Foruminlägg av Rickard Winblad

< < < 1 2 3 > > >
#1
4 september 2022 kl 20:32
Gilla
Talang är det som avgör om du är långt bak i fältet på en SM-tävling eller står på podiet. Talang är det som avgör om du fastnar vid SM-vinst eller tar dig till VM.

Men alla kan bli bra och duktiga oavsett förutsättningar, men med rätt träning. Men man blir inte bra och duktig utan år av kontinuitet och specifik träning.
#2
16 september 2022 kl 22:18
2 Gilla
Prestera Mera-podden (Umara) har flera avsnitt om energiintag. Den infon är ovärderlig.
#3
16 september 2022 kl 22:22
2 Gilla
Varför är det ett måste att sänka en vilopuls på låga 60?
Vilopuls påverkas av så mycket. Sömn, kost, träning, stress, genetik osv.
#4
16 september 2022 kl 22:27
Gilla
Ni som har 955, upplever ni några problem/buggar med klockan efter senaste programvaran (12.23)?
#5
28 september 2022 kl 20:48
4 Gilla
Man behöver inte energi på varken halvmara, maran eller 24h-lopp. Det är bara att anpassa tempot. Man överlever. Men det är ett jäkligt dumt råd att ge någon.

Vill man däremot prestera och kunna trycka på under hela loppet så är mer energi bättre, inkl kolhydratsuppladdning inför loppet.
#6
7 oktober 2022 kl 11:35
Gilla
Non-responders finns gällande given mängd träningsvolym/intensitet, men öka den ena eller båda parametrarna tillräckligt mycket så kommer de också svara på träningen.
#7
11 oktober 2022 kl 11:31
1 Gilla
Bild uppladdad av Rickard Winblad
Nöjd med syreupptaget med en vikt på 85,5kg.
Mindre nöjd över att jag pga alla permanenta skador i höft och hela högerbenet ger en platt 10k-tid på endast 49,08 som bäst 😁
#8
16 oktober 2022 kl 11:56
2 Gilla
Rent generellt så syns man väldigt dåligt om en förare inte aktivt letar efter folk längsmed vägarna, eller blir lätt bländade av lampa/reflex, trots dagsljus. De har ju förhoppningsvis ögonen riktade mot färdvägen och inte längsmed dikeskanten.

Vi syns i periferi-synfältet och där är vi ganska suddiga. Det är inte direkt förarnas fel utan mer hur vi människor fungerar.
#9
24 oktober 2022 kl 15:30
Gilla
Det viktiga med fötterna, när det kommer till knäböj, är att belastningen går rakt genom lederna/benen. De generella råd jag ger är att stå axelbrett och något lätt utvinklade fötter för att öppna upp rörligheten i höften. Det är oftast ett bra utgångsläge att börja från. Nu är jag inte fysioterapeut men har ändå hyfsade kunskaper i ämnet anser jag (Och en fancy PT-utbildning).
#10
25 oktober 2022 kl 06:50
2 Gilla
Om du inte får i dig protein efter en aktivitet så kommer kroppen inte att ha byggstenar för att återbilda muskelprotein.

Kroppen använder sig av sina fettreserver hela tiden. Bryter ned och återinlagrar. Kroppen bryter även ned muskulaturen och återanvänder i viss mån detta till att nybilda muskulatur. Detta är två separata händelser som sker oberoende av varandra, dygnet runt. Men nettoeffekten blir alltid negativ ifall det inte tillförs aminosyror (protein) externt i tillräcklig mängd.

Du kommer minska i vikt ifall du gör av med fler kalorier än du äter, men på det här sättet blir viktnedgången betydligt sämre och du kommer vara så mycket mer sliten än om du äter en planerad och genomtänkt kost, med tillräckligt mängd protein och kolhydrater för att fylla på musklernas energilager (glykogen). Sen går det såklart att fungera utan kolhydrater men det är ineffektivt. Krasst sätt så finns det bara väldigt stora nackdelar med din tilltänka väg att gå.


#11
25 oktober 2022 kl 07:29
3 Gilla
Kroppen använder sig av både fett och kolhydrater hela tiden. Ska man dra till med en slasksiffra så använder kroppen fett till största delen som energikälla upp till 75% (give or take en hel del procent) eller sin anaeroba tröskel. Så fort vi lyfter ett finger så används både fett och glykogen som energikälla. Det är två separata energisystem som används samtidigt i olika grad.

Ju mindre energi du får i dig, desto mer kommer kroppen vilja vila och återhämta sig, vilket i praktiken innebär en hel del soffliggande och trötthetssymptom som i sin tur leder till att du totalt sätt gör av med mindre energi än om du hade varit uppe och rört på dig. Kroppen är superbra på att kompensera för hög aktivitet och lågt energiintag. Och i slutändan är det den totala energiomsättningen som avgör slutresultatet.

