Löpning Skador & Rehab 14 inlägg 12295 visningar

Artros - färdigsprunget?

1961 • Göteborg
#1
7 oktober 2009 - 22:29
Gilla
När jag efter midsommar skulle ta mig en simtur så fungerade det inte att simma bröstsim, kunde inte ta simtag med vänster ben gjorde ont i höften. Kom på att jag veckan innan vred till och fick akut ont i ljumsken när jag höll på att klippa gräset, en smärta som jag glömde bort några minuter senare.

Efter semestern drog jag igång med löpträningen igen efter ett längre uppehåll, det var underbart. Kom igång ganska snabbt, kände att jag saknade benstyrka men konditionen fanns där (har cyklat en del). Efter någon månad så började jag känna mig begränsad i steglängden av att ljumsken stoppade benets framfart i ytterläget. Jag började samtidigt känna mig öm i ljumsken och fick lite svårare att hitta en bekväm sovställning. Att vrida vänster benet gjorde ont, det mesta i vardagen gick bra, inklusive att springa och cykla.

Har varit hos min Ortoped och hans tidiga diagnos blev Artros i höften alternativt att jag, under min gräsklippning, fick en stressfraktur i lårbenshalsen som läkt fel. Har varit på röntgen och går nu och hoppas på en fraktur för är det Artros i höftleden så är det väl färdigsprunget?
1988 • Helsingborg
#2
7 oktober 2009 kl 22:38
Gilla
Hur märker man att man har en stressfraktur?
1961 • Göteborg
#3
7 oktober 2009 kl 23:14
Gilla
Vad jag förstod så behöver man inte märka det utan det läker ut av sig själv, tyvärr inte alltid helt rätt och ibland med flisor kvar som kan ställa till problem. Men jag hoppas någon annan kan ge en mer korrekt förklaring.
Andreas Petersson
1972 • Kyrkhult
#4
8 oktober 2009 kl 01:15
Gilla
Har du varit aktiv i ditt liv låter det lite tidigt för artros. Njurproblem eller att du lever i mörker skulle kunna bidra till artros. Är det artros du har bör du nog läga ner löpning och hoppas att en ny höftledskula kan göra dig smärtfri. Stressfraktur uppstår oftast av överbelastning, att du tränar mer än vad din kropp tillåter och är van vid. Kan du stretcha bort smärtan är det förmodligen en muskel eller ett ligament, tex piriformis. Har du betydande påverkan på din muskelkraft kan de va en inklämd nerv, inte bra. Är benet svullet samt ljumsken palpationsöm kan du ha venösa problem. Vid trauma finns det ett antal muskelligament som fäster vid ljumsken och kan orsaka smärta, dock mindre troligt om du inte sprungit maraton eller liknande. Blir diagnosen osäker efter röntgenresultatet kan du ju lägga ut bilderna för spekulation. Lycka till!
Trallala
1964 • fd
#5
8 oktober 2009 kl 14:41
Gilla
Om det visar sig att du har artros så är det dags att börja träna styrka, det kan lindra smärtan ganska ordentligt när man har påbörjan till artros.
1975 • Hammarö
#6
8 oktober 2009 kl 15:55
Gilla
Hej Håkan,

Jag hade liknande ljumskproblem under förra hösten/vintern och fick efter en röntgenundersökning tidigt i våras diagnosen artros i min högra höftled. Domen från sjukgymnasten blev att jag helst borde sluta med löpningen. I och för sig, så länge det inte gjorde ont efter löpning skulle det inte göra skadan värre, men det skulle å andra sidan inte bli bättre av löpning.

Flera bekanta inom sjukvården (bl.a. en röntgenläkare) tyckte att detta lät både märkligt och rent av otroligt. Så när jag under sommaren besökte ytterligare en läkare för att få hjälp med ett krånglande knä passade jag på att nämna den här artroshistorien. Den läkaren blev riktigt upprörd, ja nästan förbannad, när han hörde vad jag berättade. Han ifrågasatte kraftigt artrosdiagnosen och beställde ny röntgen på en annan klinik. Röntgenläkaren som granskade de nya plåtarna kunde absolut inte se några tecken på artros, däremot lite förkalkningar på lårbenshalsen som han ansåg kunna ha gett upphov till mina ljumskproblem. Nästa steg var ett besök hos en ny sjukgymnast och det resulterade i ett antal övningar för att stärka den djupa magmuskulaturen…och ja, nu har jag absolut inga som helst problem med ljumsken.

Vad vill jag då säga med det här långa inlägget? Jo två saker, nämligen:
1. Artros medför nog dessvärre att det är slutlöpt.
2. Tveka inte att ifrågasätta en eventuell artrosdiagnos! Det verkar skilja ganska rejält i tolkningen av en röntgenbild mellan olika röntgenläkare och det vore tragiskt att behöva ge upp löpningen pga. en felställd diagnos.

Jag håller tummarna för att du får ett bra besked från röntgenundersökningen.

//Fredrik
1961 • Göteborg
#7
8 oktober 2009 kl 19:23
Gilla
Tack för ditt inlägg Fredrik!

