Löpning Om jogg.se 29 inlägg 1065 visningar

Inspiration i stället för kritik

Johan Bäck
1971 • Örebro
#1
18 december 2009 - 09:57
Gilla
Jag börja de besöka det här forumet får några år sedan för att få inspiration till att börja springa. Jag kände att det fanns mycket kunskap och goda råd, blandat med glada tillrop och uppmuntringar och jag kom igång bra med min träning. Efter nåt års bortavaro från både forum och löpning tyckte jag att det var dags att köra igen - men nu tycker jag att i många trådar blir snabbt tonen mästrande och överlägsen, ibland rent osaklig och hätsk. Det senare gäller ffa ämnen som rör alkohol och rökning, men jag tycker överlag att råd givna i största välmening många gånger bemöts rättande, med en överlägsen ton med hänvisningar till diverse länkar. Inte för att upplysa den ursprunglige frågeställaren, utan för att "trycka dit" någon som uttryckt SIN syn på ett problem.
Jag blir inte ett dugg inspirerad, varken att besöka den här sidan eller att komma igång med min träning av tonen på många ställen i det här forumet, så snälla: ge mig inspiration i stället för kritik.

< < < 1 2 > > >
1981 • Dals-Ed
#2
18 december 2009 kl 15:31
Gilla
Hm, jag känner inte alls igen att det skulle finnas en överlägsenhet gentemot goda råd eller att folk vill trycka dit någon men allt eftersom vår community växt är det nog ofrånkomligt att ha samma känsla som då det var nytt och litet.

Forumet är ju lite som en levande organism som växer hela tiden ju fler som deltar och jag tycker som helhet vår community har mognat under året som gått och nu verkligen inspirerar och uppmuntrar på alla möjliga vis. Folk ger så fantastiskt goda råd och det finns så mycket löparerfarenhet här att man baxnar så hoppas du också kommer känna detsamma om du stannar kvar och ger det en chans till.
1973 • Stockholm
#3
19 december 2009 kl 00:42
Gilla
Håller med dig Johan.

Alltför ofta hamnar en fråga av typen "hur fort ska jag springa intervaller" i en hätsk diskussion om huruvida laktattröskeln existerar. Säkerligen en fråga värdig debatt, men jag tror inte debatten gagnar trådstartaren nämnvärt.

Detta fenomen avskräcker nybörjare som jag att ställa enklare frågor.

/Anders
Björn
1978 • Myggenäs
#4
19 december 2009 kl 09:37
Gilla
Håller med Anders.
1981 • Linköping
#5
19 december 2009 kl 09:39
Gilla
hmmm, min erfarenhet är att stämningen generellt är god på jogg.se, bättre än på många andra forum jag varit på. Men det är ju också något som vi alla är ansvariga för.
1969 • Uppsala
#6
19 december 2009 kl 16:28
Gilla
Det är lätt hänt att man svarar på senaste inlägg snarare än det första inlägget där den ursprungliga frågan formulerades. Det kan räcka med någon liten teknisk detalj i det senaste inlägget för att det ska komma ytterligare ett inlägg som blir ännu mera tekniskt. Som nybörjare får man kanske lära sig sålla agnarna från vetet, dvs. hålla sig de som uttrycker sig enkelt och ger klara svar på de ursprungliga frågorna.

Jag ser mig själv fortfarande som nybörjare och har haft mycket stor behållning av forumet sedan jag började läsa i det på allvar i augusti i år. Trots att jag har läst ett tiotal böcker om löpträning sedan dess har ändå lejonparten av min kunskap inhämtats härifrån.
Leif Nilsson
1961 • Helsingborg
#7
19 december 2009 kl 21:36
Gilla
Detta forum är enligt min erfarenhet det absolut mest seriösa. Här kan man få information om det mesta på ett bra sätt. De andra träningsforum jag är och har varit på är så som Johan Bäck beskriver.
Astri F
1978 • Trondheim
#8
19 december 2009 kl 23:03
Gilla
Enig med Karin; det er en grunn til at jeg som nordmann foretrekker jogg.se-forumet fremfor f.eks. det norske kondis, og som hun skriver er vi alle ansvarlige for å opptre høflig mot hverandre.
Walker67
1947 • Växjö
#9
19 december 2009 kl 23:36
Gilla
Jag tycker att detta forum håller en seriös linje även om det någon gång "hettar till" som nu senast om rökning-löpning. Jag har upplevt respekt även om jag förutom löpare även som namnet framgår är "walker". Man kan lära av andra former av konditionsgrenar, som kan vara till nytta i den egna löpträningen, ja även alternativ om man får en löpskada.
Jag har heller inte under den tid jag varit med upplevt att det funnits något "troll" på forumet, som inte själv varit löpare utan bara varit ute efter att provocera. På ett annat forum där jag är medlem råkade vi ut för detta, men det slutade med att denna person blev anstängd till slut.

