Löpning Övrigt 241 inlägg 11053 visningar

Mona Masri: Löptrenden är falsk

Magnus Bodin
1967 • Lund
#1
13 augusti 2012 - 11:58
Gilla
Lite bitskare än artikeln i DN (http://www.dn.se/livsstil/trend/sekundstatus-mer-an-en-trend)

kom idag Mona "Danmark är ett riktigt pissland" Masri:s "analys" från dagens Sydsvenskan:

Löptrenden som statusmarkör
Den sociala stegen klättras smidigast med löparskorna på. http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/loptrenden-som-statusmarkor
< < < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > > >
1974 • Upplands Väsby
19 augusti 2012 kl 17:45 Redigerad 19 augusti 2012 kl 18:14
Gilla
Jens, du kämpar mot väderkvarnar. Konstigt resonemang att du inte vet nåt om klassindelning för att du inte tror på det. Man måste väl först ha koll på nåt för att kunna ta ställning på ett bra sätt?

Så länge du likställer indelningar och begrepp med ideologisk övertygelse blir det nog svårt att komma vidare här. Egentligen dissar du samhällsvetenskap/sociologi/humaniora i sig självt vid fotknölarna. Självklart kommer du då inte övertygas av något som detta kan tänkas frambringa.
1974 • Upplands Väsby
19 augusti 2012 kl 17:49 Redigerad 19 augusti 2012 kl 17:49
Gilla
Skriver under på Anders inlägg!
1972 • Lomma
19 augusti 2012 kl 18:16
Gilla
1. Till Anders! Folk skall göra det som driver dem, jag ser inte de som arbetar hårt som den perfekta människan men jag försöker förklara för er att de som arbetar hårt bidrar faktiskt mer till samhället än till den som inte vill arbeta eller arbeta mindre. Sjukhusen kostar ju pengar att driva. Vissa människor kan inte ens arbeta pga sjukdom, därför är det jätteviktigt att vi har en skattebas att ta ifrån men vi kan ju inte leva på att tvätta varandras skjortor!?

2. Jag har inte sagt att alla är lika, jag har sagt att alla är lika värda.

3. Jag försöker få er att förstå att det ni menar egentligen är ekonomisk skillnad och inte sk klasskillnad.

4. Jag tror inte på att dela in människor i olika klasser som ni det är en för mig början på ett farligt sätt att se på människor.

5. Jag får aldrig svar på mina frågor, när jag försöker svara på era frågor så blir jag hånad. Tex Tobias.

6. Ett inlägg som Hans har gjort i nr 220 får mig att inse att denna debatt är ovärdig och otäck mot mig personligen, jag kommer att sluta ha en öppen profil efter detta och jag kommer inte att deltaga i denna debatt mer.

Tack för mig, ses i löparspåren!

Robin
2008 • Götet
19 augusti 2012 kl 18:34
Gilla
Alla som påstår att de inte delar in folk i klasser eller har fördomar ljuger eller är väldigt dumma. Ungefär som att stå ansikte mot ansikte med ett lejon på savannen och tro att det minsann inte behöver vara representativt för det ryktet lejon har om att äta andra djur.

Men just att dela in i klasser som Marx och vänstern vill göra är synnerligen idiotiskt, iaf med facit i hand från 1900talet och i det läget vi lever i idag.

Skriver för övrigt detta från Nice efter att ha varit och kollat på hamnen i Monaco. Så många oerhört fläskiga båtar som står. De som äger dem måste ha skapat så sjukt mycket välstånd och förbättrat många människors liv oerhört. Och många av dem tog säkert stora risker och var de få av många som gjorde detta som överlevde. De förtjänar all respekt! Sedan är det säkert någon av dem som sysslat med rent seeking och andra socialistfasoner som vänstern dels vänder sig emot men själva är orsaken till.
1984 • Uppsala
19 augusti 2012 kl 19:05
Gilla
Den typiske miljardären har en utbildning i finansiell ekonomi och har arbetat på Goldman Sachs, men jag anade nästan att vi har olika idéer om hur välstånd skapas.
Anders Nyman
1965 • Örebro
19 augusti 2012 kl 19:06
Gilla
Du ska få ett sista svar Jens.
1. Det är bra om alla kan göra det som intresserar dem eller driver dem. Alla har inte den möjligheten pga att vi från början föds med olika förutsättningar, vilket jag beskrivit tidigare.

