Löpning Tävlingar & Motionslopp 1131 inlägg 53906 visningar

Stockholm marathon 2017

Jasko - Yugo Boss
Dubai
#1
9 november 2016 - 13:14 (Redigerad 9 november 2016 - 13:20)
1 Gilla
Tänkte dra igång en tråd om Stockholm Marathon 2017 där alla som vill får skriva lite om hur man tränar/tränat, vilka mål man har osv.
Jag är ingen maratonfantast, men eftersom alla löpare på motionärsnivå frågar vad man gjort för tid på maran så har jag bestämt mig för att springa Stockholm Marathon nästa år. Målet är högt satt; jag ska vara topp 50 totalt. Enligt årets resultatlista skulle det innebära 2:43:07. Det finns alltid en risk med att endast ha ett mål, men jag känner att allt annat är misslyckade givet den träning jag planerar att genomföra.

I år har jag sprungit i genomsnitt 30-40 km/vecka. Distansmässigt längsta genomförda loppet i år var LL 15 km (56:06). Under de senaste veckorna har det blivit 50 km/vecka innehållande pinsamt långsamma joggar, ett långpass (ca 5:30 min/km) och ett kvalitetspass. Planen de kommande sju veckorna i grundträningen är att öka mängden till minst 70-80 km/vecka genom att öka ett par km varje vecka. Jag springer 6 dagar i veckan.

Efter nyår inleder jag ca 10 veckor med specifik träning för 5/10 km vilket betyder att jag endast kommer ha 12 veckor till att förebereda mig för maraton. Jag tycker att 12 veckor är tillräckligt länge om man redan är bra igång och har regelbundna långpass på 20-28 km. Under träningen för de kortare distanserna kommer träningsmängden att vara 60-80 km/vecka med två kvalitetspass/vecka. Denna mängd hade jag tänkt behålla även i min maraträning. Kanske att någon enstaka vecka närmar sig 100 km, men i snitt ca 80 km/vecka.

Hur långt i förväg förbereder ni er för maraton? Hur ser er träning ut?
Hur tränar ni för att orka när det tar emot efter 30 km? Tips på pass?
< < < 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 > > >
1971 • Nykvarn
15 maj 2017 kl 08:42
1 Gilla
Nu har jag inte så mycket mängd Petri #420 men den där kalkylatorn föreslår den sämsta maratontiden på mig på sju år utifrån halvmaran jag sprang i april fast då är är jag bättre relativt sett på maratonsträckan än andra sträckor.
1967 • www.sapiens.se
15 maj 2017 kl 08:51
3 Gilla
Den kalkylator jag har på www.sapiens.se ger dig 3:19:23 om du är fulltränad för maraton och behärskar distansen.

Men det där med uthållighetsprofiler har ju en del individuella inslag. :-)
1972 • Mariehamn
15 maj 2017 kl 08:59
Gilla
#422 @Marcus: När är man fulltränad för maraton? Behärskar distansen kan jag knappast påstå att jag gör eftersom jag har "väggat" i alla mina fem maror jag sprungit hittills. ;)
1971 • Nykvarn
15 maj 2017 kl 09:05
1 Gilla
Mackans kalkylator som brukar stämma väldigt bra på mig säger att jag är 14 minuter snabbare än "din kalkylator" utifrån halvmararesultat i april.