Jag har ju ännu inte fått någon tolkning av bilderna och heller inte diagnosen Artros men det snurrar i skallen. Ortopeden jag har kontakt med ingav mig stort förtroende, han är en av våra landslagsläkare dock ej i löpning, hoppas att jag får rätt diagnos och att det är tydligt rätt. Måste varit hemskt att hamna i en gråzon som du gjorde.

/H
Joakim Pettersson
1975 • Göteborg
#8
8 oktober 2009 kl 22:42
Gilla
Läsvärt angående artros: www.svenskidrottsmedicin.se/fyss/pdf/16_Artros.pdf
/Jocke
1961 • Göteborg
#9
27 oktober 2009 kl 19:10
Gilla
YES!!!

Jag har fått svar från min Ortoped:
”Jag har nu sett på Dina röntgenbilder. De visar lyckligtvis inga tecken på förslitning i Din höft och inte heller någon annan förändring i din höftled så jag har därför ingen riktigt bra förklaring till vad som hände då du klippte gräset i somras. I vilket fall som helst tycker jag att Du skall fortsätta att träna sjukgymnastik så får vi se hur det hela utvecklas. Försök att få upp Din rörelse på nytt.”

Min sjukgymnast har gjort en del mätningar på mig under resans gång. Inledningsvis var mitt ”skadade” ben 4 cm tunnare runt låret än det friska. Vid vridning inåt och utåt hade jag ungefär halverade vinklar på det skadade benet. Sedan dess har jag fått övningar där det skadade benet får jobba lite mer. Det har efter ca 6 veckors träning gett resultat, något kraftigare lår och något ökad rörlighet vid vridning. Jag känner mig säkrare på benet nu när jag fått lite mer styrka.

Mycket kvar att göra och huvudfrågan för mig är obesvarad. Vad har hänt? Men beskedet idag har gett mig hopp, har varit väldigt deppig.
/H
1975 • Hammarö
#10
28 oktober 2009 kl 08:51
Gilla
Gött Håkan!!

Ett grattis är väl på sin plats...även om du fortfarande inte riktigt vet vad som hänt. Men bara det att veta att det inte är en förslitning är ju en stor framgång och det är ett väldigt positivt besked. Och så länge inte leden är utsliten borde rörligheten kunna gå att träna upp riktigt bra. Hoppas nu att du blir så bra att den framtida löpningen inte är hotad.

Kämpa på!

//Fredrik
1961 • Göteborg
#11
12 november 2009 kl 21:32
Gilla
Jag har fortsatt att gneta på med sjukgymnastens övningar varannan dag och avhållit mig från löpning och cyklat i stället. Jag tycker jag har fått större rörlighet och det var länge sedan nu som jag fick panikont för att jag vridit höften.

Var hos sjukgymnasten igår och blev kontrollmätt och han konstaterade att det jag upplevt stämmer, större rörlighet. Hans recept den har gången, fortsätt med övningarna och börja så smått med löpningen igen men undvik nedförsbackar.

Han vågade sig på en gissning om framtiden, han tror att jag kan börja träna som vanligt igen efter nyår! :-)

Vad som hänt med min höft har jag ännu inte fått något svar på, får troligen inget heller och det känns mindre viktigt nu när "läkningen" går åt rätt håll.
/H
1983 • Tumba
#12
12 november 2009 kl 22:59 Redigerad 12 november 2009 kl 23:00
Gilla
Jag skulle kolla in den mediala sidan av låret (insidan). Där har vi en hel bunt med muskler som kanske inte direkt gör någon rotation i höften även om de hjälper till, men de är väldigt inblandade i framförande av benet! m. adductor longus pratar jag bl.a om.

Rörelsefunktion (Function):
Hip joint: Adduction(föra benet mot mitten), flexion(föra benet framåt), lateral (utåt) rotation (most anterior fibres: medial rotation / de främsta fibrerna gör inåt rotation).

Jag tror att du fick en liten ruptur på muskelsenan på denna muskel, den har ett väääldigt litet fäste på pubisbenet som väldigt ofta blir irriterat. Jag skulle gå till en massageterapeut eller liknande som ger massage på adductormusklerna och sedan skulle jag göra excentrisk träning på dessa muskler. Dvs liggandes på sidan och lyfta benet som i en tvärtom knipövning (Göra en abduktion med benet). Du bör få hjälp att sänka benet, ev av din sjukgymnast.

Lycka till! // Jimmy
www.tumbafriskvard.se
1961 • Göteborg
#13
6 januari 2010 kl 00:53
Gilla
Hel igen!

Nyåret har passerat och jag vill påstå att jag är som ny - känner inget problem med min ljumske längre. Det troliga felet var nog en bristning i adductor longus. Vad jag gjort för att få bristningen vet jag inte men efter mycket träning har jag nu fått tillbaka styrkan i vänster lår.
Jari Lampela
1966 • Kungsbacka
#14
6 januari 2010 kl 18:04
Gilla
Det var gött. Själv har jag höft artros men vill inte sluta springa. Men det är inte smärtfritt. Men jag se ringa andra alternativ. Det går så länge det går. Ny röntgen i dec och läkaren tyckte inte precis att löpning var det bästa.
Carpe Diem.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.