Foruminlägg av Joakim

< < < 1 2 > > >
#1
18 juli 2022 kl 13:11
Gilla
Bild uppladdad av Joakim
Hej,

Efter ett kort hårt pass (5km) fick jag ont som rubriken säger på utsidan av hälen vid knölen. Det konstiga är att det inte är svullet eller tryckömt. Det gör heller inte ont då jag går utan det är mer ifall jag försöker göra ett ”löpningsfrånskjut” som det känns. Inte heller ifall jag står på tå känns det. Däremot ifall jag försöker sträcka ut foten så känns det vid hälsenan och knölen.

Direkt efter passet vilade jag från löpning i 9 dagar där jag stretchat, promenerat, cyklat och kört en del exentriska tåhävningar. Efter 9 dagar körde jag ett lätt och kortare löppass där smärtan försvann helt efter 250m och var borta hela passet på 6,5km. Nu dagen efter känns det lite mer men det gör inte helt ont ont och promenera går bra.

Jag förstår att det är någon sorts överansträning jag fått, frågan är bara hur jag kan bli av med det så snabbt som möjligt? Är det en sena? En muskel? Är det bara mata på med tåhävningar 2-3ggr per dag och fortsätta jogga så länge smärtan inte ökar?
#2
18 juli 2022 kl 20:09
1 Gilla
Hur gick det? Hur löste det sig?
#3
19 juli 2022 kl 13:48
1 Gilla
Tack för videon! Ska testa lite av dessa saker!
Verkar som att det är någon sorts inflammation eller liknande.
Pratade med en kiropraktor på If sjukvård där jag har en försäkring via jobbet och han föreslog detta upplägg eftersom att skadan är relativt ny (ca 14 dagar sen):

- Vila helt 5 dagar för att avlasta senor, crosstrainer/gå/cykel OK. Fortsätta med massage OK.

- Lördag 23:e börja med exentriska tåhävningar 3 x 10 och kör det dagligen

- Tisdag 26:e testa jogga 3km.
Fungerar det spring 3km 3 gånger kommande vecka.

- Fortsätta springa 3km varannan dag och stegra.

Är det fortfarande ont nästa vecka ska naprapat/fysio köra stötvågsbehandling eller liknande.

Så vi får se hur det går. Sprang 6km i förrgår och kände väl att det inte gjorde det så mycket värre, men det är nog bra att ta det seriöst och försöka få bort det helt innan jag blir haltande eller blir värre.
#4
23 juli 2022 kl 10:01
Gilla
Vila har gjort det marginellt bättre men har fortfarande känningar kvar. Det känns vid knölen då jag går men det gör inte ont-ont. Upplevde att jag fick lite mer känningar efter cykelpass då fotleden rör på sig en del och nöter.

Jag ska nu egentligen börja med tåhävningarna idag, men funderar på ifall man ska vila en dag eller flera dagar till? Har dock läst att tåhävningar ska vara bra för senor även ifall det gör ont? Bara köra på?

Någon som har tips?
#5
3 augusti 2022 kl 21:18 Redigerad 3 augusti 2022 kl 21:21
1 Gilla
Tycker det är svårt att ta i nog själv på dessa punkter. Be en bekant använda armbågen och lägg tryck med sin vikt.

Jag brukar själv köra med en boll som jag sätter mot punkten på vaden och sen sätter jag mig på huk så blir det ett jäkla tryck.

Har själv upplevelsen av att en massagepistol mest är för typ skön massage.

Exempel på armbåge och tillvägagångssätt (dock för rygg). https://youtu.be/eWnrB4pPMoI
#6
23 augusti 2022 kl 22:29
2 Gilla
Update en Månad senare.

Har läst och lärt mig otroligt mycket om senor och alla möjliga saker. Läst studier från universitet kring hälsenor och allt verkar vara precis som ni säger, gör excentriska tåhävningar och belasta "lagom" dvs max 5 av 10.

Jag har senaste månaden inte haft mer än kanske 1-2 och då är det efter hårdare pass. Jag har kört tåhävningar och rotationer dagligen senaste månaden och började löpa enligt plan Tisdag den 26:e. Då det inte varit någon direkt smärta så har jag ökat på eftersom. Förra veckan sprang jag 34km (4 pass) och idag ett 11km (5:30)pass med dottern i vagn och det känns bra. Har kört ett lite fartigare pass (4:30), blev lite stel men inte ökning av smärta.

Jag har däremot fortfarande kvar en del känningar och har börjat känna lite hälsporre / PF på andra foten så det blir att fortsätta med tåhävningarna...

Det känns som att det blir lite bättre men det går långsamt. Däremot skönt att jag kan fortsätta springa och så länge som det inte ökar över 3 i smärta kommer jag att fortsätta på samma sätt och hoppas att det försvinner snart.

Allt gott och tack för hjälpen än så länge.
Posta gärna ifall ni har fler tips :)
#7
26 augusti 2022 kl 20:05
Gilla
Tyvärr har han som skapade filmerna avslutat sitt konto. Men det kanske finns någon för på forumet som såg filmerna och kan berätta om dom?
#8
30 januari 2023 kl 15:43
Gilla
Bild uppladdad av Joakim
Hej.