Man kan både lära och dela med sig av kunskap på det här forumet och det tycker jag är bra. Sen gör det inget om man någon gång "skojar till det", det lättar upp stämningen.
1981 • Linköping
#10
19 december 2009 kl 23:43
Gilla
Löpning, alkohol och hundar tycks trigga igång även den mest luttrade löpare ;-)
David P
1977 • Stockholm
#11
20 december 2009 kl 08:51
Gilla
Något som stör mig med detta forum är alla som "vet" utan att ha någon grund att stå på. Eller alla som "tycker" att så är det för att det låter bra eller för att de läst det någonstans på någon obskyr hemsida...Vet du inte vad du pratar om och kan hänvisa till seriösa källor så utge dig inte för att veta det så blir det mycket högre kvalitet.
1963 • Västerås
#12
20 december 2009 kl 09:38
Gilla
När jag skriver några ord här, så gör jag det för att förmedla något jag vet, tror mig veta eller en känsla eller erfarenhet jag besitter (sanningen i mitt universum). Jag försöker helt enkelt beskriva en bild jag har i mitt huvud så precist som möjligt i alla dess nyanser.

När du sedan läser mina ord - kanske du tänker "...o vad f*n menar han med det !" eller "...det var ingen dum idé!". Men blev din bild samma som min?

Nej, troligtvis inte. Vare sig vi vill eller ej så lägger vi in våra egna värderingar och erfarenheter i vad vi läser.

Att förmedla något med det skriva ordet är bland det svåraste som finns.

Själv anser jag att forumet generellt håller en hög kvalitet och jag är tacksam för den inspiration och de råd jag själv har fått.
Johan I
1987 • Örebro
#13
20 december 2009 kl 12:14
Gilla
Jag håller med Roadrunner40. Det är precis det internet handlar om; att sålla information och "plocka" det man har nytta av. Fast om man inte klarar av att följa allvarliga diskussioner om diverse samhällsproblem som alkohol, rökning, lösa hundar m.m. så får man väl bara hoppa över det eller en dag se rädslan för verkligheten i vitögat och våga höra på vad folk tycker i samhället. Någon censur på sådana diskussioner i samhället (eller på forumet) vill väl förmodligen inte ens ni ha. Allt är inte gröna ängar och röda rosor i världen, d.v.s. det går inte att alltid vara inspirerande i alla ämnen, ibland måste man prata allvar.

Jag håller även med David P men det han är inne på gäller överallt, folk uttalar sig ofta om saker de inte har någon aning om. Ett vardagsexempel är t.ex. kärnkraftverks-debatten där folk inte har en aning om hur ett sådant fungerar men ändå bildar opinion emot det och låter kolkraften växa i stället... Fast sen tycker jag dock inte att man alltid måste ha en "studie" att luta sig mot för att uttala sig om något, däremot bör man tillämpa sunt förnuft, rationellt tänkande och vetenskap.

Annars tycker jag att det snarare är så att "nybörjare" som kommer till jogg.se (och även andra sidor) oftast inte tänker själva innan de kommer med sina frågor. De flesta "enkla" frågorna är ju redan besvarade om man söker på jogg.se och det finns även mycket information på andra sidor på internet, t.ex. träningsprogram, råd om skador, styrkeövningar, pulsträning, VO2max m.m. Ändå ställer dessa personer fråga efter fråga och skapar en ny tråd varje gång, inte sällan med stora bokstäver, lite blandat och/eller felstavat...

Det är klart att de mer "internet-erfarna" blir uppretade ibland och då kan uppfattas som lite otrevliga och avvisande eller dylikt. Och det blir då lätt att man tar fasta vid lite mer avancerade aspekter på ämnet, t.ex. genom att föra in studier eller följdfrågor som då kan ta över den ursprungliga tråden. Det kanske inte är så bra i vissa fall men det är nog oftast bättre än att nya trådar skapas för varje ny fråga som kommer upp.
1981 • Jönköping
#14
20 december 2009 kl 12:56
Gilla
Detta är något som jag har upplevt på flera forum, att om man bryter från den som är uppfattade allmänna åsikten ska man smädas.

Sen när det gäller detta forumet så finns det verkligen inget rätt eller fel, det finns däremot saker som är bättre eller sämre. Vi är så olika att det som funkar på någon funkar absolut inte på någon annan. När det gäller forskningsrön så passar de den stora massan bättre, men det behöver inte betyda att det är den absoluta sanningen för mig.