2. Ingen här har uttryckt att människor inte skulle vara lika mycket värda. Vi försöker bara sticka hål på din bubbla där du tror att endast ekonomi är det som styr världen.

3. se ovan

4. Att konstatera att det finns olika samhällsklasser/ socialgrupper i dagens Sverige är bara ett krasst konstaterande. Att värna alla människors lika värde är ingen motsättning till detta konstaterande.

5. Jag tycker att du får svar precis hela tiden men du väljer att bortse från det.

6. Ett ganska svulstigt uttalande från en person som nyss jämförde andras åsikter med nazismen och att första steget mot ett nytt Treblinka var påbörjat.

Lycka till med löpningen och din googling!
1965 • Eksjö
19 augusti 2012 kl 19:20
Gilla
Det är i och för sig alltid bättre fart i Stockholm Marathon än demonstrationstågen på första Maj, men annars var det mer krut i klassdemonstrationerna förr i tiden:

1914 - Bondetåget
1931 - Arbetarmarschen i Ådalen
1968 - Kårhusockupationen
1980 - Storstrejken/Storlockuten
2003 - Kommunals månadslånga strejk mot Göran Persson

Att tusentals karlar och kvinnor år 2012 springer t.ex midnattsloppet i olikfärgade tights, kompressionsstrumpor och pulsklocka med GPS känns inte riktigt som det spelar i samma division IMHO... ;-)
1969 • Göteborg
19 augusti 2012 kl 19:33
Gilla
Anders punkt 4 sammanfattar den senaste delen av debatten på ett bra sätt. Klasstillhörlighet, eller vad man vill kalla det, försvinner inte bara för att man väljer ett annat ord.

Jag skulle sagt barnsligt eller tramsigt om vissa skribenters blåögdhet, om jag inte hade vetat att det legat ett tristare och obehagligare faktum bakom. Genom nysvenska så ska den krassa baksidan av samhället sopas under mattan.

Om någon sedan vill spela högtravande martyr så, tja, skit i att skriv då.

Själv är jag förkyld för tillfället, men hoppas komma igång och springa imorgon, eller på tisdag.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
19 augusti 2012 kl 19:53
Gilla
Om man vill se vad klasskillnader innebär i praktiken så föreslår jag att man provar att växa upp i en förort till Fagersta med arbetslösa föräldrar och sedan åker på jaktresa med prins Carl Philip till något gods i Sörmland och skjuter hjort över en helg. Där kommer det utkristallistas vilka manéer och sociala metoder som skiljer överklass från underklass. Visst har pengar med det hela att göra, men det är bara EN del. Det finns tusentals koder som överklassen använder sig av för att definiera sig själva som just överklass.
1980 • Fornboda
19 augusti 2012 kl 19:55 Redigerad 19 augusti 2012 kl 19:58
Gilla
Jag tycker att det har gått lite av ett internettroll i begreppet klass, iallafall här i tråden. Någon nämnde sociala grupper, vilket jag tror är en nutida begreppsförändring av dåtidens "klass". Att det finns olikt kapital i exempelvis ekonomiska, kulturellta, fysiska och intellektuella dimensioner är självklart, någonting som man också kan "översätta" från dåtidens klassbegrepp (Vi pratar ändå ett drygt sekel sedan - Det har väl hänt en del sedan Marx dagar?). Mycket av kapitalet (i de olika dimensionerna) är också ärftligt enligt lag, socialt eller genetiskt, vilket ingen tvivlar på. Att rörligheten i sociala grupper diskuteras och forskas på, anser jag vara en bra grund i att påstå att sociala grupper finns.

Jens, lite matnyttigt att läsa för dig kring fenomenet vi ibland kallar klass, ibland sociala grupper, eller sociala skikt nedan. Det mesta ingår när du läser sociologi, jag rekommenderar dig att läsa en kurs eller två innan du bergsäkert kastar dig in i dessa diskussioner med omvänd bevisbörda:
http://www.dn.se/kultur-noje/essa/mojligheternas-land
http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/ar-den-sociala-rorligheten-storre-i-usa-an-i-sverige
http://en.wikipedia.org/wiki/Social_class
http://en.wikipedia.org/wiki/Social_mobility

En sista kommentar; Det är klart att Marx dyker upp om man googlar på klass. Begreppet i det närmaste uppfanns av honom. Men precis lika självklart som att vi hade toaletter i ett annat utförande på 1800-talet, så såg de sociala skikten annorlunda ut då. Att förneka att sådana skulle finnas pekar snarare på att man inte vill se dem än att man kan föra en rationell diskussion.

