Foruminlägg av Helmer Svensson

#1
5 maj 2012 kl 14:42
Gilla
..när man funderar på att ta Lidingöloppet innan bröllopet. På sin egen bröllopsdag. (Det borde jag väl hinna?)
#2
19 augusti 2012 kl 19:55 Redigerad 19 augusti 2012 kl 19:58
Gilla
Jag tycker att det har gått lite av ett internettroll i begreppet klass, iallafall här i tråden. Någon nämnde sociala grupper, vilket jag tror är en nutida begreppsförändring av dåtidens "klass". Att det finns olikt kapital i exempelvis ekonomiska, kulturellta, fysiska och intellektuella dimensioner är självklart, någonting som man också kan "översätta" från dåtidens klassbegrepp (Vi pratar ändå ett drygt sekel sedan - Det har väl hänt en del sedan Marx dagar?). Mycket av kapitalet (i de olika dimensionerna) är också ärftligt enligt lag, socialt eller genetiskt, vilket ingen tvivlar på. Att rörligheten i sociala grupper diskuteras och forskas på, anser jag vara en bra grund i att påstå att sociala grupper finns.

Jens, lite matnyttigt att läsa för dig kring fenomenet vi ibland kallar klass, ibland sociala grupper, eller sociala skikt nedan. Det mesta ingår när du läser sociologi, jag rekommenderar dig att läsa en kurs eller två innan du bergsäkert kastar dig in i dessa diskussioner med omvänd bevisbörda:
http://www.dn.se/kultur-noje/essa/mojligheternas-land
http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/ar-den-sociala-rorligheten-storre-i-usa-an-i-sverige
http://en.wikipedia.org/wiki/Social_class
http://en.wikipedia.org/wiki/Social_mobility

En sista kommentar; Det är klart att Marx dyker upp om man googlar på klass. Begreppet i det närmaste uppfanns av honom. Men precis lika självklart som att vi hade toaletter i ett annat utförande på 1800-talet, så såg de sociala skikten annorlunda ut då. Att förneka att sådana skulle finnas pekar snarare på att man inte vill se dem än att man kan föra en rationell diskussion.

Eller har vi inte toaletter idag?
Bara en dåre skulle däremot säga att det var mulltoaletter i varje lägenhet.
#3
7 oktober 2012 kl 10:01
Gilla
Jag måste säga att det var mer en "spring en stund på grusväg - stå i kö i ett kärr"-övning än ett traillopp. Ganska besviken över att det var så många anmälda då det var köer så fort man hade vatten i närheten. Att dessutom GÅ i ett vattenfyllt dike för att kliva upp på vägen, och därefter GÅ i samma dike igen, nej, det är inte löpning i mina ögon. Då springer jag hellre ett lidingölopp och hoppar ner i ett dike själv för att se lite lerig ut. Dåligt arrangerat!