd utan direkt stöd och med "mjuk" häl och "tight" framfot samt en mycket mer "fjädrande" dämpning.
#11
13 april 2017 kl 08:59 Redigerad 13 april 2017 kl 09:01
1 Gilla
Senaste paret DS Trainer jag ägde, var 19, men bytte sedan bort Asics på grund av att jag upplevde dem som smala och allmänt för hårda i skon, både ovandel/hälkappa och i dämpning. Sedan dess har jag nästan uteslutande sprungit med Saucony och bytet blev som en renässans för min löpning. Det jag uppskattar med Saucony, är främst den relativt breda framfoten och den mjuka hälkappan i kombination med ISO-fit, som gör att skon sitter oerhört bra på foten. Dessutom gillar jag EVERUN-dämpningen, som jag upplever som väldigt responsiv utan att kännas för stum. Om du vill ha en neutral Saucony-modell med ganska högt drop (8mm) som påminner lite om DS Trainer så skulle jag rekommendera Breakthru som har en ganska "stum" dämning. Vill du ha en lite mer dämpad så är det Ride som gäller. Skulle du sedan vilja gå ner lite i drop (4mm), så skulle jag verkligen rekommendera någon av de modeller jag just nu nöter på i, Kinvara 8 eller Freedom. Kanske är av intresse att jag väger runt 83kg och är 182cm lång, och upplever inte att de senare är för "minimalistiska" för mig.
#12
13 april 2017 kl 14:45
1 Gilla
Precis som #4 skriver, så finns/fanns DS Trainer i neutral, vilken jag använde. Vill du ha en sko från Saucony med pronationsstöd och 8mm drop så är Guide, Hurricane och Omni olika modeller, dock miastänker jag att du nog kommer uppleva dem som väldigt dämpade gentemot DS Trainer, om jag ska utgå från beskrivningen av dem. Har själv inte testat Sauconys modeller med pronationsstöd.

Kan hålla med #4 om Fastwitch, grymt skön sko, känns knappt som att man har något på fötterna. Dock skulle jag personligen max springa ett halvmarathon i dem, sedan skulle min kropp säga upp sig då jag antingen väger för mycket i förhållande till min kapacitet eller har för låg kapacitet i förhållande till min vikt ;-) Men lopp kortare än det och till intervaller och snabbdistanspass så är det en ruggigt skön sko.
#13
15 april 2017 kl 15:57
Gilla
Beslutsångesten har bara börjat här... Just nu står det mellan Kinvara 8, Freedom ISO eller Fastwitch 7. Dock orolig för att Fastwitch kommer att vara lite för tunna för mina 83kg...
#14
16 april 2017 kl 09:15
Gilla
#186 Den kategoriseras som en "tävlingssko" i Sauconys sortiment, och jag upplever den som väldigt odämpad. Dock kan det vara så att jag inte är tillräckligt tränad för att använda dem på längre sträckor. Har tyvärr inte testat Trail Glov, så vågar inte göra någon jämförelse.
#15
10 maj 2017 kl 09:40
Gilla
Startar i B, och såg i startlistan att utöver de som "kvalificerat" sig för B, så är det några hundra löpare som gjort 20 lopp eller mer startar i samma grupp. Har det varit så tidigare också, eller är det nytt för i år? Om det varit så, är det hemskt "stökigt" då jag misstänker att det bland dessa i dagsläget inte är så många sub 3-löpare?
#16
14 maj 2017 kl 18:59
Gilla
Martin / #395... Springa in till Visby? Varifrån? Jag bor på i Visby, och efter Stockholm Marathon ska jag börja rikta in träningen mer mot ultra, då jag har några stycken i höst. Då kan jag göra sig sällskap på 44k på ön :-)
#17
14 maj 2017 kl 19:26
Gilla
# Martin - När ultraträningen börjar kommer jag inte fokusera så mycket på tider, utan mest på mängd. Just nu siktar jag dock på sub 3 på maran. Vi har en öppen FB-grupp som heter Gotland Trail Run, där vi är ett gäng som brukar styra upp lite olika rundor och evenemang (Fårö runt bl.a.), gå med där! Som lite kuriosa, så körde jag och två andra medlemmar från Ljugarn - Katthammarsvik längs kusten för några veckor sedan.
#18
15 maj 2017 kl 11:39
Gilla
För er som inte läst denna, så det en intressant "artikel" om vätska och löpning http://traningslara.se/felaktigheter-kring-vatska-och-lopning-i-svd/ . Finns dessutom en del relevanta länkar i den. Huruvida man tycker det som skrivs är vettigt eller ej, är upp till var och en att avgöra ;)
#19
15 maj 2017 kl 13:10
1 Gilla
Precis så Marcus #433, handlar om att hitta sin egen nivå. Jag lärde mig det efter att ha läst denna artikel, då jag i början av min "löparkarriär" kört på devisen att "dricka innan jag blir törstig", med resultat att jag behövt stanna och pissa 4-5ggr på en vanlig långrunda. Efter detta så har jag aldrig vätska på rundor under 2-timmar (såvida det inte är extremt varmt). Detta kan jämföras med löparkompisen som under våra gemensamma rundor bälgar i sig vätska, utan att behöva stanna en enda gång, så precis som du säger, så behöver man lära sig av sina erfarenheter. Det finns få lärdomar som är bättre än ett misslyckat försök, som t.ex. en "väggning" eller 5 pisspauser.....
#20
16 maj 2017 kl 09:33
Gilla
Till er som är lite mer rutinerade löpare, ungefär hur lång är återhämtningstiden efter ett 10km-lopp? Är ett lopp här på ön den 24/5 (d.v.s. 10 dagar inför maran) som jobbet är med och sponsrar, och uppmanar oss att delta i. Tanken lockar lite att ställa upp och sikta på PB, men är orolig att det sliter för mycket för att man ska vara i toppform till de 3:e. Att ställa upp och ta det som ett träningspass är inte aktuellt.
< < < 1 2 3 > > >