Eller har vi inte toaletter idag?
Bara en dåre skulle däremot säga att det var mulltoaletter i varje lägenhet.
1969 • Göteborg
19 augusti 2012 kl 20:09
Gilla
Du lär inte få något svar
Jens T tyckte debatten var "otäck" och gick och gömde sig under en sten.
Kenneth Eliasson
1961 • Tyresö
19 augusti 2012 kl 20:55
Gilla
I diskussionen om social skiktning bör vi inte glömma Max Weber, som kombinerade klass och statusgrupp. Enligt Weber kunde fördelningen av livschanser bero på antingen klasstillhörighet eller status.

Om detta har det minsta att göra med ämnet för denna tråd har jag ingen aning om. Mona Masri använder dock uttrycket "statusmarkör".
Micke Larsson
1971 • Norge
19 augusti 2012 kl 21:03
Gilla
Fick ni verkligen in allt detta i Mona Masris artikel? Själv tror jag att det pinglade till i hennes dator. "Åh nej, Sydsvenskan! Var det idag?!"

Och där satt hon. Nästan utan idéer, helt utan research, och fullständigt omedveten om att hon strax skulle starta tredje världskriget på en joggingsajt hon inte ens visste fanns.
Kenneth Eliasson
1961 • Tyresö
19 augusti 2012 kl 21:11
Gilla
Fjärilseffekten.
1969 • Stockholm
19 augusti 2012 kl 21:59
Gilla
235 inlägg räknas inte som 3:e världskriget Micke, värre har vi sett :-]
Acke5
1959 • Göteborg
19 augusti 2012 kl 22:31 Redigerad 19 augusti 2012 kl 22:39
Gilla
Om "klass" är rätt ord vet jag inte, men det går åtminstone att identifiera minst två grupper vars villkor skiljer sig från övriga medborgares. Jag tänker då på "yrkespolitiker" och de högre tjänstemännen i storföretagen. Här har vi grupper som torde gå (ekonomiskt) helskinnade ur det mesta, då de har skaffat sig privilegier som vanligt folk bara kan drömma om. Dessa grupper har avskärmat sig så till den milda grad, att de numera verka hysa rädsla för vad landets medborgare skall göra med dem, då de omger sig med vaktbolag och säkerhetspoliser.

Om adeln utgjorde ett "stånd" förr i tiden så är detta den nya tidens adel.

F ö så tror jag Micke slog huvudet på spiken beträffande Monas artikel; det är ett ogenomtänkt hafsverk som tillkommit i syfte att fylla upp utrymmet mellan annonserna.
Micke Larsson
1971 • Norge
20 augusti 2012 kl 00:07
Gilla
Thomas: I antal är det inte rekord, men stundtals i intensitet.

Acke: Tack.

Jag ska tillägga att jag inte tycker att diskussionen klass/ekonomi är ointressant, jag menade bara att den hamnar rätt långt från ursprungsartikeln, för att inte tala om (de få, hastiga och grunda) tankarna bakom artikeln. Men det gör ju inget.
Robin
2008 • Götet
20 augusti 2012 kl 00:10
Gilla
Marx är helt aktuell för debatten då nästan en majoritet av journalisterna, trots 1900talets empiri och Keynesianismen och Marxismens förändring, fortfarande köper nästan allt Marx sa rakt av.

"Den typiske miljardären har en utbildning i finansiell ekonomi och har arbetat på Goldman Sachs, men jag anade nästan att vi har olika idéer om hur välstånd skapas."
Det var exakt det jag menade med rent-seeking och socialiserade förluster och privata vinster vilket är ett socialistiskt/statskapitalistiskt/crony capitalism- fenomen-.
Per Thunberg
1975 • Smålandsstenar
20 augusti 2012 kl 08:56
Gilla
Robin
2008 • Götet
20 augusti 2012 kl 11:22
Gilla
< < < 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.