Foruminlägg av Petter

#1
16 november 2018 kl 01:18 Redigerad 16 november 2018 kl 01:21
Gilla
Hej! som rubriken lyder så har jag haft problem i ca 5 år vilket gjort att jag inte kunnat träna (som jag vill) under denna tiden. Om sanningen ska fram kommer jag knappt ihåg hur problemen började och hurvida problemen har bytt karaktär!

Det första som hände var att jag relativt otränad var ute och sprang och allt kändes kanonbra så jag körde vidare istället för dom 7 km jag brukade så sprang jag drygt 1,2 mil sedan kände jag en smärta i fötterna ( båda som jag minns det), vilket resulterade att jag fick gå/ halta resterande av vägen hem! sedan vilade jag en period innan jag provade på någon form av träning, började på gymmet och tränade och körde förmodligen för tungt när jag tränade vaderna.

Efter ca 1-2 år gick jag till sjukgymnast som rekomenderade att jag skulle göra formgjutna sulor som jag sedan gjorde, fick bara mer ont av att använda dom tyckte jag. Det som är oklart är om sulorna hjälpte mot något men gav andra besvär istället! sedan har jag gått till en sjukgymnast till som i princip har sagt att han inte kan hjälpa mig något mer för att han tycker vi har provat allt med stretching osv. Han rekomenderade mig att gå och göra nya formgjutna sulor, men det känns inte som lösningen men jag kan ha fel!

Mina problem idag ser ut som så att jag har ont utsida fötter (Främst höger fot) bak mot knölen på utsidan och runt den, sedan har jag ont mitt i vaden om jag trycker in ett finger mitt i muskeln i vaden så känns det lite. Det som jag tycker känns värst är att låret samt vaden samt foten, alltså hela benet känns så orkeslöst och svagt nästan som känslan man har efter senadrag, men det är så
en stor del av dygnet! Är svårt att motivera sig psyket tar stryk av detta, även plånboken med alla sulor och skor man har provat!

Det ända positiva under denna 5 års period är att under denna sommaren så cyklade jag mountainbike och besvären blev klart mindre men nu när hösten och snön var här igen så var besvären tillbaka efter någon vecka utan cykling och bytte då ut cyklingen mot stillasittande vid datorn!
Upplever även att jag har väldigt lätt till senadrag i foten om jag vinklar den fel!
Får även riktigt ont i knäet om jag stretchar vaden av någon anledning, varje gång jag provar stretcha vaden så börjar jag nästan halta dagen efter.

Tänkte prova skriva ett inlägg här för att se om någon känner igen sig i detta och vet vad det möjligtvis skulle kunna handla om!

Tack till alla som orkade läsa denna novell! :)

#2
16 november 2018 kl 08:03
Gilla
Hej! Tack för svar! Min träning är jusst nu obefintlig! Så jag har inte löpt på ca 5 år! Har tidigare varit på gymmet ca 3 dagar i veckan utan resultat, har problem i bröstryggen och nacken sedan ett par år! Har just köpt traningskort och kört ett pass men är så okunnig så jag vet inte om jag ska träna eller om det kan forstöra på något sätt! Jag känner igen det du skrev om breda skor, jag köpte Saucony med jätte bred sula och det har blivit lite bättre sedan jag köpte dom skorna. Jag menade inte att det bara gjorde mindre ont när jag cyklade under sommaren utan det försvann nästan helt, detta är ju smärta/ obehag jag har hela tiden inte bara efter träning!
#3
16 november 2018 kl 10:16
Gilla
Tänker du att problemen i bröstryggen/ nacken på något sätt är kopplat till foten vaden och låret?
#4
16 november 2018 kl 13:19
Gilla
Okay, detta börjar låta spännande! Jag har haft problem med låsningar i bröstryggen i flera år och jag går till massoren och fixar det men 2 dagar senare är dom där igen! Så jag antar att det blir hård träning för att få bukt på detta isf, då borde ju tillväga gången vara så att jag måste börja med att träna upp ryggen så att jag undviker att få låsningar? Kan man med stor sannolikhet säga att det är detta problem jag har eller är det en möjlig orsak? Tackar så mycket för alla svar, skönt med folk som kan något :)
#5
16 november 2018 kl 14:13
Gilla
Det låter också spännande Johan! Det man kan säga är ju i princip att min vad känns extremt spännd nästan som att den vibrerar vissa stunder, problemet har bara varit att när jag stretchat vaden har jag fått så ont i knät så jag har inte vågat fortsätta! Ska prova den där övningen och du får gärna höra av dig om din framgang så ska jag uppdatera när jag provat!
#6
16 november 2018 kl 14:18
Gilla
Låter bra Anden försök uppdatera hur det går så kanske fler kan bli hjälpta :)
#7
17 november 2018 kl 02:41
Gilla
Riktigt roligt med så många svar! Har någon en aning om varför jag får så ont i knät efter stretchat vaden? Ska dock prova stretchen som rekommenderades här!
#8
17 november 2018 kl 14:12
Gilla
Det onda i knät känns som det är musklerna runt knät som gör ont när jag belastar det, men som sagt bara efter jag bråkar med vaderna typ stretch annars inga problem med knäna, kanske bara måste fortsätta stretcha vaderna tills det ger med sig, men hoppas på att denna stretch övningen funkar bättre så ska ge den ett försök.