Även om Mackans känns ett par minuter för optimistisk så känns den klart med realistisk ändå men som sagt vi har alla olika styrkor och svagheter. Min styrka är att springa halvsnabbt länge :)
1982 • Stockholm
15 maj 2017 kl 09:21
1 Gilla
Petri, utan att veta min exakta tid på halvmaran om jag skulle genomföra det idag, så tror jag att jag hade hamnat väldigt nära din tid. När jag började träna inför maran för nio månader sedan så var sub4 det ursprungliga målet, men med tiden så har jag reviderat målet flera gånger. Nu är målet nere kring 3.20 och det är där jag tror du ligger också, du avslutade på 4.00! Jag misstänker att du inte vågar sätta för stor press på dig själv pga rädslan att än en gång vägga. Jag har väggat fyra maror i rad så jag har varit livrädd för att sätta upp ett för högt mål just detta år. Det som hjälpte mig att våga satsa hårdare var att genomföra ett 10k på rekordtid, och några hårda tröskelpass så jag fick ett kvitto på vad jag faktiskt orkar. På samma sätt som du lyckades genomföra Kungsholmen runt på en fantastisk tid. Med det sagt vill jag inte sätta någon press, utan mer bara pusha dig i tron på dig själv, om du bara vågar tro så tror jag du har många minuter ytterligare i vinst.
1972 • Mariehamn
15 maj 2017 kl 09:38
Gilla
#424 @Staffan: Jag tror definitivt på det du skriver om att vi alla har olika styrkor och svagheter. Min styrka att springa hyfsat snabbt (för mig) en stund, har sträckt sig till milen och halvmaran. Jag hoppas bara att min volymökning om 50% för det senaste halvåret jämfört med samma period ifjol ska ha hjälpt till att klara hålla ut i maratonsträckan. Du har ju några år mer med löpning i bagaget. Det är säkert också en parameter som hjälper till.

#425 @Martin: Du har nog helt rätt i att jag inte vill sätta för stor press på mig själv nu och att jag är rädd för att "vägga" igen! ;)
1967 • www.sapiens.se
15 maj 2017 kl 09:50
6 Gilla
Nu vet jag inte hur du disponerat dina 60 km i veckan Petri men det låter som en trygg mängd att stå på. Men förberedelserna är bara halva delen, resten handlar om att behärska distansen.

Att behärska maraton? Ja det handlar ju bland annat om att hantera väggen. Springer man nära sin maxkapacitet så kommer den på ett eller annat sätt och det gäller att hantera den. Att fortsätta hålla fart eller minimera tappet trots att kroppen skriker efter att stanna. Men att behärska maraton handlar även om att inte göra dumma misstag som att dra på för fort någonstans. 10-15 sekunder per km för fort i några kilometer kanske inte låter så mycket men det kan vara fullständigt förödande.

Att behärska maraton kan handla om att ha en bra energi-/vätskeplan baserat på sitt eget behov. Jag brukar till exempel inte bli törstig när jag springer trots att jag är en storsvettare. Vätskar jag inte lagom mycket ändå så blir det jädrigt tufft.

Att behärska maraton handlar oerhört mycket om förberedelser. Mentalt såväl som praktiskt. Jag har haft förmånen att vara personlig farthållare flera gånger och bara genom att säga till löparen att ta en gel vid rätt tillfälle eller att slappna av i löpningen har tendenser till tappad fart kommit av sig. Eller farten till och med kunnat ökas under andra halvan. Erfarna maratonlöpare vet förhoppningsvis själva hur man rättar till saker eller hanterar svackor och det är sånt det handlar om att behärska maratondistansen. För det är en kamp under andra halvan av loppet.

