Foruminlägg av Fredrik Nyström

< < < 1 2 > > >
#1
26 november 2008 kl 14:11
Gilla
Hej på er Joggare!

Jag tänkte be den samlade expertisen här om lite tips och råd...
Jag har nu äntligen börjat springa igen efter en påtvingad viloperiod på sex veckor pga. en bristning i ett muskelfäste i ljumsken. Igår provade jag 2,5 km i 6-minuterstempo på ett löpband och so far, so good...inga känningar i ljumsken.

Innan uppehållet var ett normalt pass för mig ca 10-15 km men jag har även varit uppe och nosat på distanser över 20 km. Sista helgen i maj står jag (förhoppningsvis) på startlinjen i Stockholm, redo för min första mara. Nu skulle jag således vilja ha lite tips och råd om hur jag bör trappa upp träningen för att vara väl förberedd då. Jag inser ju givetvis att det inte går att springa på som innan skadan, men jag vill samtidigt komma upp i distans (och helst fart) ganska omgående. Ursprungsplanen var att hoppa på Szalkais träningsprogram nu på måndag, men jag kanske får vänta lite med det?! Är det någon som har erfarenhet av en liknande ”comeback” efter skada? Hur hårt törs jag belasta ljumsken? Skall jag köra korta pass och ofta? Eller är det längre distanser och mer sällan som gäller? Är det rent av någon som har någon form av passande ”rehab-träningsschema” liggande i byrålådan?

Hör gärna av er om ni har något klokt att dela med er av. Alla råd är välkomna, jag vill hemskt gärna komma igång med löpningen på allvar igen...

Mvh,
Fredrik
#2
23 januari 2009 kl 11:08
Gilla
Jag Instämmer med övriga! Mina Gryllo får nog anses som mitt bästa köp under 2008.
Synd bara att jag inte hade dom i morse när jag gick till jobbet, jag lyckades nämligen halka och höll på att slå ihjäl mig...
#3
26 januari 2009 kl 10:19
Gilla
Hej Anders,

Nej det är definitivt inte normalt att tappa 9 spikar på en tur. Som jag förstått det hela skall inte greppet försämras märkbart om du tappar någon spik här och där, men 9 av 16 är ju ändå mer än 50 % av spikarna och då skall du kunna reklamera dem utan problem. (Eller var det 9 totalt på båda skorna? Det är iofs heller inte ok.) Ta kontakt med din återförsäljare och hämta ut ett par nya som förhoppningsvis håller bättre.

Jag har sett att flera av medlemmarna här på forumet haft liknande problem, det verkar dock finnas bättre och sämre exemplar. Mina Gryllo har t.ex. efter 8 mil inte tappat en enda spik och då har de ändå fått smaka på en hel del ren asfalt. Nu kanske inte 8 mil så mycket till kvalitetsstämpel...men so far so good...
#4
30 januari 2009 kl 12:16
Gilla
Hej,

Jag åker till Gävle om någon vecka och tänkte plocka med mig löpargrejerna. Så då blir den självklara frågan om det finns någon vänlig Gävle-bo som kan tipsa om något bra ställe att springa på? Helst ganska centralt så att det är smidigt att ta sig dit från hotellet.
Spåren uppe vid ishallen känner jag till, men finns det något annat bra? Funkar det att springa i Boulognerskogen? Ja som sagt, kom gärna med något bra tips...

Tack på förhand!

Mvh,
Fredrik
#5
3 februari 2009 kl 08:33
Gilla
Jag lyfter upp den här igen...
Är det någon som har ett förslag på runda i Gävle?
#6
26 februari 2009 kl 21:17
Gilla
Det ser klart intressant ut med "Olgor". Men man får ju blodsmak i munnen och ett lätt illamående bara av att läsa om det :)

Hur som helst, när vårvärmen kommer till Karlstad bär det av till Tingvalla IP för att testa Olga-intervaller. Kan bli spännande...
#7
26 februari 2009 kl 21:43
Gilla
Det är en typ av intervallträning där du under en sträcka på 2000 m växlar mellan att ligga strax över resp. strax under din mjölksyratröskel. Finns beskrivet i senaste Runners World. Det låter sinnessjukt jobbigt, men det lär ge bra resultat...om man nu yckas fullfölja ett antal sådana pass. Själv är jag inte säker på att jag pallar med ett enda helt pass. Men det återstår att se.
#8
7 maj 2009 kl 08:15
Gilla
Jag kopierar trådstartarens inlägg:
På grund av skada säljer jag dessvärre min startplats, ursprungspris gäller. PM eller mail om intresse finnes.
fred.and@bredband.net
#9
13 maj 2009 kl 19:59
Gilla
Jag tar och lyfter upp den här tråden igen.
Om det nu skulle råka vara någon som är sugen på att inhandla 1 st. startbevis till SM så är det bara att höra av sig.

Priset kan vi ta ett snack om. PM eller mail om intresse finnes.
fred.and@bredband.net
#10
12 juni 2009 kl 14:26
Gilla
Det blir en tur runt Karlstad imorgon även för mig. Jag springer också för andra gången och det skall bli riktigt kul. Pga. ett längre skadeuppehåll i vår så lär jag väl knappast slå min tid från förra året...men hur som helst ska det bli gött att springa lite.