Har i många år haft arbete där jag sitter kanske 60% av arbetsdagen i typ fåtölj eller soffa eller pinnstol samt har jag under kanske 15 års tid spelat dator flera timmar dagligen så att ryggproblemen kommer från det kan jag nog vara säker på! Har dock dragit ner på dator sedan jag insåg att det inte var bra!
#9
18 november 2018 kl 02:31
Gilla
Tack för alla tips! Kommer börja testa stretching en av vaden eftersom jag känner att det drar där hela tiden precis som att muskeln är för kort och även träna upp bålen under tiden så ska jag uppdatera här sen! Stort tack för alla svar, bättre gensvar här än hos sjukvården! :)
#10
20 november 2018 kl 16:40
Gilla
Hej! Uppdatering efter 3 dagars stretching är att det känns lite bättre i benen/ foten men alldeles för tidigt att säga om det hjälper. Inte upplevt att jag fått särskilt ont i knät av denna övning vilket är glädjande! Det ända som förvånar mig är att flera här sa att låsningarna i ryggen kan vara orsaken MEN kan det ev vara tvärt om att besvären nerifrån kan påverka ryggen? För jag har haft mycket mildare besvär i ryggen! Sen om det är en tillfällighet är för tidigt att säga, men är det möjligt att det är så? Tack!
#11
20 november 2018 kl 17:19
Gilla
Jag har haft/ har samma problem och jag kör med Craft typ som kalsonger/ underställ fast går ner till knäna det funkar bättre för mig!
#12
21 november 2018 kl 16:48
Gilla
Skickade pm med länk! Visste inte om man fick länka i forumet!
#13
19 april 2019 kl 12:46
Gilla
Hejsan, tänker bara uppdatera denna tråden som jag påbörjade! Blev ingen markant förändring av stretchövningen att stå på ett trappsteg och glida ner med foten, bra övning men inte rätt medecin för mig. Eventuellt har jag lyckats komma på rätt väg nu, jag gick till kiropraktor som konstaterade att jag var sne i bäckenet som han drog till sedan har jag varit där 2-3 gånger till och även tränat lite enkla bäcken övningar och det har blivit mycket bättre bara på knaske 1 månads tid. Har givetvis börjat röra på mig mer och sluta nöta timmar framför datorn! Om man har liknande problem så kanske detta kan vara värt att kolla upp! Förmodligen har jag varit sne väldigt länge. Tack för hjälpen!
#14
19 april 2019 kl 12:59
Gilla
Jag har ingen aning om något sånt här. Ända jag kan säga är att jag har haft problem med konstant värk i vaderna och fötterna och verkar som att detta berott på att jag varit sne i bäckenet en längre tid, gick till kiropraktor och sjukgymnast och har blivit mycket bättre nu, har haft problemen i ca 6 år. Ingen aning om det har med detta och göra men vaderna kändes som träningsvärk konstant iaf. Lycka till!
#15
23 oktober 2019 kl 10:30
Gilla
Hej! Fick massa bra hjälp här förra gången jag frågade! Då hade jag stora problem i fötterna och ni fick mig att inse att problemet förmodlingen fans längre upp i ryggen. Svaret på detta verkar vara ett snett/Roterat becken! När jag knäcker till detta hos kiropraktor så kan alla smärtor i fötterna och beckenpartiet helt försvinna!
Problemet är att beckenet blir snett/Roterat efter Minde än en vecka igen , hur ska jag bära mig åt!? Jag förstår att jag måste träna upp musklerna men har någon tips/erfarenhet av detta?
#16
23 oktober 2019 kl 20:41
Gilla
Tack för svar! Jag har ju haft problem i säkert 7 år totalt och sjukgymnasten säger att han aldrig har hört talas om något liknande! Sedan fick jag några övningar jag skulle göra på golvet typ! Ingen verkar veta något om detta förutom kiropraktor och naprapat. Vad är rörelseanalys? Och vem gör det?

Vem hittade svaret åt dig att det var kort höftböjare? Fick du hjälp av någon?
#17
23 oktober 2019 kl 22:21
Gilla
Det ända kiropraktorn säger är att jag måste bli stelare eftersom jag är så överrörlig!