Löpning Skador & Rehab 17 inlägg 4930 visningar

Återkommande formtapp, vad är detta?

1983 • Sundbyberg
#1
15 december 2020 - 20:23
Gilla
Hej på er!
Detta handlar egentligen inte om en skada utan om ett problem jag ständigt stöter på i min träning. Jag har sprungit i ca 10-12 år, de senaste fyra-fem åren har jag tagit löpningen mer seriöst och lagt upp träningsprogram etc. Målet har alltid varit att springa maran, först och främst kunna klara av den men även att kunna få en bra tid, runt 3.30-3.45.

Nu till problemet: jag tränar på, lägger upp träningen med gradvis ökning av distans och intensitet, något/några återhämtningspass/vecka, ett långpass på helgen som ligger i proportion till veckomängden. Jag lägger in viloveckor var tredje, var fjärde vecka där veckomängden sjunker till runt 60%. Efter några veckors träning (vanligtvis efter ca 6-10 veckor) är det som att kroppen säger stopp. Efter att ha sprungit mina återhämtningsrundor på ca 6 min/km med en medelpuls på runt 135 och en utmärkt känsla i kroppen är det som att formen totaldör. Helt plötsligt går mina återhämtningsrundor på 6min/km med en medelpuls på ca 155 (alltså inte så mycket återhämtning längre). Med den tappade formen kommer också något som jag upplever som ojämn hjärtrytm, det är som att hjärtat slår dubbla slag vid några tillfällen/dygn. Jag brukar då försöka vila bort den dåliga formen (har ibland tolkat formtappet som överträning trots att min veckototal legat på runt 40-50km). Den ojämna hjärtrytmen brukar då försvinna men formen är som bortblåst och det är bara att börja om igen.

Detta har upprepat sig vid tre-fyra tillfällen de senaste två åren, jag påbörjar en träningscykel och får avbryta den pga tappad form och konstig hjärtrytm.

Jag har varit hos sjukvården och kollar lungor, långtids-ekg, blodvärden etc. Jag brukar då ha lite låga järnvärden men inget extremt (118g/L som lägst). Jag brukar försöka fylla på med extra järn och b-vitaminer men märker ingen skillnad av detta.

Finns det någon som upplevt något liknande? Någon som har någon idé om vad detta kan bero på?

Finns det någon som har ett bra tips på en idrottsläkare som har koll på invärtesmedicin? De flesta idrottsläkare jag hittar har mest koll på kassa knän och leder etc.

Tacksam för alla tips och tankar!

/Fredrik
Walker67
1947 • Växjö
#2
15 december 2020 kl 20:56 Redigerad 15 december 2020 kl 20:57
1 Gilla
Det känns som du analyserar din träning och form lite för mycket. Jag skulle fokusera mer på en formtopp en gång på året och däremellan köra på i en jämn lunk.
Det där med formtopp är lite komplicerat, men det finns program för hur man vässar formen mot ett lopp, som man siktar på. Ibland har det hänt att formen kommit utan att man egentligen vet hur det gått till och då gäller det att utnyttja den i lopp, ty det brukar plana ut så småningom, antingen långsamt eller snabbt.
Jag tror det är svårt att hålla en hög nivå över en hel säsong och har formen väl dalat är det svårt att vända upp kurvan igen även om det kan gå, men då blir det oftast en kort och inte så hög formtopp.
Sen krävs det givetvis lite mer om man är 37 år jft med 20 år, då det går ganska snabbt att komma i form, men du har ju ännu några år kvar, då du kan hålla en hög nivå.
ps. tänk i banor formtopp i stället för formtapp.
1983 • Sundbyberg
#3
16 december 2020 kl 11:56
Gilla
Tack! Det är ett bra tips, jag har svårt att slappna av i träningen, har alltid haft det. Jag har heller ingen längre erfarenhet kring målmedveten träning. Vad som gör mig lite orolig i detta är väl hjärtrytmen, eller snarare hjärtorytmen.
Men alltså, undvik formtoppande träning så som hårda intervaller etc. Planera hårdare pass till när det börjar dra ihop sig till lopp.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
16 december 2020 kl 18:48
1 Gilla
Har du tagit långtids-ekg under någon period å du upplevt pulsen som onormal?För 5-6 år sedan fick jag ansträngningsutlöst förmaksflimmer, då gick pulsen enligt pulsbandet upp rejält medan orken rasade, det hände på ett ögonblick. Till en början bara några gånger om året sen oftare. När jag sökte för det hade jag förstås normal puls men med lite adrenalin provocerade de fram hög puls och flimmer så de kunde kolla med ultraljud.

Men det borde räcka att ta pulsen manuellt för att känna om den är regelbunden eller inte. Eftersom jag har behövt ha extra koll så har jag köpt en enkel ekg-apparat på nätet (från Kina, 800 kr skicka meddelande om det är något du funderar på). Tyvärr funkar den inte medan jag springer, det blir en paus på en dryg minut, men den ha hjälpt mig en del.
1983 • Sundbyberg
#5
16 december 2020 kl 19:27
1 Gilla
Hur länge sitter den ojämna hjärtrytmen i efter den hårda ansträngningen? För min del sitter det som jag upplever som ojämn hjärtrytm i, i ca 1-2 veckor. När jag vilar försvinner ojämnheten.