På det här sättet så kan du såklart rasa i vikt, men inte på att positivt sätt. Det är onödigt mycket muskler som tappas, och du kommer bli av med mycket glykogen och vätska. Det lagret kommer fyllas på igen när du börjar äta och då visar vågen ändå flera kilo extra mot när du är tömd.

Vid viktnedgång är det extra viktigt att få i sig protein, och att någonstans också få in tyngre belastningsträning/styrketräning, för att bibehålla sin muskulatur. Med en enkel överslagsräkning så vill du gärna få i dig upp till 2 gram protein per kilo kroppsvikt per dag för att ligga runt optimala nivåer.

En hållbar dietplan med så lite förändringar som möjligt är oftast det lättaste sättet att ändra sin kost på, och sedan bibehålla efter att målet är nått.
#12
25 oktober 2022 kl 11:28
7 Gilla
Kan vi vara lite mer nyanserade när vi ger tips och råd?

Det är inte enbart periodisk fasta som fungerar för viktnedgång. Fasta är inte alltid bra. Fasta är heller inte alltid dåligt. Det är stor skillnad på 24h fasta och 72h fasta. Det är också avgörande vad man gör och hur länge man gör något under fastan.

n = 1, vilket betyder att bara för att det "funkar för mig" så funkar det per automatik inte för någon annan. Och bara för att något funkar så betyder det heller ej att det är optimalt eller ens i närheten av ett rimligt alternativ om andra valmöjligheter finns.

En liknelse är ju att springa ett maraton helt tom på energi och inte ens dricka vatten under tiden. Det funkar för de flesta, med ett tempo som är anpassat efter förutsättningarna. man tar sig i mål. Men bara för att det skulle funka, så betyder det inte att det är bra eller rätt väg att genomföra ett maraton på, om målet är att må bra och kunna prestera.
#13
27 oktober 2022 kl 09:20
1 Gilla
Jag bestämde mig i somras för att öka på min kadens från ca 170 till att sikta på 180 och som hjälpmedel hade jag en metronom som jag sprang med.. Det tog ungefär 3-4 veckor där jag ja fokus på lugna pass och det enda som gällde var att hålla kadensen. I början var det svårt, oskönt och kändes konstigt. Nu hamnar jag någonstans mellan 178-182 i kadens oavsett fart utan att jag ägnar en tanke på det. Och det känns så mycket bättre när jag löptränar nu.

Det är klart att det tar olika lång tid för olika individer att nöta in en ny vana, men två veckor känns som väldigt kort tid.
#14
29 oktober 2022 kl 20:26
Gilla
Har du ingen sjukdom i kroppen som är orsakad av bakterie eller virus så är det lugnt. En inflammerad hårsäck kan man träna med.

MEN, ring alltid 1177. Man ska inte vända sig till internetforum vid såna här frågor. Och det går även fortare att få svar om man vänder sig dit.
#15
29 oktober 2022 kl 20:35
3 Gilla
Oldboy, tala för dig själv 😁

Här har vi en på HM som klockades på 66min https://www.runnersworld.com/uk/news/a36406163/5000m-wearing-crocs/
#16
30 oktober 2022 kl 21:15
1 Gilla
Under ett VO2max-test så når man sällan sin maxpuls då syreupptaget stannar av lite innan, och Då är
Testets syfte uppnått. Estimerat är alltid estimerat och det kan diffa några enstaka pulsslag.

Imponerade med såpass hög VO2max-siffra!
#17
30 oktober 2022 kl 21:19
1 Gilla
1177 finns till för att upplysa oss. Det är sjukrådgivning. En trivial sak för en person kanske är rena grekiskan för en annan och därför bör man alltid vända sig till utbildad personal, vars uppgift är att vara behjälplig. Det är något vi betalar för via skatten.
#18
1 november 2022 kl 15:22
2 Gilla
Du får inte samma effekt av styrketräning som du får av backträning och vice versa.

Men varför välja endast ett? Den ena veckan kan du ju köra backträning och den andra veckan styrketräning. Då får du ändå in båda under en 14-dagarsperiod. Utan specifika mål så är det en rätt bra kompromiss ifall du inte kan få in 4 träningspass per vecka eller kör löpande schema där du inte har fasta pass på utvalda dagar.
#19
7 november 2022 kl 11:22
Gilla
Hur grisigt är egentligen ultravasan? Är det torrt så borde det väl gå fint att springa med exempelvis Vaporfly eller andra lätta och väldämpade raceskor som dessutom andas väldigt bra?
#20
11 november 2022 kl 13:49
Gilla
Det ena utesluter inte det andra :)
< < < 1 2 3 > > >