Löpning Kläder, Skor & Prylar 37 inlägg 2610 visningar

iPhone 3G S

Agnes
1987 • Skövde
#1
13 januari 2010 - 09:33
Gilla
Har kollat runt lite på forumet och läst det jag kan hitta om att springa med iPhone 3G S men har ändå några specifika frågor jag skulle vilja ha svar på. Hoppas på att det är någon här som vet.

1. Jag har tänkt springa med iPhone både som mobil, som mp3-spelare och som gps beroende på vilken typ av pass jag är ute på. För er som sprungit med iPhone, hur har den funkat vid dessa olika moment och är det något man bör se upp med/tänka på ang. detta?

2. Jag antar att man får sätta telefonen i ett armfäste på överarmen, utanpå jackan, hur klarar den kylan när det är ner mot -15, någon som testat? Tänker att den blir ganska så utsatt för väder och vind där.

3. Har någon hittat ett fodral som kan fästas på armen som är helt vattentätt, både inifrån(svett) och utifrån? Läste om något på teknikmagasinet men hittade inte det när jag kollade. Har hittat andra armband också men det står inget om hur de klarar väta. Har dessa fodral funkat bra ihop med touch screen?

4. Är det någon som har kunnat jämföra iPhone i relation till någon gps-klocka, ex Garmin i exakthet? Någon som har plus och minus för de olika prylarna(vet att det finns en uppsjö klockor men på ett ungefär utifrån den du använt).

5. Vilka/vilket program använder du som du kan rekommendera?
< < < 1 2 > > >
Andreas Lönnmo
1974 • Huddinge
#2
13 januari 2010 kl 12:55
Gilla
Hej, då Iphone är en "singletask" mobiltelefon så är det ofta så att man bara kan köra en applikation i taget. Detta beror till viss del på vilken applikation du använder för respektive uppgift. IPOD kan ofta gå i bakgrunden på te.x en GSM app.

Jag har använt Iphoen i upp till -20 utan problem, det är en av de mest fukttåliga mobiltelefonerna då den har väsentligt färre knappar en de flesta andra (färre ställen som släpper in kondens).

Iphone kan upplevas otymlig att springa med då den är ganska tung 135 g jämförd med Ipod Nano ca 36 g. Jag rekommenderar inte Iphone till löpning om du inte har den i midjebälte som fördelar vikten bättre. Armfäste finns annat på Inter Sport en som passar precis (Lite knöl med headsetet bara) Du kommer dock inte åt touchfunktionen.
http://www.intersport.se/Produkter/Utrustning/Accessoarer/Ovrigt/LOPARPLANBOK/
Agnes
1987 • Skövde
#3
13 januari 2010 kl 14:07
Gilla
Tack! Det är alltid massa småsaker som man inte tänkt på. Har inte köpt mobilen än så har inte kunnat testa och det är alltså därför jag frågar här. Vill ha så mycket information som möjligt innan köp så jag vet vad jag kan förvänta mig. Har funderat på att köpa en gps-klocka med pulsband, kände dock att det blir mkt. pengar att köpa både en iphone och en klocka så jag tänkte köra med mobilen till en början. Kommer antagligen bli någon slags löparklocka senare ändå om inte ipod och nike gör någon pryl så att man kan få pulsmätning också. Är väl dock lite tveksam till att springa med den stora mobilen, ett midjebälte verkar ju bra men då kan man å andra sidan inte se datan. Alltid är det nåt;)
Björn
1978 • Myggenäs
#4
13 januari 2010 kl 14:13
Gilla
Hej,

Jag har sprungit några gånger med iphonen och använder en app som heter runkeeper. Med den appen tror jag att man kan lyssna på musik samtidigt(liten reservation där).
Jag har bara jämfört sträckorna en gång och då mätte den 140 m för lite på 2,5km. Där mätte en garmin 305 rätt längd.
Vikten tycker inte jag är något problem. Än så länge har jag bara haft den löst i fickan och man tänker inte på den efter en stund.
1971 • Malmö
#5
13 januari 2010 kl 14:46
Gilla
Jag tyckte nog inte att min Iphone var sådär jättetung. Den funkade super för musik, men att använda den som löparur/gps är nog inte att rekommendera, även om det nog funkar.

Bättre att köpa en riktig klocka även om det svider en del i plånboken.
Mia Widstrand
1968 • Nantes
#6
13 januari 2010 kl 15:43
Gilla
Hej,
Var precis ute med min Iphone. Jag kör RunKeeper som GPS-applikation och då kan jag köra (köpt) musik samtidigt om jag vill. Noggrannheten är bra om jag inte springer i "öglor" för om du t ex gör en tvär gir går snitthastigheten ner tillfälligt. På raka sträckor mäter den avståndet perfekt. Jag har fodralet från teknikmagasinet och det fungerar bra både mot väta och du kan använda tryckskärmen bara du inte har vantar på dig. Den fungerar i en ficka också men då ser du inte dina löpdata under passet om du vill det. Jag störs inte av vikten.
Agnes
1987 • Skövde
#7
13 januari 2010 kl 16:01
Gilla
Vad kul att iphone ändå verkar funka bra att springa med. Jag har nike+ så jag kan mäta sträckan den vägen också, det är ju inte heller helt exakt men ger en hyfsat bra bild tycker jag.
1976 • Malmö
#8
13 januari 2010 kl 16:09
Gilla
Personligen är lite nyfiken på att jogg.se planerar en app för iPhone? Nån som vet? Det hade varit det allra bästa.
1992 • Röke
#9
13 januari 2010 kl 17:21
Gilla
Har sprungit en del med min iPhone 3G, och det funkar bra. Det enda som stör mig är vikten, armbandet jag beställde var inte så bra. Använder den inte till löpning i nuläget.