Hur hjälper din ekg dig? Kan du då se om något är galet och därefter anpassa din vila?
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
16 december 2020 kl 23:07
2 Gilla
Om det sitter i så länge borde ju vården ha fått koll på den, för du har väl kommit in nån gång under en sån period.?Annars, åk in akut nästa gång. Med akut knas på hjärtat blir det röda spåret in och ta ett ekg och sen ta det vidare därifrån.
För mig har det inte varat över natten mer än ett fåtal gånger. Började medicinera med Seloken "vid behov", en tablett fick stopp på flimret om det inte gav sig själv. Nästan varje gång. Men det har ändrat sig hit och dit många gånger, nu har jag annan medicin men det sparar vi, har du flimmer ska du undersökas av en kardiolog.
1980 • Mölnlycke
#7
16 december 2020 kl 23:58
2 Gilla
Kan inte tillägga så mycket än att jag inte tror det handlar om någon form av överträning. Jag skulle titta närmare på medicinska orsaker vid avsaknad av yttre faktorer såsom sömbrist, stress etc.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
17 december 2020 kl 14:08
4 Gilla
Kanske läge att kolla upp om sköldkörteln börjat svikta, det kan vara en lätt hypotyreos. Jag fick oregelbunden puls och sämre ork gick till läkaren och fick min diagnos.
1963 • Landskrona
#9
17 december 2020 kl 21:17
2 Gilla
Själv fick jag oregelbunden rytm. Dock ej i direkt samband med träning.
Men ibland blev jag andfådd av att gå i en trappa, andra ggr slog hjärtat så oregelbundet att det fick stötas rätt medan jag andra ggr kunde springa både långt och snabbt(med mina mått mätt!) utan några problem.
Det visade sig vid undersökning att jag hade en nerv som gav "kontrasignaler" när det gäller hjärtrytmen. Det är relativt vanligt att ha dessa nerver har jag förstått och lösningen var en enkel operation som heter ablation. Jag gjorde den för snart 10 år sedan och har inte haft några som helst problem sedan dess.
Kanske något att kolla upp?
1983 • Sundbyberg
#10
20 december 2020 kl 10:14
Gilla
Detta låter ju intressant, ibland lägger jag handen över hjärtat när jag upplever att det sviktar som mest. Det är inte alltid jag känner att det slår ojämnt. Vet du vad den medicinska termen för detta är?
1983 • Sundbyberg
#11
20 december 2020 kl 10:16
Gilla
Tack till er alla för intressanta synvinklar och insikter! Ringer vårdcentralen imorgon och hoppas på remiss till rätt vårdinstans. Har med mig alla era tankar i samtal med läkare.
1963 • Landskrona
#12
20 december 2020 kl 10:27
1 Gilla
Jag vet tyvärr inte den medicinska termen men ingreppet kallas ablation.
Hämtat från nätet:
"Ablation är en behandlingsmetod mot olika typer av hjärtklappning som enbart används när behandling med läkemedel inte fungerar. Under ingreppet blockeras de elektriska signalerna som orsakar besvären."

Kom på att det faktiskt hänt i samband med träning också. Fick ganska kraftig oregelbunden rytm under ett löppass.

Lycka till.
Mats Karlsson
1964 • Jönköping
#13
20 december 2020 kl 22:41
1 Gilla
Det är rätt ovanligt att en man som är frisk i övrigt har ett Hb på 118. Hos kvinnor som menstruerar, dvs tappar en del blod varje månad är det mer normalt. Har man någon form av diet kan det ju påverka näringsintaget, t.ex om du är vegetarian. Inte ovanligt med halvdassigt blodvärde hos personer som valt bort kött. Kan också bero på någon sjukdom i tarmen som försämrar näringsupptaget, t.ex celiaki (glutenintolerans) Om det i slutändan sedan har någon inverkan på din hjärtrytm så som du beskriver det kan jag inte uttala mig om.
Oldboy
1952 • Danderyd
#14
21 december 2020 kl 01:12 Redigerad 21 december 2020 kl 01:13
1 Gilla
Om hjärtat slår ojämnt kallas det arytmi. Du borde få en remiss till en kardiolog (hjärtspecialist). På de största sjukhusen finns kardiologer som är specialiserade på arytmi.Det finns många sorters arytmi. Men ditt formtapp behöver ju inte bero på hjärtat.
1983 • Sundbyberg
#15
23 december 2020 kl 14:44
1 Gilla
Mina låga järnvärden utreddes för två år sedan, dock utan resultat. Bollades bara runt mellan olika allmänläkare tills jag till slut tröttnade. Jag fick då järntillskott som jag åt under en längre period. Det gav ingen större effekt. Borde jag inte uppleva andra symptom också, om det rör sig om glutenintolerans?
1983 • Sundbyberg
#16
23 december 2020 kl 14:46
1 Gilla
#15 Jag har nu fått en remiss till hjärtcenter i Stockholm. Man tog EKG på mig på vårdcentralen men det såg bra ut.
Walker67
1947 • Växjö
#17
24 december 2020 kl 20:55
Gilla
Sen måste man vara medveten om att när det inte rör sig om akuta åkommor får man acceptera att vänta länge på att få en tid pga att resurser flyttats över till covid-vården.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.