Foruminlägg av Fredrik Lindén

#1
15 maj 2018 kl 20:26
Gilla
Hej!
Jag har under de senaste 10 dagarna upplevt en kraftig formförsämring.

Jag har tränat rätt hårt under våren med Stockholm Marathon som mål. För ca 2 månader sedan började jag testa detta med lågpulsträning och Maffetone-metoden. Jag räknade snabbt fram att jag borde träna på en puls runt 147bpm. Jag vet att det finns många olika åsikter kring detta träningssätt men träningen passade mig perfekt. Det gjorde det behagligare att träna och jag kunde springa fler km/vecka.

De senaste två månaderna har jag snittat på ca 40-60km/vecka. Min snittid/km låg på ca 5min/km på en 20km-runda med 147bpm i puls. Jag såg dessutom förbättringar i snittid i stort sett varje vecka.

De senaste 10 dagarna har jag upplevt en kraftig försämring i snittid. Efter bara några kilometers löpning är jag nere på 5.30min/km. När jag trycker på för att lägga mig på ca 5min/km springer min puls iväg till 155-165. Vad är det som har hänt?

Jag misstänker själv att jag kan haft en infektion i kroppen för några dagar sedan. Då låg min vilopuls ca 8-9 slag högre än vanligt. Hur länge kan effekter av en sådan mindre infektion sitta i? Vilopulsen är sedan några dagar nere på sin normala nivå.

Kan det ha med pollen att göra? Jag har inga övriga pollenbesvär men vill minnas att jag läst att folk presterar lite sämre under pollenperioder. Årets pollensäsong ska ju vara värre än tidigare.

Kan det vara så att jag tränat fel och jag nu ser effekter av detta? Det kanske är så att min lågpulsträning inte alls fungerar?

Supertacksam för era tankar!
/Fredrik
#2
15 maj 2018 kl 20:39
Gilla
Kan ju absolut vara värmen. Hur mycket märker du av värmen i din egen träning? Tycker själv att 30sek långsammare/km känns mycket men är osäker.
#3
15 maj 2018 kl 21:03
Gilla
#4 Får avvakta några dagar, märker jag ingen återgång till normal nivå får det kanske bli några tempoövningar.
#4
15 maj 2018 kl 22:49
Gilla
#6 Ponera att formen är tappad, hur gör man bäst för att hitta tillbaka? 2,5 veckor kvar till Stockholm marathon.
#5
16 maj 2018 kl 12:53
Gilla
#8 Tack, ska testa att köra lite pass senare på kvällen. Sprang söder runt på 42,30 förra året (10km). I dagsläget går det nog långsammare iom att fokus varit längre distanser.

#9 Har hela tiden tänk att jag genom Maffetone ska undvika överträning. Har ju inte haft puls över 147 på två månader, förutom när jag sprang Kungsholmens halvmara i början av maj.

#10 Det blir ett 15km-pass ikväll vid 21 tänker jag. Får se om det går bättre.

#12 Ger det några försök till med träning på puls runt 147bpm. Släpper det inte får det bli lite intervaller ca 14 dagar innan maran.
#6
17 maj 2018 kl 15:30
Gilla
#14 Har en vilopuls på 37-39bpm. Maxpulsen är jag inte helt säker på, men ca 200bpm skulle jag gissa.
#7
17 maj 2018 kl 17:00
Gilla
#16 Tack för tipset, ska försöka rädda maran nu. Sprang just 10km, ca 13 grader och mulet. Fortsatt segt. Min gissning nu är att jag toppat formen för ca 2 veckor sedan. Jag inledde marathonträningen med rätt hårda pass, mkt intervall och backlöpning i jan-mars. Därefter blev jag taggad på Maffetoneträning och testade det i några veckor. Tänker att jag typ var nedtränad i feb-mars, när jag sedan gick över till maffe toppade jag formen.

Nu blir det lite intervaller varvat med lugnare turer, kanske i en ännu lägre fart än maffen. Hoppas kunna hinna tillbaka i någorlunda form för att kunna genomföra maran på ett för mig tillfredsställande sätt.
#8
18 maj 2018 kl 17:57
Gilla
#18 Jag kan hålla nästan normalfart i ca 2-3 km, därefter tappar jag oändligt mycket. Det är uthålligheten som jag plötsligt tappat. Hur upplever du det David?
#9
19 maj 2018 kl 00:27
Gilla
#18 Har läst lite om överträning. Det symtom som stämmer in på mig är ju att prestationen försämrats, de andra symtom stämmer inte riktigt. Vilopuls är normal, inga problem med sömn/stress, inga nämnvärt ömmande leder/muskler. Det där med kontrollbehovet har stämt väl in på mig fram till att jag tog upp maffetoneträningen. Sedan dess har jag ju sprungit på puls istället för på fart. Men ja, distansen har ju varit lång även om jag kanske varit sliten.
#10
19 maj 2018 kl 18:13
Gilla
Jo, blir ju ofta sm i killgissning. Är ändå väldigt tacksam för inputen, ger en lite nya synvinklar.
#11
30 september 2018 kl 22:26
Gilla
Hej på er!
Jag är en relativt van löpare som i våras åkte på järnbrist till följd av för hård träning (överträning tror jag bestämt). Jag satsade då på Stockholm marathon men ökade på träningsmängden för fort. Gick från att springa ca 20km/veckan till att springa runt 60km/vecka på ca 2 månader. Detta resulterade i ett formtapp av guds nåde i början av maj. Fick ställa in medverkan på maran.
Var och tog blodprov och hade då låga järnvärden samt brist på folat. Jag har sedan i somras, på läkares inrådan, druckit järntillskott och ätit folattillskott. Under denna period har jag hållit uppe helt med joggningen. (Förutom ett försök till omstart efter ca 1,5 månaders träningsuppehåll vilket resulterade i att orkeslösheten återkom)
Om ca 1-2 månader tänkte jag ge mig på joggningen igen. Innan dess tänkte jag ta ett till blodprov för att se till att allt är som det ska.
Nu till min fråga: På vilken nivå bör jag starta min träning? Min tanke nu är att börja springa ca 15km/vecka och öka med 10%/vecka med minskad träningsmängd var fjärde vecka till det att jag är uppe på ca 40km/vecka. Jag vill verkligen inte uppleva samma symtom igen då detta höll på att knäcka mig helt. Låter det för hårt/för lätt/lagom? Är rätt obevandrad när det kommer till träningsupplägg.