Fick efter ett jätteförsiktigt pass på löpband känningar och ont i stortåleden. Trodde såklart Hallux valgus men blir osäker. 3 dagar innan hade jag på mig ett par nya finskor på jobbet. Hårda och smala och jag misstänker att dessa triggat det hela och att det i kombination med hög belastning i övrigt (5mil per vecka) kanske orsakat det.

Jag har senaste veckan sprungit 6 mil och skulle säga att det inte har blivit nämnvärt värre utan det ligger kvar. Verkar ha blivit lite svullet mellan stortån och tån bredvid.

Vad är bäst nu? Dra ner på volymen men ändå jogga lite så länge smärta och svullnad inte ökar?
#9
30 januari 2023 kl 22:10 Redigerad 30 januari 2023 kl 22:10
Gilla
Tack för tips! Ska testa det i kombination med att halvera veckodistansen och ta bort mina dagliga promenader på 5-7km och se hur det går om ett par dagar. Misstänker inflammation i stortåleden.

Har någon annan tips eller feedback! Bring it! :)
#10
3 februari 2023 kl 11:14
Gilla
Tack för svaren! Då det kom ganska plötsligt utan någon förvarning efter att jag haft på mig nya, hårda "finskor" en hel dag och joggat ganska mkt med väldigt åtsittande skor (Alphafly 2) så tror jag det helt enkelt är tryck/belastningsskada. Jag har dragit ner på volymen så enbart joggat 14 km denna vecka och det blir bättre och bättre. Kan inte se någon svullnad sen några dagar och det känns knappt. Däremot finns känslan av att det är något fortfarande där.

Igår joggade jag med tåspridare och det kändes ganska bra, får se om jag fortsätter med det ett tag.
Har jag fortfarande obehag kommer jag kontakta fysio på Måndag.
#11
7 februari 2023 kl 12:35
1 Gilla
Det känns som att både svullnad och smärta nu gått ner. Halverade träningsmängden förra veckan och har använt tåspridare en del.

Nu är det som att känningarna, 1-2 på en 10 gradig skala har flyttat sig från leden till just bakom knölen ned mot foten nästan, det går en sena där så jag misstänker att det kan vara något som irriterat där också.

Fler råd? Tåhävningar tänkte jag ta upp nu igen.
#12
9 mars 2023 kl 21:30
Gilla
Hej!

Har breda korta fötter och får ont av en del smalare skor. Nikes skor går helt bort tyvärr. Söker nu efter sköna och med bred tåbox. Gärna ”superskor” med plattor och häftig teknik men även skor för återhämtningspass.
Altra passar ej.

Några tips?
#13
9 mars 2023 kl 21:32
2 Gilla
Update:
Via jobbets sjukvårdsförsäkring blev jag inbokad hos en fotkirurg som skulle ställa diagnos. Han hittade inget förutom lite Hallux valgus så rådet blev helt enkelt att skaffa bredare skor så går det nog bort. Är de kvar inom 1-2 månader så ska jag höra av mig för röntgen och sen får jag komma tillbaka om 10 år för operation.
#14
10 mars 2023 kl 19:57
Gilla
Tack Clara! Skönt att höra, blir bredare skor och styrka för hela slanten! 😃
#15
12 mars 2023 kl 16:34
Gilla
Hej igen

Har du tips på specifik fotstyrka för Halluxen? :)
#16
14 mars 2023 kl 16:33 Redigerad 14 mars 2023 kl 16:36
Gilla
Tack för alla svar och tips! Jag har beställt hem en hel del pjucks och varit i butiker och testat jättemånga! Har än så länge landat i denna rotation.

Promenadsko: Nike Pegasus 39 (vanliga modellen, wide blev för bred för mig)

Enkla/återhämtningspass: New Balance Fresh Foam More V4 WIDE

Distanspass/lekpass: New Balance Fuelcell Supercomp trainer (har stretchig mesh och jag har nu skaffat ett par i lite större storlek)

Trailsko: Speedgoat 5 WIDE

Den jag ännu inte hittat är för fartpass och tävling. Där har jag tidigare kört med Nike Alphafly 1 och på senare tid 2. Och det är därifrån jag fått min skada så dom skorna blir det inte mer så funderar på dessa:

Saucony Speed/Pro 3, testade Speed 3 i butik och den kändes bra!
NB FUELCELL RACER ELITE V3, verkar bredare och har stretch mesh

Adidas kändes som att dom hade bra tåbox för lite bredare fötter, testade Boston 11 idag, kändes lite för "hårda" för min smak.

#17
19 mars 2023 kl 20:05
Gilla
Hört från flera håll att Prime X ska vara grym. Kanske blir ett par! :)
#18
4 juni 2023 kl 17:09
Gilla
Bild uppladdad av Joakim
Säljes pga Hallux valgus så dom funkar inte för mina fötter tyvärr :(
Joggat under 5mil med dom.
Halva priset, 1750:-
Hämtas på Telefonplan eller enl ök.
Kan skickas vid förskott + frakt

Lite smuts medföljer. Skorna är använda.
#19
9 juli 2023 kl 12:12
Gilla
#20
29 juli 2023 kl 21:18
Gilla
< < < 1 2 > > >