Som flera andra har skrivit är programmet RunKeeper nog bäst. Loggar rutt (på karta), distans, höjdskillnader och tempo, och lägger upp allt till en personlig loggbok på nätet. Väldigt smidigt och lättöverskådligt, du kan t.ex. länka från din löpardagbok här på jogg till runkeeper-loggarna. När du springer kan du se hastighet/tempo, och även tempot under tidigare delar av passet. Allt detta finns tillgängligt helt gratis från iTunes store.
Om man sedan köper fullversionen får man två andra smarta funktioner. Den ena är för intervallträning, du skriver in hur många minuter du ska springa/vila så säger programmet till när det är dags att byta. Den andra är att den läser upp "stats" i hörlurarna. T.ex. kan den läsa upp ditt tempo var femte minut, eller säga till när du har sprungit en kilometer. Då behöver man inte se skärmen när man springer. Fullversionen kostar 75kr. http://runkeeper.com/

Angående Nike+ så tror jag inte det funkar till iPhone (är inte säker). Om du kommer på en lösning så berätta gärna, hade varit kul :-)

Sen finns programmet FitnessBuilder, som är bra om du styrketränar, eller kanske funderar på att börja.
Agnes
1987 • Skövde
#10
13 januari 2010 kl 18:42
Gilla
@Johannes Jansson: Jag tror Nike+ funkar till 3G S men inte till 3G. Någon annan lösning än det har jag tyvärr inte:(
Daniel Möller
1976 • Västerås
#11
14 januari 2010 kl 13:11
Gilla
Jag har sprungit med Iphone, och om man fäster den närmare kroppen, och inte bara lägger den i fickan. Så tycker jag den är bra.

Brukar sätta igång musiken först, sedan använder jag mig av appen MotionX-GPS

Har inte Apple och Nike ett sportpaket tillsammans? Apple har det iaf med någon av sko-tillverkare.
Martin Ahlstedt
1974 • Onsala
#12
14 januari 2010 kl 15:44
Gilla
Hör gärna av dig och berätta om hur det funkar med Nike+ med Iphonen. Har en 3GS men har inte bestämt mig för om jag skall investera i Nike+ ännu. Det jag vill ha är en funktion som gör att man kan se vilket tempo man håller just för stunden. Detta finns med runkeeper men de gångerna jag har använt den som GPS med runkeeper så har det strulat. Sist funkade det bra i 10 av 12km sen la GPS´en av och det blev ett rakt streck som inte stämde alls med hur jag hade sprungit. Musiken funkade dock hela vägen
Michael Tsiparis
1969 • Hjärup
#13
14 januari 2010 kl 15:57
Gilla
Jag har en iPhone 3GS som jag använder när jag springer. Jag har köpt fullversionen av RunKeeper och det är suveränt att få träningsdata uppläst samtdigt som man lyssnar på favoritmusiken.
Det enda negativa är att det inte går att ta emot sms eller samtal samtidigt som man har igång applikationen. Skulle man få sms eller samtal så bryts mätningen av träningen man håller på med.
Agnes
1987 • Skövde
#14
14 januari 2010 kl 16:36
Gilla
Finns det alltså ingen funktion som funkar att springa med utan att det krånglar med ex. telefonfunktionen? Har för mig att jag hört om någon app som gör att man kan köra flera saker samtidigt, ska se om jag kan ta reda på mer.

@Martin A, jag kör nike+ till ipod nano nu och det funkar som du beskriver, vet dock inte hur exakt den visar hastigheten. Kolla bara att Nike+ funkar med 3G S
1992 • Röke
#15
14 januari 2010 kl 19:56
Gilla
Programmet du nämner heter backgrounder, och låter dig köra program i bakgrunden. Tyvärr stöds detta inte av apple, så du måste jailbreaka din telefon. (http://en.wikipedia.org/wiki/Jailbreak_(iPhone_OS))
Annars kan det vara en bra idé att helt enkelt stänga av telefonfunktionerna medan du springer. Kan kanske vara skönt att koppla bort omvärlden under löparpassen?
Björn
1978 • Myggenäs
#16
14 januari 2010 kl 22:20
Gilla
Jag kan svara och sen bara trycka på resume på runkeeper. Har funkat än så länge iallafall.
Martin Ahlstedt
1974 • Onsala
#17
15 januari 2010 kl 07:45
Gilla
@Agnes N, Nike+ funkar med 3GS. Jag har appen installerad men har ingen puck(?)
Agnes
1987 • Skövde
#18
15 januari 2010 kl 09:56
Gilla
@Martin Ok. Jag har för mig att det inte var så dyrt att köpa kittet till Nike+ 300 kanske. Kan det ju vara värt om du vill kunna se hur du springer. För mig har det i alla fall funkat bra både i ipod nano och touch så det borde väl inte vara så stor skillnad ihop med iPhone. Nackdelen är väl bara att jag tycker att det verkar svårt att kunna hålla uppsikt över datan på ett bekvämt sätt... Armband verkar ju vara det lättaste men jag är lite skeptisk då jag förr inte gillat sånt men det kanske är en vanesak. Om du redan använt den funktionen i runkeeper så kanske det funkat bra för dig att ha iphonen så du ser datan.
Eric Gard
1991 • Göteborg
#19
15 januari 2010 kl 17:47
Gilla
Du behöver bara sensorn till 3GS, brukar kosta 175kr. Jag använder den och tycker att det funkar bra, dubbelklicka på hemknappen så säger telefonen tid, sträcka och tempo.
1992 • Röke
#20
15 januari 2010 kl 19:45
Gilla
Men vad ska man egentligen med en footpod till när 3GS ändå har både GPS och kompass för bestämning av position/hastighet? Enda fördelen jag kan se är kadens, men hur viktigt är det?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.