Men det som verkligen drar igång folk att börja diskutera på forumet är alkohol, rökning och hundar.

Annars har jag inte märkt nån direkt hätsk stämning, sen är jag numera mer selektiv när jag läser rubrikerna.

En dag utan jogg.se är ingen komplett dag :)
Walker67
1947 • Växjö
#15
20 december 2009 kl 19:25
Gilla
Håller fullständigt med dig Mats Aronsson, en perfekt "programförklaring" för ett forum !
1956 • PARTILLE
#16
21 december 2009 kl 09:12
Gilla
Håller med övriga här att jag upplever ingen hätsk stämning här. det har ju funnits undantag, men de är ju lätt räknade och tyvärr oundvikliga. Jag tycker det råder en trevlig atmosfär. Däremot har Johan I en poäng att man startar en tråd som redan finns. Man kan ta sig en liten titt först innan man startar en tråd. Naturligtvis skall man inte gräva sig tillbaka till jogg.se födelse. Men man kan nog kolla lite i alla fall.
Jogg.se är ett oförskämt trevligt ställe så länge man håller sig borta från det ständigt återkommande hundtjafset. I och för sig. Varför kan man inte få hålla på och gnälla på hundar också när jag tänker efter. Det är ju högst frivilligt att läsa en sådan tråd...
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#17
21 december 2009 kl 09:28
Gilla
Haha, tycker man attityden är hård på detta forum har man nog inte besökt eller varit medlem på något annat forum på internet. Stämningen här är ju extremt vänlig och hjälpsam.

Personligen tycker jag att forumet är lite för "snällt" eftersom det ibland finns behov av att säga ifrån rejält mot folk/troll som är ute och cyklar i de flesta diskussioner de deltar i.
1966 • Karlstad
#18
21 december 2009 kl 09:51 Redigerad 21 december 2009 kl 09:55
Gilla
Nystartade "onödiga" trådar är ju högst frivilliga att läsa de också, och de tar ingen större plats på min hårddisk åtminstone.. *wink wink*
Ingen går väl in på ett bibliotek och ber dom ta bort böcker "för det finns ju redan svar i det ämnet". Det här är ett stort j-la bibliotek, och man väljer själv vilken hylla man vill rota i.

För många nyfödda löpare (och rutinerade också kanske) är det inte bara svaret i sig som är det viktiga, bekräftelsen från andra löpare är nog så viktig så ta inte ifrån folk möjligheten att få kvitto på att de finns.

Stefan Nilsson
1953 • Lund
#19
21 december 2009 kl 12:38
Gilla
Håller med dig, Peter. Det måste finnas en tolerans för alla, även de som inte har så lång löparerfarenhet eller erfarenhet av forum över huvud taget. Många inlägg - eller trådar - startar ju med lite trevande frågeställningar. Man kanske söker bekräftelse på att andra också delar ens funderingar kring något som är med löpning att göra, men som kanske inte alltid är så väl strukturerat eller baserat på en massa inläst kunskap. Det måste ju vara OK att göra detta.
Jag ser inget problem med att peka på andra trådar där liknande ämnen diskuteras, eller på länkar som handlar om ämnet, det tycker jag inte är arrogant. Det beror väl på hur man framställer det i sitt svarsinlägg.
Håller med om att detta överlag är ett rätt snällt forum; att det ibland hettar till får man väl i stort sett tåla. Sedan bör vi väl alla fundera på hur det vi skriver uppfattas innan man postar sina inlägg, och vad man vill uppnå med inlägget.
Calle Stigfinnare
1967 • Dalby
#20
21 december 2009 kl 13:45
Gilla
Synd att du tycker så, Johan Bäck!
Själv tycker jag att jogg.se är ett trevligt, inspirerande och tolerant forum där idéer om löpning diskuteras på ett bra och sakligt sätt. Förutom om diskussionerna gäller alkohol, rökning, fotbollsspelare och i viss mån hundar som av någon anledning lätt spårar ur (min subjektiva uppfattning).

Om du nyligen kommit tillbaka till Jogg och ramlat in i diskussionen om rökning som pågått senaste tiden, så kan jag i viss mån förstå dig, men samtidigt påpeka att den utgör ett undantag. I övriga trådar handlar det uteslutande om löparentusiaster som delar med sig av erfarenheter de skaffat sig längs vägen.

Några skribenter verkar bergsäkra på sin sak, medan andra är noga med att påpeka att det är något de "tror". Jag tror den skillnaden beror på folks olika sätt att uttrycka sig i skrift, mer än att några är arroganta och inte tillåter andra åsikter.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.