Löpning Övrigt 4 inlägg 1903 visningar

Tröskelpuls?

Lenore
1989 • Järna
#1
11 oktober 2007 - 19:57 (Redigerad 31 december 2005 - 00:00)
Gilla
Hej!
Kan någon förklara lite mer vad tröskelpulsen är? Är det samma som maxpulsen eller?
Tacksam för svar. :)
1974 • Karlstad
#2
11 oktober 2007 kl 21:55 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
På den nedanstående länken finner du en bra förklaring till vad anaerobisk tröskel (AT) är och även maximal syreuppagning och annat kring löpning vid olika ansträngningsnivåer.
http://www.marathon.se/news/kalkyl1.cfm
Jonas Utmanaren
1961 • Stockholm
#3
11 oktober 2007 kl 22:03 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Ju hårdare du tränar desto mer mjöksyra bildas i muskulatur/kropp. Kroppen kan transportera bort en viss mängd och då du ökar intensiteten kan du vid en viss nivå inte längre transportera bort allt och kroppen bildar mer mjölksyra än den kan transportera bort - mjölksyratröskeln - och den puls du har här kallas tröskelpuls.

En persons tröskelpuls brukar ligga mellan 80-95% av maxouls. (Beror på hur vältränad du är.)

Man brukar säga att man kan hålla denna intensitetsnivå (tröskelnivå) i cirka 1 timme. (Dvs, om du springer i ett tempo du kan hålla i en timme springer du på din tröskelnivå, eller i/med din tröskelpuls.)

1969 • Upplands Väsby
#4
11 oktober 2007 kl 23:52 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Intressant förresten det där med mjölksyra. Den sedan länge vedertagna uppfattningen är ju att mjölksyran är den stora boven (mjölksyran ackumuleras i musklerna när man springer över tröskelpuls, vilket gör att miljön i musklerna blir sur, de tappar kraft etc).

Sen så finns det nyare forskning som går stick i stäv med den uppfattningen. Forskarna menar att mjölksyran har en helt annan roll än man tidigare trott och att det i själva verket är något riktigt bra (att mjölksyran utgör bränsle för långsammare muskelfibrer vet man sedan länge, men mjölksyran ska även ha andra goda egenskaper). Mjölksyra produceras förstås fortfarande av arbetande muskler i takt med intensiteten, men anledningen till att musklerna ger upp vid ökande intensitet skulle bero på andra faktorer. Ett par länkar... http://www.nytimes.com/2006/05/16/health/nutrition/16run.html http://www.blackwell-synergy.com/doi/pdf/10.1113/jphysiol.2003.058701

Hur det egentligen funkar spelar mindre roll. Vi vet att mjölksyran finns där och den beter sig enligt ett sedan länge känt mönster, likaså tröskelpulsen. Och det går utmärkt att planera sin träning efter det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.