Foruminlägg av Andreas Karlsson

#1
23 juli 2009 kl 20:11
Gilla
Jag har problem med ytlig andning, för att kunna ta ett djupt andetag när jag springer måste jag liksom "svälja" luften, vilket i förlängningen gör det jobbigt att ens tänka på att öka tempot ytterligare. Jag har ansträngningsastma och tar bricanyl innan träning. Undrar om det finns några bra andningstekniker? Jag försöker så ofta som möjligt att andas in genom näsan, och ut genom munnen, gärna så djupt som möjligt.

Tack på förhand,

//Andreas
#2
24 juli 2009 kl 10:11
Gilla
Tack så mycket för alla svar! Skall börja tänka lite mer på hur många steg o så man tar vid in- resp. utandning och se om man kan prova sig fram till något som verkar fungera bättre än det mer kaotiska sätt som jag andas på idag. Blev mäkta förvånad av ditt inlägg Janne - är det möjligt att träna bort astma?

Sedan kanske det är dags att ge det ett par månader med lite lugn joggning, jag har en tendens att alltid sträva efter att ligga på nån sorts tröskelnivå där en liten ökning innebär att man säckar ihop. Synd att tålamodet inte är överrens med huvudet!

Det där med ytlig andning är nog mer ett problem för mig när jag skall öka tempot en aning, som det är nu för att jag ska ta ett djupt andetag måste jag svälja ner luften för att "känna mig nöjd" med andetaget, vilket gör att när jag behöver som mest luft tar det ändå 4-5 (gissningsvis) steg för att andas.

Återigen, tack för era svar!
#3
3 september 2009 kl 13:00
Gilla
Jag har inte sprungit på över 2 veckor nu, p.g.a. överansträngning av den inre vadmuskeln. Nu spekulerar jag lite över varför den blev överansträngd; i början ökade jag ca 5minuter i veckan tills jag orkade springa ~50minuter. När jag orkade springa 50minuter började jag köra lite fartlek under mina pass, under dessa ökade jag aldrig tiden jag tränade, utan försökte få upp lite flås istället. Beror då överansträngningen på den ökade farten eller en kombination av en för mig lång distans och en ökad hastighet? Jag är tung, väger ~92 kg och undrar lite hur stor roll vikten spelar för inre vadmuskeln och vilket löpsteg som är optimalt för den inre vadmuskelns belastning. Jag springer nog mycket på hälarna, men har försökt (förgäves ) att springa lite mer på mitten av foten. Sedan undrar jag lite hur man ska lägga upp sin träning för att träna upp denna så mycket som möjligt; är det ut och köra långsamma distanser? Är det bra att träna den inre vadmuskeln genom "sittande" tålyft, och i så fall när? direkt efter ett löppass?

Inser att det är många frågor, hoppas bara någon kanske kan bringa lite ljus i mörkret!
#4
7 september 2009 kl 05:20 Redigerad 7 september 2009 kl 05:28
Gilla
Förnyar en gång, och hoppas på svar. Kan ju berätta hur min strategi ser ut just nu, så får ni gärna komma med synpunkter: Springer i behagligt tempo (i stort sett så fort jag kan utan att känna av några problem med vaden) och efter löppassen försöker jag köra 2x10 sittande tålyft och 2x10 stående tålyft. Samt minst 1 dags vila mellan passen.
#5
7 september 2009 kl 16:41
Gilla
Hej! Tack för era svar! Känns som att det är tålamodet jag behöver jobba mest på hehe. Är ju så tråkigt när man står o stampar på samma ställe en längre tid. Men det är väl bara att acceptera att det får ta sin tid! Har allt varit inne på att införskaffa mig en pulsklocka, men vill helst komma upp på en högre nivå innan jag går in på det, men det kommer allt! Återigen, tack för era svar!
#6
7 september 2009 kl 20:11
Gilla
Intressant Oldboy! Stretchningen känner jag mycket väl igen, har alltid varit petnoga med stretchningen vilket ger väldigt mycket. Stretchar dels så som du skrev ovan och även ... hmm .. svårt att förklara hur man ska sitta, men det ger en kompletterande stretch. Om även du har fått det att bli bättre genom stretchning ska jag bli ännu mer noggrann med just den biten. Ska nog börja köra såna där tåhävningar med benet böjt istället för sittande på huk. Tack för dina tips!

Undrar även, finns det någon tumregel för hur länge man ska ha sprungit för att kunna slänga på lite fartleker o försöka få upp tempot?
#7
8 september 2009 kl 17:37
Gilla
Okej tack, ska se ifall jag lyckas hålla ut i fyra veckor med bara distanser. Är bara oerhört frustrerande att ha tränat i 4månader, men likt förbannat känns det som om man har stått helt still under hela den tiden. Tur att man njuter av att vara ute så man har fortsatt iallafall! Tack för svaret!