Lycka till alla som deltar!!
#11
14 juni 2009 kl 17:23
Gilla
Det var en riktigt fin löpdag igår och jag tycker att arrangemanget håller hög klass. Jag kan hålla med om att det är trångt ibland men det hör väl till också kan jag tycka. Vädret var ju helt klart bästa tänkbara och det bidrog nog starkt till att även jag lyckades sänka mitt pers. Inte lika mycket som Peter (grymt bra jobbat Peter!!) men ändå med nästan 1,5 minuter. Trots ett tre månader långt träningsuppehåll pga. skada...
#12
23 augusti 2009 kl 16:12
Gilla
Jag hakar på. Jag ser fram emot lördagen med skräckblandad förtjusning :)

Nu bär det iväg till Bryngfjorden för att testa på lite löpning(?) i motlut...
#13
23 augusti 2009 kl 17:44
Gilla
Okej då...efter 3 vändor uppför Bryngfjordsbacken är det endast med skräck jag ser fram emot lördagens evenemang...
#14
30 augusti 2009 kl 12:49
Gilla
En fantastiskt trevlig tävling!! Andra turen upp för slalombacken var helt sjukt jobbig och leran ute på Öhmansmilen kändes rejält i låren...men det hela var verkligen en mycket rolig upplevelse. Att sluttiden dessutom blev betydligt bättre än förväntat är ju heller inte helt fel :) Jag kommer garanterat tillbaka nästa år...
#15
10 september 2009 kl 12:37
Gilla
Hej på er,

Nu på onsdag 16/9 kommer jag att vara i Lund och på kvällen hade jag tänkt mig ett löppass. Dock har jag ingen koll på några bra rundor i Lund...så är det någon av er här som har några tips mottages dessa tacksamt.

Någon kanske rent av är sugen på att agera guide/träningskompis?! Isf är det bara att joggposta...

Mvh,
Fredrik
#16
11 september 2009 kl 09:39
Gilla
Hej,

Tack för alla tips och idéer. Det är ju oerhört korkat av mig att inte först kollade "Rundor & kartor", det ska jag givetvis göra.
För övrigt kommer jag att bo på Scandic Star...

Mvh,
Fredrik
#17
14 september 2009 kl 14:03
Gilla
Tack för alla bra tips.
Det verkar inte som det ska bli några större problem att hitta ett helt gäng schysta rundor...nu återstår bara att välja ut en av dem :)

//Fredrik
#18
30 september 2009 kl 15:31
Gilla
Kolla med Magazinet i Karlstad, de hade Montrail senast jag var där.
#19
8 oktober 2009 kl 13:06
Gilla
Hej,

Eftersom Scandic hade internetstrul just den kvällen kunde jag tyvärr inte läsa in mig på någon av alla de rundor jag blev tipsad om här, så jag fick chansa lite…

Jag började med varv runt gastelyckans industriområde och sedan förbi studentlyckan (tror jag det heter) och via lite omvägar in mot stadsparken. Efter ett kort nödstopp på Högevallsbadet blev det ytterligare ett varv i parken och sedan vidare uppför Södra esplanaden mot Dalbyvägen. Forsatte på cykelvägen längs Dalbyvägen ända ut till något nybyggt litet villaområde och vände där in mot gastelyckan och Scandic, via brandstationen. Kanske inte så glasklart beskrivet men ungefär så var rundan…och gps:en visade 13,24 km.
Det var en mycket trevlig runda och det var riktigt gött väder. Det är alltid kul att få springa på lite nya och okända vägar.

För övrigt kommer jag att befinna mig i Lund hela v.43 (19-23/10) och hoppas hinna med minst två pass. Så är det någon som har tid, lust och ork för en liten runda…ja då är det bara att höra av sig.

Mvh,
Fredrik
#20
8 oktober 2009 kl 15:55
Gilla
Hej Håkan,

Jag hade liknande ljumskproblem under förra hösten/vintern och fick efter en röntgenundersökning tidigt i våras diagnosen artros i min högra höftled. Domen från sjukgymnasten blev att jag helst borde sluta med löpningen. I och för sig, så länge det inte gjorde ont efter löpning skulle det inte göra skadan värre, men det skulle å andra sidan inte bli bättre av löpning.

Flera bekanta inom sjukvården (bl.a. en röntgenläkare) tyckte att detta lät både märkligt och rent av otroligt. Så när jag under sommaren besökte ytterligare en läkare för att få hjälp med ett krånglande knä passade jag på att nämna den här artroshistorien. Den läkaren blev riktigt upprörd, ja nästan förbannad, när han hörde vad jag berättade. Han ifrågasatte kraftigt artrosdiagnosen och beställde ny röntgen på en annan klinik. Röntgenläkaren som granskade de nya plåtarna kunde absolut inte se några tecken på artros, däremot lite förkalkningar på lårbenshalsen som han ansåg kunna ha gett upphov till mina ljumskproblem. Nästa steg var ett besök hos en ny sjukgymnast och det resulterade i ett antal övningar för att stärka den djupa magmuskulaturen…och ja, nu har jag absolut inga som helst problem med ljumsken.

Vad vill jag då säga med det här långa inlägget? Jo två saker, nämligen:
1. Artros medför nog dessvärre att det är slutlöpt.
2. Tveka inte att ifrågasätta en eventuell artrosdiagnos! Det verkar skilja ganska rejält i tolkningen av en röntgenbild mellan olika röntgenläkare och det vore tragiskt att behöva ge upp löpningen pga. en felställd diagnos.

Jag håller tummarna för att du får ett bra besked från röntgenundersökningen.

//Fredrik
< < < 1 2 > > >