Det här blev en hastigt halv uppsats men kontentan är att det finns en hel del att hämta för att exekvera bra. Jag har vänner som behärskat det här redan på den första maran och andra som lärt sig med tiden. Bästa exemplet på det senare är polaren som i många år kämpade med att komma under tre timmar men som när han väl fick kläm på maratondistansen sen snabbt gick ner till 2:47!
1972 • Mariehamn
15 maj 2017 kl 09:53
1 Gilla
#427 @Marcus: Tack för en bra skriven "halv uppsats" med välkomna tips! :)
1982 • Stockholm
15 maj 2017 kl 10:05
1 Gilla
Marcus, tack för ett motiverande inlägg. Det finns uppenbart betydligt mer än att bara träna inför maran. En sak som slog mig igår när jag genomförde 35k var just vätskebalansen i kroppen. Vikten sjönk från 77,0 (innan start) till 72,5. Då var det molnigt dessutom :) Då hade jag dessutom fått i mig 0,3 l vätska under passet. Så att jag förlorade nära fem liter är inte orimligt. På tok för lite vätska som jag fick i mig och inte konstigt att jag märkte att farten sjönk mellan 33-35. Om man svettas så mycket, vad är rimligt att man bör få i sig under loppet. Ska jag sikta på att dricka en liter per mil? Känns som att jag måste dricka minst en mugg på varje stopp för att kunna uppnå det? Undviker gärna många stopp, för varje gång jag stannar så blir det lite trögare när man ska komma igång igen.
1967 • www.sapiens.se
15 maj 2017 kl 10:31
Gilla
Martin: Det låter som att du svettas som jag ungefär. Jag skriver en lång utläggning om vätska och energi (och hur man hanterar maratonlopp) i Löpträning mitt i livet just för att reda ut det där. Förlorad kroppsvikt under träning och tävling handlar ju om en hel del om depåer man gör av med (kolhydrater och fett) och hur mycket bunden vätska som finns där. Så tappad vikt är en kombo.

Men, det kommer ju alltid till en gräns också om hur mycket kroppen faktiskt kan ta upp så att dricka för mycket vill man inte. Under hård ansträngning dricker jag personligen nog typiskt 5-7 dl i timmen. Men jag tillhör kategorin som kolhydratladdar, mest för att jag gillar att gå igång med mycket redan bunden vätska.

En rolig anekdot runt det är när jag oplanerat var pacer för 4 timmar i stället för att själv maxa loppet och hade kolhydratladdat för det så drack jag ingenting under maran men pinkade som bara den under hela loppet. Det blev liksom inget svettande i den farten för mig.
1982 • Stockholm
15 maj 2017 kl 10:55
Gilla
Förlåt men det är lite roligt att se framför sig hur pacern springer in i skogen eller in på någon maja var o varannan minut och hur alla som kämpar med att följa dig tänker "jaja, då gör väl vi också det nu då..." så ser man typ 20 pers vid samma buske och en flagga med 4.00 sticka upp dör nånstans! :)
1980 • Visby
15 maj 2017 kl 11:39
Gilla
För er som inte läst denna, så det en intressant "artikel" om vätska och löpning http://traningslara.se/felaktigheter-kring-vatska-och-lopning-i-svd/ . Finns dessutom en del relevanta länkar i den. Huruvida man tycker det som skrivs är vettigt eller ej, är upp till var och en att avgöra ;)
1967 • www.sapiens.se
15 maj 2017 kl 12:42
Gilla
Martin: Som tur var så var det bara en jag höll farten åt så jag kunde smita in och sen fort springa ifatt igen.

En kommentar på länken ovan: Jag har haft långa diskussioner med Gudiol om det där med törst som indikator. Och baserat på många år av löpning på både hygglig och ohygglig nivå så är min slutsats att man måste lära sig hur man själv funkar. Oavsett om törstindikatorn funkar bra för många på ultralopp enligt någon studie.

Är jag ute och joggar långt på sommaren kan jag bli törstig som en björk i en balkonglåda (bra indikator på att jag nog behöver dricka) men springer jag på 85% av maxpuls under en mara blir jag inte törstig trots att jag förlorar massor med vätska. Samtidigt har jag sett löpare som blir törstiga på korta lopp bara dom får syn på en vätskestation trots att dom rimligtvis inte kan hunnit med att förlora många dl.
Urban
1968 • Österskär
15 maj 2017 kl 12:52
Gilla
Jag dricker nästan inget på mina långpass, men direkt i mål känner jag hur huden på händer och i ansikte är alldeles uttorkad som fnöske. Vid högre tempo på tävling är det en annan sak, och jag ångrar att jag inte tog den där sista vätskekontrollen i lördags, eftersom jag fick så fin hjälp av den innan. Men, nå, det hade inte betytt något i slutändan. Saknad träning finns inte i en slurk sportdryck.
Oldboy
1952 • Danderyd
15 maj 2017 kl 12:58
1 Gilla
Marcus, som vanligt är studier nästan alltid bara statistik, när det kommer till den enskilde kan det avvika åt båda hållen. För mig funkar törstsignalerna.