#12
2 oktober 2018 kl 21:11
Gilla
Tackar för era svar! Har alltid sovit bra och är inte överdrivet stressad över jobb etc. När jag trappade upp träningen i våras anpassade jag givetvis inte kosten, detta ledde till en rejäl viktnedgång. Sedan kom dippen som ett brev på posten i början av maj.
Men jag tror att det får bli en långsam och försiktig uppstart här om en månad, och verkligen försöka känna efter.
#13
15 december 2020 kl 20:23
Gilla
Hej på er!
Detta handlar egentligen inte om en skada utan om ett problem jag ständigt stöter på i min träning. Jag har sprungit i ca 10-12 år, de senaste fyra-fem åren har jag tagit löpningen mer seriöst och lagt upp träningsprogram etc. Målet har alltid varit att springa maran, först och främst kunna klara av den men även att kunna få en bra tid, runt 3.30-3.45.

Nu till problemet: jag tränar på, lägger upp träningen med gradvis ökning av distans och intensitet, något/några återhämtningspass/vecka, ett långpass på helgen som ligger i proportion till veckomängden. Jag lägger in viloveckor var tredje, var fjärde vecka där veckomängden sjunker till runt 60%. Efter några veckors träning (vanligtvis efter ca 6-10 veckor) är det som att kroppen säger stopp. Efter att ha sprungit mina återhämtningsrundor på ca 6 min/km med en medelpuls på runt 135 och en utmärkt känsla i kroppen är det som att formen totaldör. Helt plötsligt går mina återhämtningsrundor på 6min/km med en medelpuls på ca 155 (alltså inte så mycket återhämtning längre). Med den tappade formen kommer också något som jag upplever som ojämn hjärtrytm, det är som att hjärtat slår dubbla slag vid några tillfällen/dygn. Jag brukar då försöka vila bort den dåliga formen (har ibland tolkat formtappet som överträning trots att min veckototal legat på runt 40-50km). Den ojämna hjärtrytmen brukar då försvinna men formen är som bortblåst och det är bara att börja om igen.

Detta har upprepat sig vid tre-fyra tillfällen de senaste två åren, jag påbörjar en träningscykel och får avbryta den pga tappad form och konstig hjärtrytm.

Jag har varit hos sjukvården och kollar lungor, långtids-ekg, blodvärden etc. Jag brukar då ha lite låga järnvärden men inget extremt (118g/L som lägst). Jag brukar försöka fylla på med extra järn och b-vitaminer men märker ingen skillnad av detta.

Finns det någon som upplevt något liknande? Någon som har någon idé om vad detta kan bero på?

Finns det någon som har ett bra tips på en idrottsläkare som har koll på invärtesmedicin? De flesta idrottsläkare jag hittar har mest koll på kassa knän och leder etc.

Tacksam för alla tips och tankar!

/Fredrik
#14
16 december 2020 kl 11:56
Gilla
Tack! Det är ett bra tips, jag har svårt att slappna av i träningen, har alltid haft det. Jag har heller ingen längre erfarenhet kring målmedveten träning. Vad som gör mig lite orolig i detta är väl hjärtrytmen, eller snarare hjärtorytmen.
Men alltså, undvik formtoppande träning så som hårda intervaller etc. Planera hårdare pass till när det börjar dra ihop sig till lopp.
#15
16 december 2020 kl 19:27
1 Gilla
Hur länge sitter den ojämna hjärtrytmen i efter den hårda ansträngningen? För min del sitter det som jag upplever som ojämn hjärtrytm i, i ca 1-2 veckor. När jag vilar försvinner ojämnheten.

Hur hjälper din ekg dig? Kan du då se om något är galet och därefter anpassa din vila?
#16
20 december 2020 kl 10:14
Gilla
Detta låter ju intressant, ibland lägger jag handen över hjärtat när jag upplever att det sviktar som mest. Det är inte alltid jag känner att det slår ojämnt. Vet du vad den medicinska termen för detta är?
#17
20 december 2020 kl 10:16
Gilla
Tack till er alla för intressanta synvinklar och insikter! Ringer vårdcentralen imorgon och hoppas på remiss till rätt vårdinstans. Har med mig alla era tankar i samtal med läkare.
#18
23 december 2020 kl 14:44
1 Gilla
Mina låga järnvärden utreddes för två år sedan, dock utan resultat. Bollades bara runt mellan olika allmänläkare tills jag till slut tröttnade. Jag fick då järntillskott som jag åt under en längre period. Det gav ingen större effekt. Borde jag inte uppleva andra symptom också, om det rör sig om glutenintolerans?
#19
23 december 2020 kl 14:46
1 Gilla
#15 Jag har nu fått en remiss till hjärtcenter i Stockholm. Man tog EKG på mig på vårdcentralen men det såg bra ut.