Det går att dricka mycket om man svettas mycket. Men man måste se upp med salttillförseln, bälgar man i sig mycket vatten utan salt eller alltför saltfattig sportdryck (eller saltfri, det är inte ovanligt) så kan man bli urlakad vilket i extremfallet är dödligt.

Själv springer jag alltid med en flaska i handen för att slippa stå stilla och hälla i mig ett antal nästan tomma pappmuggar på kontrollerna.
1980 • Visby
15 maj 2017 kl 13:10
1 Gilla
Precis så Marcus #433, handlar om att hitta sin egen nivå. Jag lärde mig det efter att ha läst denna artikel, då jag i början av min "löparkarriär" kört på devisen att "dricka innan jag blir törstig", med resultat att jag behövt stanna och pissa 4-5ggr på en vanlig långrunda. Efter detta så har jag aldrig vätska på rundor under 2-timmar (såvida det inte är extremt varmt). Detta kan jämföras med löparkompisen som under våra gemensamma rundor bälgar i sig vätska, utan att behöva stanna en enda gång, så precis som du säger, så behöver man lära sig av sina erfarenheter. Det finns få lärdomar som är bättre än ett misslyckat försök, som t.ex. en "väggning" eller 5 pisspauser.....
1978 • Varberg
15 maj 2017 kl 14:38 Redigerad 15 maj 2017 kl 14:41
3 Gilla
2.43.45 skall jag göra om jag skriver in min HM-tid från i höstas. Då får jag ha en bra dag den 3:e juni :-) När jag skriver in min milstid så stämmer min HM tid nästan exakt så det blir att KÖTTA rejält om jag skall nå min MP hahahaha
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
15 maj 2017 kl 14:45
3 Gilla
sapiens.se ger mig 2:54:34! Med tanke på att dröm-målet är sub2:55 och på mitt mellantidsarmband står det 2:54:25 och en snittfart på 4:08 så känns det ju helt ok. :)

Det framgår dock inte av den kalkylatorn att ALLT måste stämma för att det ska gå. Vädret, energiintaget, dagsformen, sömnen, pannbenet, magen... Ja, ALLT!
1978 • Linköping
15 maj 2017 kl 14:51
2 Gilla
Jag får 2:59.43, men det är på min miltid så den är väl högst osäker. Jag är väldigt nöjd med sub 3:10.
1977 • Vega
15 maj 2017 kl 15:28
Gilla
Jag tog till mig av era råd och skipade mitt tilltänkta längsta långpass i Söndags pga mina ömma benhinnor. Körde ett riktigt tufft Crosstrainerpass på 60 min som känns i benen idag. Benhinnorna känns bättre än för några dagar sedan men ska köra alternativ träning i form av cykel/crosstraining hela denna veckan. För att på söndag köra ett sista långpass. Har kört långpannor typ 22-23 veckor i rad bortsett från i Söndags med 4 st över 30 km(30,31,32,33). Merparten ligger mellan 24-29 km. Jag hade mentalt velat ha med mig 35-36 km in till maran.

1. vad hade ni kört på Söndag. 25-26 med lite längre fartökningsdel enligt marafart eller lugnt hela vägen och upp mot 35-36 km?

2. Tror ni jag tappar ngt i att from med nu köra alla andra(bortsett från söndagens långpass) pass på cykel/crosstrainer? Intervall, backliknande och distanspass.

Jag har kört helt enligt Szalkais sub 3.30 med 4-5 pass i veckan och 50-65 km/vecka från i slutat på Nov till i söndags.

Tack på förhand!
< < < 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.